belépés∆

The Road Home (Wo de fu qin mu qin) (1999)

 

The Road Home (Wo de fu qin mu qin) (1999)

 

 

Egy ember telefonhívást kap a szülőfalujából, hogy az apja meghalt, a mama vígasztalhatatlan és egy olyan temetést szeretne a papának, ami már úgymond "kiment a divatból". Hazamegy a faluba, ahol mindenki elmondja, hogy milyen jó ember volt az apja, de a temetési kérést nehéz lesz teljesíteni. A szülőházban ránéz a szülei ifjúkori képére és hirtelen "megelevenedik a múlt", tanúi lehetünk a mama és a papa igencsak megható egymásra találásának.

Zhang Yimou szerintem Kína egyik legjobb rendezője és ez a munkája is nagyszerűen sikerült. Aki látta a Repülő tőrök klánját, annak ismerős lesz a képi világ a gyönyörű tájképekkel, aki pedig a The Story of Qiu Ju című filmjét is látta, annak pedig a falusi élet bemutatása. További remek rendezői húzás a jelenben játszódó fekete-fehér képsorokkal keretezett színesben látható "múlt", azaz a történet fő szála. Összefoglalva ez egy nagyon szép film, sok megható jelenettel, mindenkinek ajánlott!

A fiatal Zhao Di szerepében látható Zhang Ziyinek ez volt az első filmszerepe.

imdb

 

Hozzászólások   

#1 fea 2007-03-03 13:01
Zhang Yimou az egyik legtudatosabb rendező, akit valaha láttam. Egyszerűen kigondol egy dolgot, és azt odateszi a képernyőre, mintha magától értetődő lenne. Minden filmjének van egy fő motívuma, és azt halál professzionális an ki is fejti (ilyen tekintetben mondjuk a Repölő Török Klánja nálam egy kicsit kilóg). Valahogy minden filmjének minden momentuma tökéletesen passzol annak a filmnek a saját világában. Nade valami konkrétat...
A tájképek tényleg gyönyörűek, de nem hatásvadászak, inkább hangulatosak, amiben sokat számítanak a hanghatások (a szél által borzolt lombkoronák hangja, vagy a tücsökciripelés ). Ez mintha manapság hiányozna sok filmből.
Aztán ott van a hagyományok bemutatása, ami szvsz nagyon izgalmas, és nem csak egy néprajzosnak. Pl.: a kerámia javító mester kézügyessége lélegzetelállít ó, de egyáltalán nem hivalkodó.
Na és Zhang Ziyi :D Hát egészen elképesztő ilyen fiatalon, a kis ó-lábain, tömött pufajkában, naív tekintettel. Azért látszik, hogy az első filmszerepe. Egyedül talán ő zavart néha, bár lehet nem az, ahogy-, hanem amit játszott.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Dororo (2007)

Dororo (2007)

Japán, az 1960-as évek vége. A legenda szerint egy napon Osamu Tezuka, a tisztelői által szerényen csak Mangaistenségnek nevezett szerző gyerekekre lett figyelmes, majd játék közben egyikük tolvajt (japánul: "dorobo") kiáltott, de kiejtenie nem sikerült...

Shinsengumi - A History In Blood (1998)

Shinsengumi - A History In Blood (1998)

  Ha a Duna Japánban folyna, akkor a magyar írásmód szerint Sinszen csoport története azok közé tartozna, amelyről készült feldolgozások sorával el lehetne rekeszteni. Legfeljebb a Csusingura és a jocujai kísértet története vetélkedhet a megfilmesítései sorával.

Female Prisoner #701 Scorpion (Joshuu 701-gou: Sasori) (1972)

Female Prisoner #701 Scorpion (Joshuu 701-gou: Sasori) (1972)

Female Prisoner #701 Scorpion (女囚 701号:さそり) (1972)iMDB Adott egy női börtön, ahol éppen a vezetők kitűntetni készülnek néhány fegyőrt, amikor is két fogvatartott megszökik. Természetesen elkapják őket, majd igen kegyetlen tortúrán mennek keresztül, amit nemcsak...

The Dragon from Russia (Gong chang fei long) (1990)

The Dragon from Russia (Gong chang fei long) (1990)

The Dragon from Russia (Gong chang fei long) (1990)iMDBEz a film egy, a 80-as évek második felében futott híres japán mangának az egyik filmes adaptációja. A képregény eredeti címe Crying Freeman, a szerzői pedig Ikegami...