belépés∆

Blind Shaft (Mang jing) (2003)

Blind Shaft (Mang jing) (2003)

 

Kína az utóbbi években hihetetlen fejlődésen ment keresztül. Nagy cégek fektetnek be náluk, gyárépületeket, sőt, akár komplett iparnegyedeket felhúzva. Az alkalmazott munkaerő gyakran éhbérért dolgozik, nem ritkán tizenórákat egyhuzamban, heteket, hónapokat távol töltve valódi lakhelyétől és családjától. Mivel sok az "eszkimó" (jelen esetben kínai), kevés a "fóka" (vagyis a megélhetést jelentő pénz), az emberéletnek gyakorlatilag alig van értéke. Lényegében erről szól az elsőfilmes Yang Li műve, mely Xingang Liu "Shen Mu" (Sacred Wood) című novellája alapján készült.

 

Blind Shaft (Mang jing) (2003)Blind Shaft (Mang jing) (2003) 

 

A történet főszereplői bányászok, akik kegyetlen módon egészítik ki bérüket: keresnek maguk mellé egy harmadik tagot, akit valamelyikük rokonaként jelentik be a bányába való regisztrációkor, majd később üzemi balesetnek álcázva megölik szerencsétlent. A bánya vezetője pedig - tartva a hatóságok hosszadalmas és kínos nyomozásától - inkább gyorsan lefizeti a "gyászoló rokont", mint hogy a hivatalos utat válassza az ügy lezárására. A páros pedig továbbáll, a pénz egy részét szórakozásra költik (pia+prostik), majd a maradékot hazaküldik a gyerekek taníttatására. A városban járván hamar rátalálnak következő áldozatukra, egy 16 éves fiúra, aki - miután apjának nyoma veszett - otthagyta az iskolapadot, hogy eltartsa édesanyját és húgát...

 

Ki kell ábrándítanom azokat, akik azt remélik, hogy az erőszak Park Chan-wook-ra hajazva, már-már művészi módon fog szemük elé tárulni. Nem, ilyesmire ne is számítsunk, ez egy alacsony költségvetésű film, amit 100%-ig realista szemszögből forgattak. A helyszínek rendkívül sivárak és lehangolóak, a bánya területe gyakorlatilag nem áll másból, mint az aknából és pár rozoga viskóból, de a város se szebb: nyomor, szemét, majd' széteső járművek, prostik és munkanélküliek mindenhol.

 

Blind Shaft (Mang jing) (2003)Blind Shaft (Mang jing) (2003)

 

A szereplők közül leginkább Baoqiang Wang lehet ismerős számunkra, akit az A World Without Thieves-ben láthattunk Andy Lau és Rene Liu oldalán hasonló szerepkörben, illetve az Assembly egyik katonájaként. Úgy tűnik, a kritikusok igencsak szívükbe zárták ezt az alkotást, hiszen 12 díjat + 6 jelölést kapott különféle díjátadókon, beleértve a 2003-as Berlini Filmfesztivál Ezüst Medvéjét.


imdb

 

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Slaughter In The Snow (Mushukunin Mikogami no Jokichi: Tasogare n…

Slaughter In The Snow (Mushukunin Mikogami no Jokichi: Tasogare ni senko ga tonda) (1973)

Három gyilkos, három bosszú, három történet. Pont elegendőek egy trilógiához. Vagy mégsem? Most a ritkábbik eset teljesült.

Eye in the Sky (Gun chung) (2007)

Eye in the Sky (Gun chung) (2007)

iMDBA hongkongi filmstúdiókból végeláthatatlan tömegben kikerülő rendőrös filmek között az Eye in the Sky egy (nem véletlenül) nem túl látványos rendőri munka bemutatásával próbál kitűnni. A film az úgynevezett Surveillance Team, azaz a bűnözőket lehetőleg...

The Showdown (Hyultu) (2010)

The Showdown (Hyultu) (2010)

  Az idei New World után immár mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy a fiatal Pak Hundzson az eddigi négy forgatókönyvével és két rendezésével végleg beírta magát a dél-koreai filmművészet aranyalbumába.

Stacy - Attack of the Schoolgirl Zombies (2001)

Stacy - Attack of the Schoolgirl Zombies (2001)

 IMDbA B filmek utáni perverz vágyamnak engedelmeskedve néztem meg eme gyöngyszemet. Minden szép és jó lett volna, ha a rendező bevállalja, hogy ez tényleg egy B film, de sajna el akarta művészieskedni. Ez még mindig...