belépés∆

Spider Lilies (Ci qing) (2007)

Spider Lilies (刺青) (2007)

Spider Lilies (Ci qing) (2007)

iMDB

A címadó virág, a Mocsári liliom, vagy más néven Pókliliom (Crinum pedunculatum) az Óceániai szigetvilágban éppúgy megtalálható, mint Délkelet Ázsiában. Jó nagyra megnő, jó sok víz kell neki és bármelyik kert dísze lehet, azonban fűződik hozzá egy babona, ami valami olyasmi, hogy a pokol kapuja mellett ez a virág nyílik. Ebből a babonából talán egy (gagyi) horrorfilmet is készíthettek volna, azonban (szerencsére) ebben az esetben nem erről van szó.

A cím ennek ellenére találó, ugyanis ez a leszbikus dráma Taiwanon játszódik, ahol egyrészt ebből a virágból sok nyílik, másrészt 1999 szeptember 21-én éjjel háromnegyed kettőkor egy 7.3-as erősségű földrengés történt, ami több, mint 2400 ember halálát okozta, igazi pokollá változtatva a környéket. A film egyik szála pedig ennek az eseménynek a máig tartó hatását próbálja meg bemutatni, de természetesen nem egészen ez van a középpontban. Továbbá ez a virág szerepel a történetben fontos szerepet kapó tetováláson is.

Spider Lilies (Ci qing) (2007)

A történet napjainkban játszódik, de a szereplők életére nagy hatással vannak az akkori események, amik szinte mindannyiuk életét gyökeresen megváltoztatták. Jade, egy fiatal lány, akinek anyja a földrengés miatt elmenkült a szigetről, a nagymamára hagyva lányát, egy internetes erotikus oldalon „webcamgirl”-ként dolgozik és első szerelmét keresi (és meg is találja), akit 9 évesen látott és egy jókora tetoválás volt az ismertetőjele (természetesen azt leszámítva, hogy nő volt). A félig japán származású Takeko egy tetoválószalont üzemeltet, zárás után pedig rohan értelmi fogyatékos öccséhez, akit a földrengés éjszakáján magára hagyott és emiatt bűntudatot érez, hiszen öccse az akkori sokk hatására vált ilyenné. Takeko mindenáron feledni szeretné a múltat, Jade pedig mindenáron visszahozná.

Spider Lilies (Ci qing) (2007)

A filmet Zero Chou rendezte, akinek eddigi két filmje a homoszexualitással foglalkozott és természetesen ebből a filmből sem hagyhatta ki a másságot, a két főszereplő kapcsolata révén. Persze nem kell semmi komolyra számítani, kettejük között mindössze egyetlen, igen rövid szerelmi jelenet zajlik le, a film sokkal inkább a szereplők (sokszor elnyomott) érzelmeire koncentrál. A másik, relatíve pikánsabb szál a „webcamgirl” bemutatása, amikor Jade éppen „dolgozik”. Itt is elsősorban az ezzel kapcsolatos poénokra van helyezve a hangsúly (pl. a nicknevek miatt nem mindenki az, akire Jade számít) és ez a szál oldja egy kicsit a film kissé talán túlzottan is melankolikus hangulatát, egyben bemutatva egy érdekes mellékszálat, a vetkőző webcamlányok lebuktatására és letartóztatására létrehozott rendőrségi alakulat munkáját (valószínűleg a Kínához tartozó területeken tiltott az ilyesmi).

Spider Lilies (Ci qing) (2007)

Technikailag szépen van kivitelezve a film (főleg a földrengést bemutató álomszerű rövid snitt tetszett), a történet jobb megértését a „flashback” részekkel próbálja a rendező elősegíteni. Hogy mekkora sikerrel, az már egy más kérdés, mert helyenként még így is nehezen követhetőek az események, ráadásul a film tempója kissé vontatott. A Jade-t megformáló, egyben első filmes főszerepét alakító taiwani popsztár, Rainie Yang kicsit gyerekesen, affektálva játszik, a Hongkongból érkezett húzónév, Isabella Leong pedig talán túlzottan is szürke, ráadásul az is érdekes, hogy kettejük közül a 4 évvel fiatalabb Isabella játsza a filmbeli Jade-nél mintegy 10 évvel idősebb karaktert.
Összefoglalva a film alapötlete nagyon jó, de a történet nehezen követhető és lassú, valamint a szereplőkkel sem igazán tud a néző azonosulni, így legfeljebb közepesnek mondható. Kár érte, mert ebből sokkal többet is ki lehetett volna hozni. Viszont lehet, hogy csak én nem értékeltem a filmet kellőképpen, hiszen az idei Berlini Filmfesztiválon a Teddy díjat nyerte el érte a rendező.

Hozzászólások   

#4 YEZy 2007-06-02 19:24
Talán valami hasonló, de a Shortcakes sokkal kiforrottabb és érzékletesebb alkotás szvsz.
#3 Guest 2007-06-02 19:11
Épp az ajánló elkészülte előtt töltöttem le. Kíváncsi lettem, mire képes Isabella az Isabella után. :D
#2 fea 2007-06-02 17:34
Hmmm... Nekem valónak tűnik. A Strawberry Shortcakes-hez képest milyen? Össze lehet hasonlítani a kettőt?
#1 arnold 2007-06-02 14:37
köszi az ajánlót! a napok már lejött, de még nem láttam... most legalább tudom, mit várhatok.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Bishonen (Mei siu nin ji luen) (1998)

Bishonen (Mei siu nin ji luen) (1998)

Az angol cím egy közismert japán kifejezés (helyesen írva bishounen), ami magyarra fordítva nagyjából úgy hangzik, hogy „szép fiú”, esetleg „szép fiatalság”, de inkább az első fedi le a lényegét. Általában olyan fiatal férfiakkal kapcsolatban...

Souls In The Moonlight 2 ( Daibosatsu tôge - Dai ni bu) (1958)

Souls In The Moonlight 2 ( Daibosatsu tôge - Dai ni bu) (1958)

  Bár nem szokásom, de ezúttal muszáj leírnom ide, hogy a második rész elolvasása előtt javallom megismerni az előzményeket, különben valószínűleg lesznek érthetetlen dolgok az olvasó számára ebben az ismertetőben. Miután a tartalom döntő többségében megegyezik...

Tokyo Friends: The Movie (2006)

Tokyo Friends: The Movie (2006)

東京フレンズ: The Movie (2006)iMDBAz utóbbi időben Japánban is divatba jöttek a popsztárok által készített, zenével kapcsolatos filmek. Az, hogy egy zenész színészi pályára lép, természetesen már régóta megszokott dolog a szigetországban is, azonban kifejezetten (pop)zenei...

Sunshine Cops (Yeung gwong ging chaat) (1999)

Sunshine Cops (Yeung gwong ging chaat) (1999)

Sunshine Cops (Yeung gwong ging chaat) (1999)iMDBA hongkongi rendőrség egy újfajta próbálkozással szeretné egyrészt javítani a presztízsét, másrészt fiatalokat toborozni tagjai közé. Ez a nagy ötlet pedig abból áll, a popsztárok menedzseléséhez hasonlóan befuttatnak a...