belépés∆

The shoe fairy (Renyu Duoduo) (2005)

The shoe fairy (Renyu Duoduo) (2005)

The shoe fairy (Renyu Duoduo) (2005)

iMDB

Ahogyan a Crazy Stone ajánlójában is olvasható, a hongkongi filmek egyik legnagyobb szupersztárja, Andy Lau Focus Films nevű cége egy First Cuts nevű sorozatot indított, amiben fiatal, feltörekvő rendezők munkáit támogatják. Ennek a sorozatnak az első darabja a The shoe fairy címet viseli és egy 2004-es rövidfilm, a The magical washmachine rendezőjének, Yun Chan Lee-nek az első (és eddigi egyetlen) munkája. A Taiwan-on forgatott és mandarin nyelvű filmet Andy Lau azzal is segítette még, hogy ő lett a narrátora.

The shoe fairy (Renyu Duoduo) (2005)

A film egy modern tündérmese, főhőse egy kislány, Dodo, aki nem tudott járni és míg a többiek a kertben játszottak, ő a szüleivel rengeteg klasszikus mesét olvasott. Kedvence a Kis Hableány volt, aki szintén nem tudott járni és Dodo attól tartott, egyszer őt is megkérdezi majd egy gonosz boszorkány, hogy mit adna cserébe azért, hogy lábra állhasson. Azonban a kislányt szülei egy nap elviszik a kórházba, ahol egy csodaműtétet hajtanak végre rajta, aminek köszönhetően lábra tud állni és onnantól kezdve ugyanazt az életet élheti, mint az emberek többsége. A műtét után már a felnőtt Dodo életébe nyerhetünk bepillantást, aki asszisztensként dolgozik, mániákusan gyűjti a cipőket és még a Jóképű Herceggel is találkozik egy fogász személyében. De vajon biztos, hogy ez az Igazi Boldogság és vajon örökké tart?

The shoe fairy (Renyu Duoduo) (2005)

Ez a film azoknak okozhat kellemes perceket, akik szeretik a meséket és nem bánják, ha helyenként feltűnik az eredetiség hiánya. A készítők ugyanis nagy mohósággal vetették magukat Andersen meséire és több mesehős figuráját is beletették a filmbe (többek között a Kis Gyufaárus Lányt). Persze nem csak Andersentől kölcsönöztek, hanem valószínűleg látták a nem sokkal e film előtt elkészült japán Kamikaze Girls és Tony Takitani című filmeket is, mert Dodo figurája sokban emlékeztet Momoko-ra, a vásárlási mániája (és annak következményei) pedig Tony Takitani feleségéére, nem is beszélve a narrátor szerepéről, amihez minden valószínűség szerint szintén ez a film adta az ihletet. A tempó meglehetősen lassú, a történet (és a helyszínek is) pedig meséhez méltóan szürreális. Mindez igaz Dodo munkahelyére, a cipőboltra, meg jó néhány mellékszereplőre is. A színészek között mindössze egyetlen nagyobb név kapott helyet a taiwani popdíva, Vivian Hsu személyében, sasszeműeknek esetleg Smiley Dentist-et alakító Duncan Lai is ismerős lehet a Seven Swords-ból. A film legjobb eleme egyébként a technikai kivitelezés, főleg a helyszíneket meseszerűen bemutató fényképezés, amiért a művészeti rendező, I-fei Wang díjat is kapott a Golden Horse Filmfesztiválon.

The shoe fairy (Renyu Duoduo) (2005)

A filmnek persze jó meséhez méltóan nagy tanulságai is vannak: bánjunk óvatosan a becsomagolt ajándékokkal és ne féljünk a fogorvostól!

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

The Lowly Ronin 6 - Betrayal At Yatate Pass (Suronin Makari Toru:…

The Lowly Ronin 6 - Betrayal At Yatate Pass (Suronin Makari Toru: Toge ni Uragiri o Mita) (1983)

Előbb-utóbb ennek be kellett következnie, eljött a búcsú ideje, lezárult a mini-sorozat. Lássuk, mit tartogattak a japán TV nézőinek a végére, amit – szerencsére – ma már mi is élvezhetünk.

Salaam Namaste (2005)

Salaam Namaste (2005)

  IMDb  Romantikus vígjátékot készíteni hálás feladat, ráadásul többnyire kockázatmentes, mert amíg lesznek mozis randik, addig ugye nézősereg is akad. Futószalagon jönnek a romcom-ok a filmes boszorkánykonyhából, így mennyiségi problémák nemigen akadnak, a minőség már persze más...

Aragami (2003)

Aragami (2003)

 IMDbKönnyed kis vasárnap esti mozi ez, amit akkor érdemes nézni, mikor úgy érezzük, kellene valami film, csak ne legyen túl fárasztó. Leköt és kikapcsol. A stílus tett kíváncsivá, mikor olvastam róla: Supernatural Samurai Fighting. Lényegében...

Vital (2004)

Vital (2004)

Nagyon erős, szomorkás-elgondolkodtató gyönyörű film, olyan őszi, kitartó eső hangulatú, ami egyszerre teszi merengővé az embert és tölti fel lassan valami titkos energiával, ami annyira felfrissíti a szellemet (nem véletlen, hogy a filmben is sokat...