belépés∆

Suffocation (Zhixi) (2005)

Suffocation (Zhixi) (2005)



Rendezte: Bingjian Zhang

Chen Xiao (You Ge) fényképész egy nap szembesül azzal a ténnyel, hogy eltűnt a felesége. Baljós jelek utalnak arra a lehetőségre, hogy esetleg ő maga tüntette el, de ezzel az eshetőséggel képtelen szembenézni. Ezért állandósuló rémálmok és hallucinációk keserítik meg mindennapjait.
Darabokra hulló életét idős szomszédasszonya (Bin Li) próbálja helyrebillenteni, felfedve a férfi előtt a víziók mögött meghúzódó okokat. 

Az "első kínai pszicho thriller"-ként aposztrofált film meglepő módon sikeresen elkerülte a tucatjával készülő, mára már az ázsiai horrorfilmek sajátságaiként felbukkanó hatásvadász elemeket. Azt nem mondom, hogy nem él eme eszközökkel, de korántsem kapnak akkora hangsúlyt, hogy nagymértékben lerontanák a film élvezeti értékét.
Széttördelt, különböző nézőpontokon keresztül bemutatott cselekmény, újra fel-felvillanó már bemutatott képsorok, váltakozó gyors-lassú snittek és meghökkentő aprócska bevágások mellé sikerült jól eltalált zenei aláfestést komponálni, és a színészek is jó választásnak bizonyultak.
A történet egyszerűsége a film végéig rejtve marad, sőt, az utolsó képsorok alatt az ember elgondolkodik azon, hogy talán nem is volt az olyan egyszerű, mint ahogy azt gondolnánk.
A film álom és valóság összemosása azzal a nem elhanyagolható kérdéssel: mi az amit csak elképzelsz és mi az, amit meg is teszel? Ahogy Szabó Lőrinc írta: "Dsuang Dszi álmodta-e a lepkét vagy a lepke álmodik engemet?-"
Megéri azt a másfél órát rászánni.

Hozzászólások   

#1 Guest 2006-10-06 01:11
Jól hangzik. :-) Mondjuk az a "The First Chinese Psycho Story" felirat már a plakáton is elég furcsán mutat. :D

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

The Promise (2005)

The Promise (2005)

Alternatív címek: Mo Gik / Wu Ji / Master Of The Crimson Armor Rendezte: Kaige Chen IMDb  Qingcheng hercegnő (Cecilia Cheung) kiskorában egyezséget kötött Manshen istennővel (Chen Hong): cserébe azért, hogy ne kelljen többé nélkülöznie...

Invisible Target (Nan er ben se) (2007)

Invisible Target (Nan er ben se) (2007)

Invisible Target (Nan er ben se) (2007)iMDBA kortárs hongkongi filmrendezők közül talán Benny Chan az, aki leginkább tisztában van a „blockbuster” fogalmával. Ritkán rendez, úgy általában évente egyszer, a közbenső időben pedig valószínűleg kalapozza össze...

Last Life in the Universe (2003)

Last Life in the Universe (2003)

 imdb A kooprodukciós filmektől mindig félek egy kicsit: vagy egy nagy kutyulék lesz, mert mindenki belerakja a sajátját (ez a ritkább), vagy semmilyen, mert mindenki visszavonul, nem mer sajátos vonásokat belevinni (ez a gyakoribb). A Last...

Louis Koo Tin-Lok

Louis Koo Tin-Lok

Louis Koo Tin-Lok (古天樂)Tianle Gu 1970 október 21-én született Kína Guangdong tartományának Zhongshan városában. Gyerekkorát azonban már Hongkongban töltötte, tanulmányait eleinte a Carmel Secondary School-ban, majd a Kowloon-ban található St. Teresa Schoolban végezte. Karrierjét modellként...