belépés∆

Suffocation (Zhixi) (2005)

Suffocation (Zhixi) (2005)



Rendezte: Bingjian Zhang

Chen Xiao (You Ge) fényképész egy nap szembesül azzal a ténnyel, hogy eltűnt a felesége. Baljós jelek utalnak arra a lehetőségre, hogy esetleg ő maga tüntette el, de ezzel az eshetőséggel képtelen szembenézni. Ezért állandósuló rémálmok és hallucinációk keserítik meg mindennapjait.
Darabokra hulló életét idős szomszédasszonya (Bin Li) próbálja helyrebillenteni, felfedve a férfi előtt a víziók mögött meghúzódó okokat. 

Az "első kínai pszicho thriller"-ként aposztrofált film meglepő módon sikeresen elkerülte a tucatjával készülő, mára már az ázsiai horrorfilmek sajátságaiként felbukkanó hatásvadász elemeket. Azt nem mondom, hogy nem él eme eszközökkel, de korántsem kapnak akkora hangsúlyt, hogy nagymértékben lerontanák a film élvezeti értékét.
Széttördelt, különböző nézőpontokon keresztül bemutatott cselekmény, újra fel-felvillanó már bemutatott képsorok, váltakozó gyors-lassú snittek és meghökkentő aprócska bevágások mellé sikerült jól eltalált zenei aláfestést komponálni, és a színészek is jó választásnak bizonyultak.
A történet egyszerűsége a film végéig rejtve marad, sőt, az utolsó képsorok alatt az ember elgondolkodik azon, hogy talán nem is volt az olyan egyszerű, mint ahogy azt gondolnánk.
A film álom és valóság összemosása azzal a nem elhanyagolható kérdéssel: mi az amit csak elképzelsz és mi az, amit meg is teszel? Ahogy Szabó Lőrinc írta: "Dsuang Dszi álmodta-e a lepkét vagy a lepke álmodik engemet?-"
Megéri azt a másfél órát rászánni.

Hozzászólások   

#1 Guest 2006-10-06 01:11
Jól hangzik. :-) Mondjuk az a "The First Chinese Psycho Story" felirat már a plakáton is elég furcsán mutat. :D

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Cutie Honey (2004)

Cutie Honey (2004)

 IMDb Végül is egy aranyos akció-vígjáték, a hagyományos japán trash szuperhős sci-fik stílusában (Power Rangers, Ultraman). A harcok látványa egy kicsit egyedi, tetszett, hogy nem csak CG-re alapoznak. Van benne egy-két jó poén, meg úgy...

The Admiral: Roaring Currents (Myeong-ryang) (2014)

The Admiral: Roaring Currents (Myeong-ryang) (2014)

  Egy látványos történelmi film mindig szívesen látott alkotás. Pláne, ha nem akarják telepakolni a mának szóló utalásokkal, hanem a megszokott, ám korántsem unalmas módon színpompás jelmezekkel, korhű tárgyakkal és a régi idők embereit idéző viselkedésekkel...

Ninja - The Final Duel (Ren zhe da) (1986)

Ninja - The Final Duel (Ren zhe da) (1986)

   Gyerekkorom egyik meghatározó élménye volt A nindzsa bosszúja című film, mely után egész sokáig feltett szándékom volt, hogy jómagam is e titkos praktikáiról elhíresült mesterség művelője legyek, és, ha lehet, mindenféle bosszúság...

Don't Tell My Partner (Tau ching nam nui) (1997)

Don't Tell My Partner (Tau ching nam nui) (1997)

Ez a „szabványunalmas”, ám category III filmtől talán szokatlanul korrekten kivitelezett erotikus film is a „műfaj” azon alkotásai közé tartozik, amiket egy mondatos ajánlóval el lehet intézni. Vagyis bőven elég lenne róla annyit írni, hogy...