belépés∆

Suffocation (Zhixi) (2005)

Suffocation (Zhixi) (2005)Rendezte: Bingjian Zhang

Chen Xiao (You Ge) fényképész egy nap szembesül azzal a ténnyel, hogy eltűnt a felesége. Baljós jelek utalnak arra a lehetőségre, hogy esetleg ő maga tüntette el, de ezzel az eshetőséggel képtelen szembenézni. Ezért állandósuló rémálmok és hallucinációk keserítik meg mindennapjait.
Darabokra hulló életét idős szomszédasszonya (Bin Li) próbálja helyrebillenteni, felfedve a férfi előtt a víziók mögött meghúzódó okokat. 

Az "első kínai pszicho thriller"-ként aposztrofált film meglepő módon sikeresen elkerülte a tucatjával készülő, mára már az ázsiai horrorfilmek sajátságaiként felbukkanó hatásvadász elemeket. Azt nem mondom, hogy nem él eme eszközökkel, de korántsem kapnak akkora hangsúlyt, hogy nagymértékben lerontanák a film élvezeti értékét.
Széttördelt, különböző nézőpontokon keresztül bemutatott cselekmény, újra fel-felvillanó már bemutatott képsorok, váltakozó gyors-lassú snittek és meghökkentő aprócska bevágások mellé sikerült jól eltalált zenei aláfestést komponálni, és a színészek is jó választásnak bizonyultak.
A történet egyszerűsége a film végéig rejtve marad, sőt, az utolsó képsorok alatt az ember elgondolkodik azon, hogy talán nem is volt az olyan egyszerű, mint ahogy azt gondolnánk.
A film álom és valóság összemosása azzal a nem elhanyagolható kérdéssel: mi az amit csak elképzelsz és mi az, amit meg is teszel? Ahogy Szabó Lőrinc írta: "Dsuang Dszi álmodta-e a lepkét vagy a lepke álmodik engemet?-"
Megéri azt a másfél órát rászánni.

Hozzászólások   

#1 Guest 2006-10-06 01:11
Jól hangzik. :-) Mondjuk az a "The First Chinese Psycho Story" felirat már a plakáton is elég furcsán mutat. :D

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

The Quiet Family (Choyonghan kajok) (1998)

The Quiet Family (Choyonghan kajok) (1998)

  (imdb)   Tae-gu, a Kang család feje úgy dönt, elég a nagyvárosi életből, és kedves családjával vidékre költözik. Hogy legyen miből élniük, jutányos áron megvesz egy fogadót, amit közösen újítanak fel és várják...

The Longest Night in Shanghai (Ye. Shanghai) (2007)

The Longest Night in Shanghai (Ye. Shanghai) (2007)

A cím alapján százból 99 ember biztosan arra szavazna, hogy ez egy ízig vérig kínai produkció, amiben nem kis szerep jut a város promotálásának. Paradox módon azonban a történet egy japán író, Yamamura Yuuji tollából...

Nicholas Tse Ting-Fung

Nicholas Tse Ting-Fung

Nicholas Tse Ting-Fung (謝霆鋒)Tse Ting-Fung 1980 augusztus 29-én született Hongkongban. Gyakorlatilag születésétől fogva hírességnek számított, hiszen szülei, Deborah Li és Patrick Tse a 60-as és 70-es évek ismert filmsztárjai voltak. Gyerekkorában húgával, Jennifer-rel (Ting Ting-gel)...

Beyond our Ken (Gung ju fuk sau gei) (2004)

Beyond our Ken (Gung ju fuk sau gei) (2004)

Beyond our Ken (Gung ju fuk sau gei) (2004)iMDBEnnek a meglepően jól sikerült drámának már a címe is nagyon találó, hiszen több értelme is van, ráadásul mindegyik kapcsolatban van magával a filmmel. Egyrészt a Ken...