belépés∆

Suffocation (Zhixi) (2005)

Suffocation (Zhixi) (2005)Rendezte: Bingjian Zhang

Chen Xiao (You Ge) fényképész egy nap szembesül azzal a ténnyel, hogy eltűnt a felesége. Baljós jelek utalnak arra a lehetőségre, hogy esetleg ő maga tüntette el, de ezzel az eshetőséggel képtelen szembenézni. Ezért állandósuló rémálmok és hallucinációk keserítik meg mindennapjait.
Darabokra hulló életét idős szomszédasszonya (Bin Li) próbálja helyrebillenteni, felfedve a férfi előtt a víziók mögött meghúzódó okokat. 

Az "első kínai pszicho thriller"-ként aposztrofált film meglepő módon sikeresen elkerülte a tucatjával készülő, mára már az ázsiai horrorfilmek sajátságaiként felbukkanó hatásvadász elemeket. Azt nem mondom, hogy nem él eme eszközökkel, de korántsem kapnak akkora hangsúlyt, hogy nagymértékben lerontanák a film élvezeti értékét.
Széttördelt, különböző nézőpontokon keresztül bemutatott cselekmény, újra fel-felvillanó már bemutatott képsorok, váltakozó gyors-lassú snittek és meghökkentő aprócska bevágások mellé sikerült jól eltalált zenei aláfestést komponálni, és a színészek is jó választásnak bizonyultak.
A történet egyszerűsége a film végéig rejtve marad, sőt, az utolsó képsorok alatt az ember elgondolkodik azon, hogy talán nem is volt az olyan egyszerű, mint ahogy azt gondolnánk.
A film álom és valóság összemosása azzal a nem elhanyagolható kérdéssel: mi az amit csak elképzelsz és mi az, amit meg is teszel? Ahogy Szabó Lőrinc írta: "Dsuang Dszi álmodta-e a lepkét vagy a lepke álmodik engemet?-"
Megéri azt a másfél órát rászánni.

Hozzászólások   

#1 Guest 2006-10-06 01:11
Jól hangzik. :-) Mondjuk az a "The First Chinese Psycho Story" felirat már a plakáton is elég furcsán mutat. :D

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Red Room 2 Shin akai misshitsu (heya): Kowareta ningyô-tachi (200…

Red Room 2 Shin akai misshitsu (heya): Kowareta ningyô-tachi (2000)

 "Bevált recepten ne változtass!" - tartja a mondás. A Tiltott játék pedig folytatódik, pontosan úgy, ahogy azt már az első részben is láthattuk. Lássuk csak mit nyújt a folytatás.

Zatoichi Challenged (Zatoichi chikemuri kaido) (1967)

Zatoichi Challenged (Zatoichi chikemuri kaido) (1967)

Ahogy a sorozat haladt előre, egyre nehezebb volt új elemeket vinni bele a yakuzavilág zártsága és a főhős fogyatékossága miatt. A stúdió egy-egy népszerű sztár bevonásával próbálta kompenzálni a nézőket az ismétlődő motívumokért, meg látványosabb,...

Confession of Pain (Seung Sing) (2006)

Confession of Pain (Seung Sing) (2006)

Confession of Pain (Seung Sing) (2006)iMDBA történet két főszereplője két rendőr, Hei és Bong. A történet legelején Bong-ot egy nagy családi tragédia éri, aminek hatására az addig absztinens nyomozó alkoholistává válik, valamint kilép a rendőrségtől...

Graveyard of Honor - Fukasaku (1975); Miike (2002)

Graveyard of Honor - Fukasaku (1975); Miike (2002)

    iMDB    Rikio Ishikawa legendás egyénisége a yakuzatörténelemnek. Őt tartják minden idők legvadabb, legőrültebb yakuzájának, aki köré mostanra már egész legenda szövődött. Nem hiába, hogy a két legnagyobb yakuza film rendező, Kinji Fukasaku és Takashi Miike is...