belépés∆

The Geisha House (2000)

The Geisha House (2000)
 
 
Talán az igazi művész egyik legfontosabb jellemzője, hogy témájában mindig meg tud újulni, s bár a rá jellemző formavilág megmarad, de nem ragad le és kering egy bevált módszer, technika, téma körül. Kinji Fukasaku ezzel a filmjéval egyértelműen bizonyította, hogy ez nem csak fantazma, hiszen egy évvel korábban forgatta, mint a mára már a világot bejárt kultfiljét, a Battle Royalet. 
 

 
A The Geisha House teljesen más alpokon nyugszik, mint a fentebb említett sikerfilm. Pontosan azt adja, amit a címe ígér, tudniillik egy nagyon szemléletes bepillantást a japán szórakoztató hölgyek világába. Teljesen természetesen mutatja be emberi oldalukat, hiszen megleshetjük őket, ahogy például nyitott szájjal, horkolva alszanak, vagy hogy mennyire kiszolgáltatottak kuncsaftjaiknak. Emellett szépen lassan mégis megjelenik az a fennkölt, művelt kéjhölgy, akit nehéz megközelíteni, megérinteni, és bizony nem kevés áldozatot kell hozni, ha az ember meg akarja szerezni magának. Így, a lányok emberi és a "transzcendens" tulajdonságaival együtt válik egésszé a kép, és lesz természetes, értehető. Sok, a gésákkal foglalkozó műből hiányzott eddig bizony egyik vagy másik elem.
 

 
Mindemellé kapunk egy nagy kellemes és izgalmas törénetet, mely egy olyan korszakban játszódik, mikor rengeteg fenyegetés éri a gésák világát, melyek közül az egyik legerősebb a prostitúció-ellenes törvény bevezetésének, és jelentős társadalmi támogatottságának veszélye (1958). Ezekben a nehéz időkben a ház lakóinak össze kell szedni minden tudásukat, illetve össze kell tartaniuk, hogy a rengeteg intrika okozta fenyegetést átvészeljék. Mindezt egy fiatal omocha, azaz gésának készülő kislány szemén keresztül láthatjuk, aki egyrészt nagyon tehetséges, másrészt rettentően elhivatott.
 

 
Nem igazán tudom tovább hogyan méltatni a filmet, hiszen nagyon letisztult alkotás, ami nem törekszik arra, hogy hatásvadász elemekkel kösse le a nézőt, de arra se, hogy túl reakisztikus, vagy túl elvont legyen. Egyszerűen egy film, ami szórakoztat és elgondolkodtat. Egy kicsit talán archaizál is a rendező, hiszen hasonló filmeket a nagy klasszikus, Mizoguchi Kenji készített. Nála is a nők szenvedése, talpon maradásuknak nehézésgei jelentették a központi témát. Szinte egyértelmű, hogy Fukasaku tisztelgett ezzel a filmjével a japán film, és annak egyik atyja előtt, de kellően idős, és tapasztalt róka lévén nem egy feldolgozást, vagy utánzatot kaptunk tőle, hanem egy különálló, szuverén alkotást.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

In Love with the Dead (Chung oi) (2007)

In Love with the Dead (Chung oi) (2007)

In Love with the Dead (Chung oi) (2007)iMDBA Pang ikrek jól belehúztak a 2007-es év vége felé, hiszen nemrég láthattuk Oxide korrektül sikerült The Detective című munkáját, most pedig Danny jelentkezett legújabb, beszédes című...

Kurosawa Akira (1910-1998)

Kurosawa Akira (1910-1998)

Kurosawa Akira (黒澤 明) (1910-1998) Kurosawa Akira 1910. március 23-án született Tokyo-ban, Kurosawa Isamu és Shima nyolcadik, egyben legfiatalabb gyermekeként. Egy bátyja és három nővére társaságában nevelkedett, mert egyik bátyja még Akira születése előtt...

Lone Wolf and Child: Assassin On The Road To Hell (1989)

Lone Wolf and Child: Assassin On The Road To Hell (1989)

  Léteznek valódi ikonikus karakterek, amelyek már a színrelépésüktől kezdve predesztináltak a legendává válásra. A fölöttébb különös, "Magányos Farkas és kölyke" néven ismert bérgyilkossá lett szamuráj ilyenné lett az évek során. Nézzük, honnan indult a története.

The Bottled Fools (Gusha no bindume) (2004)

The Bottled Fools (Gusha no bindume) (2004)

Sötét hangulatú, nyomasztó és meglehetősen beteg lelkű film a Bottled Fools, egy antiutópikus környezetbe helyezett, abszurdba oltott rémtörténet. Ismeretlen színészekkel és valószínűleg alacsony költségvetéssel forgatták, jó sok művészinek szánt jelenettel és effekttel (szűrők, torzítások, elmosások,...