belépés∆

Zatoichi meets Yojimbo (1970)

Zatoichi meets Yojimbo (1970)

 

Zatoichi meets Yojimbo (1970)

 

Nagy várakozással estem neki ennek a filmnek. Miután megnéztem a Zatiochi 1-2-t, valamint Yojimbot és a Tsubaki Sanjûrô, egy igazán jó szamurájos filmre számítottam.... Amit kaptam egy igazán jó szamurájos film! Bár nem teljesen erre számítottam, főleg az elején, de összességébe nagyon tetszett. Maradt bennem egy kis hiányérzet, mert úgy képzeltem, hogy valami nagy gonosz ellen fog majd össze a két ász (Shintarô Katsu és Toshirô Mifune), de nem így történt, s ha utólag visszagondolok jobb is.

A történet rövid összefoglalója: Adva van egy falu, ahol az események zajlanak. A történet központi motívuma, hogy a faluban a két ellenségeskedő fél apa és az egyik fia. Egyik oldalnak Zatoichi segít, a másiknak Yojimbo és amiért az egész kitör, az nem más, mint természetesen az arany. Bár csekély mértékben össze is fog a két sztár az arany előkerítésének ügyében, de azért végig megy egymás zrikálása, ami kifejezetten jót tesz a filmnek és már ezért is érdemes megnézni.   

Yojimbo hozza a formáját: csak pénz és lezserség. Ichi is a tőle megszokott poénokkal örvendezteti meg a nézőt. Már az első találkozásuk is érdekesre sikeredett. Yojimbo jól berúgva akarja párbajra hívni Ichit, persze Ichi nagyobb „úriember”, hogy ezt kihasználja, így nem öli meg. Miután lezajlik a „harc”, elmennek együtt beinni. A végén persze a kapzsiság veszít és az egész kis család, akiké az arany volt szépen elhalálozik és az aranynak is annyi.

A harci jelenetek különösen jól kidolgozottak voltak, nekem egyértelműen Ichi harcmodora tetszett, érdekes módon a tőle megszokott stílustól eltérően tette a dolgát. Maga a történet is jól kitalált, igényes munkára vall. Egy kifogásolni való rész mégis akadt számomra. Valahogy nem tudtam megfejteni, miért kellett a végén Ichi fejére tenni azt az igencsak nem vérnek nevezhető rászáradt vér valamit. Volt még pár kisebb hiba, de azok lényegtelenek, sőt ez a vér dolog is a film egészét nem befolyásolja. Minden Zatoichi és Yojimbo rajongónak kötelező munka, tetszeni fog.

Hozzászólások   

#2 Papinóth Viktor 2009-03-30 16:55
Egyértelműen kiemelkedő alkotás. A legjobb Zato rész! Nehéz lenne eldönteni, hogy melyik színész nyújtott kiemelkedőbb alakítást. A legnagyobb mondanivalóval számomra ez a rész szolgált. A rendező zseniálisan mutatja be, hogy még a legnemesebb embert is kifordítja saját kapzsisága. Még szerencse, hogy vak hősünk rendet tesz a világban:)
#1 oldfan 2007-04-17 17:21
A sorozat egyik rendhagyó darabja, de Okamoto Kihachi nem az a rendező aki a szokvány megoldásokat választaná. Több humor,nagyobb körítés ,nagyon szép képek és mese az emberi kapzsiságról. Ilyen jellegű felfogásban több nem készült a Zatoichi filmekből.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Shadowless Sword (Muyeong geom) (2005)

Shadowless Sword (Muyeong geom) (2005)

  IMDb 926-ban Balhae elbukott, és helyén egy új országot alapítottak, ez volt Dongranguk. A túlélők természetesen nem hagyták magukat, és minden erejükkel azon voltak, hogy visszaszerezzék a hatalmat. Az új vezetés egy bizonyos Killer-Blade nevezetű hadseregre...

Cecilia Cheung Pak-Chi

Cecilia Cheung Pak-Chi

Cecilia Cheung Pak-Chi (張栢芝)Cecilia Cheung 1980 május 24-én született Hongkongban egy kínai apa és egy angol és kínai ősökkel bíró anya gyermekeként. Négy testvére van, igaz, közülük ketten csak féltestvérek. Apja aktív tagja volt egy...

Faye Wong Fei

Faye Wong Fei

Faye Wong Fei (王菲)Faye Wong 1969. augusztus 8-án született Pekingben. Eredetileg a Xia Lin nevet kapta anyja lánykori neve után, mert a Wong családot a Kulturális Forradalom idején üldözték a nagyapa előző rendszerbeli tevékenysége miatt....

Tigris és Sárkány (Crouching Tiger, Hidden Dragon) (2000)

Tigris és Sárkány (Crouching Tiger, Hidden Dragon) (2000)

 IMDb Nehéz egy olyan filmről írni, ami talán az egyik első mérföldkő volt, ami az ázsiai filmek felé fordította a a világ figyelmét, hogy aztán azok manapság tapasztalható diadalútjához vezessen. Ebben az évben a rendező, Ang...