belépés∆

Tetsujin 28 (Gigantor) (2005)

 

Tetsujin 28 (Gigantor) (2005)

 


 

Tetsujin 28 igazi japán agyszülemény. Aki kicsit is közel áll a japán filmhez, annak első látásra ismerős lehet ez a teremtmény, mégha név szerint nem is ismeri, és soha nem is látta.

Tetsujin 28 sajátos átmenet, egy elveszett láncszem a kaiju színház evolúciós létráján. Sokan ismerik Godzillát, az ősi korokból itt maradt órisgyíkot, akit egy atomkísérlet ébreszt fel. Még többen láthattak a TV-ben gyerekkorukban japán óriásrobotokat, világpusztításra alkalmas feygverekkel küzdeni  különböző, nyugatról sugárzott rajzfilmműsorokban. Tetsujin 28 valahol a kettő között áll. Bár nem szerves anyag, hanem fém és elektromosság, mégsem használ mást, mint a puszta öklét, hogy biztosítsa a világbékét.

  Tetsujin 28 (Gigantor) (2005)

E képességét a II. világháborúben persze nem voltak restek bevetni a japán erők, ám az egésznek az lett a vége, hogy szegény robotot visszabombázták nyersanyag állapotába. Követve azonban e stílusú filmek törvényszerűségeit ez nem maradhatott sokáig így, hiszen egy végletekig elvetemült, önös és embertelen főgonosz, aki persze mindezek mellett zseni, megépíti saját csúcstechnológiájú gépét., ami rögvest elkezdi Tokyo belvárosát legyalulni, kezdve a Tokyo torony spirál formájúvá való alakításával. Nincs más választás, Tetsujint elő kell kaparni a szeméttelepről és életre kell kelteni. Persze van egy bőkkenő és itt ismét egy szokványos törvényszerűséggel találkozhatunk: a robotot természetesen csak egy alig 10 éves fiú tudja irányítani. Erre persze kézenfekvő a válasz, hiszen csak benne van meg az ehhez szükséges intuíció.

 

A film egy nagy sikert befutott manga/anime  alapján készült. Ellentétben sok hasonló munkával ez kizárólag gyermekeknek készült, még a Walt Disneytől megszokott felnőtteknek szóló betétek is hiányoznak belőle. Matinénak kitűnő, és van egy sajátos romantikája az ódivatú robotokkal, amelyek természetesen - közepes minőségű - CG-vel készültek. Nem is annyira természetesen, mert lehettek volna élőszereplők is, gumiruhában. Tele van nem csak dramaturgiai, hanem alapvető logikai hibákkal (pl: miért puszta kézzel küzdenek a robotok?), de mégis szerethető, megtekintése azonban csak szombat, illetve vasárnap délelőtt, félálomban ajánlott.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Acacia (2003)

Acacia (2003)

 IMDb  Choi Mi-sook (Hye-jin Shim) és férje feladva a reményt, hogy saját gyermekük szülessen örökbefogadnak egy kisfiút, Kim Jin-seong-ot (Oh-bin Mun). A kisfiú tehetségesen rajzol, és furcsa mód nagyon vonzódik a fákhoz. A család kertjében álló,...

Toward the Terra (Terra e...) (1980)

Toward the Terra (Terra e...) (1980)

Ezen az oldalon ritkán szoktuk kényeztetni az anime rajongókat. Bízom benne, ezúttal elnyerjük a tetszésüket, mert a kedvenc műfajuk egy igazi klasszikusa kerül terítékre.

Date Masamune - The One-eyed Dragon (Dokoganryu no Yabo Date Masa…

Date Masamune - The One-eyed Dragon (Dokoganryu no Yabo Date Masamune) (1993)

A japán hadurak élete bőséges anyagot biztosít a TV társaságok számára. Ezúttal egy mifelénk kevésbé ismert, de a felkelő nap országában jónevű klánúr került terítékre.

Sword of The Beast (Kedamono no Ken) (1965)

Sword of The Beast (Kedamono no Ken) (1965)

    Gosha második nagy sikerű filmje egy menekülő szamurájról szól, akit halálra keresnek, mert politikai gyilkosságot követett el. (A Shógunátus végefelé ez tipikusnak volt mondható mind az elzárkózást folytatni akarók, mind a nyitást támogatók részéről.) A...