belépés∆

The Funeral (Ososhiki) (1984)

 

The Funeral (Ososhiki) (1984)The Funeral (Ososhiki) (1984)

IMDb


Juzo Itami debütáló filmje egy elég rendhagyó témáról, a halálról, jobban mondva egy aspektusáról, a temetésről. Sajnos Itami filmjeit eddig nem ismertem, csak egyről halottam, az a Tampopo volt, de ezek után mindenképpen hozzáállok begyűjteni a többit.
Ezt a filmet általában fekete komédiaként szokták aposztrofálni, de szerintem ez távol esik a valóságtól, s bár tényleg vannak benne ilyen vonások, nem igazán jellemző erre a mozira. Valahogy én kisarkított karaktereket, kreténséget, vagy szürrealizmust, esetleg gusztustalan jeleneteket várnék a cím és a stílusbesorolás alapján. Persze elfelejtem, hogy japán filmről van szó, és egy hagyományos japán temetés bemutatásáról. Ez a film olyan kellemes, megnyugtató derűt áraszt magáról, mint egy séta egy virágzó cseresznyefákkal teli parkban, vagy mondjuk egy kora őszi délután.

A nagyapa, mikor egy vacsora alkalmával éppen "kedvesen" közli feleségével, hogy ő bizony 120 évig fog élni, és egy fiatal 20 éves bejárónő fogja gondját viselni, lefordul a székről, és rövidesen meghal. Persze ezután elkezdődik a készülődés a temetésre, az eseményeket a nagyapa veje, lányának férje kommentélja.

A film elmegy egy oktatókazettának a japán temetésekhez, lépésről lépésre bemutatja mikor, mit és hogyan kell tennie a hozzátartozóknak. A család egy teljesen átlagos, viszonylag jó anyagi körülmények között élő família, akik se nem utálták, se nem szerették túlzottan a néhai családfőt, épp ezért inkább a különböző ceremóniákra koncentrálnak. Ennek megfelelően, illetve a japán etikettet szem előtt tartva igazi gyász csak egy-két pillantra jelenik meg, akkor viszont nagyot csattan. A család minden tagja nagyon emberi, a néző könnyen közéjük tartozónak érezheti magát és részt vehet egy általa is jól ismert, szokványos családi összejövetelen, annak formalitásaival, örömeivel és kényelmetlenségeivel egyetmben. Nagyon szuggesztív.
Mégis, amiben legerősebb a film, az a halálhoz, illetve a temetéshez való viszony. Én mindenképp, mint már fentebb említettem, oktatófilmnek fogom szánni családomnak, ha arra kerül a sor és esetleg elpatkolok. Nem a japán szertartások és külsőségek miatt, isten ments. Inkább amiatt, mivel ez a film megmutatja, hogy a bánat és a sírás a temetéseken felesleges. Aki sír, igazából magát siratja, hiszen a másikat már nincs miért sajnálni, túl van mindenen. Egy kellemes, derűs temetés, persze a kellő tiszteletadással, sokkal többet ér, mint egy képmutató, önmarcangoló jellegű. Ez most lehet megdöbbentően, vagy legalábbis bután hangzik, ezért kell mgnézni ezt a filmet. Itami sokkalta jobban el tudja magyarázni, s méginkább átéreztetni e gondolatokat, mint én. Emellett a film szókimondó, s persze nem agresszivan, demamgóg modon tömi bele mondanivalóját a nézőbe, hanem kellően árnyaltan. A japán film kedvelőinek kihagyhatatlan alkotás.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Magic Cop (Kui moh ging chaat) (1990)

Magic Cop (Kui moh ging chaat) (1990)

Magic Cop (Kui moh ging chaat) (1990)iMDBA 80-as évek második felében készült Hongkongban egy remek horror vígjáték sorozat, ami a Mr. Vampire címet viselte. A négy részes eredeti mellett készültek „nem hivatalos” változatok is belőle,...

Equinox Flower (Higanbana) (1958)

Equinox Flower (Higanbana) (1958)

Equinox Flower (彼岸花) (1958) iMDBA japán film egyik legnagyobb klasszikus rendezője, Ozu Yasujiro kedvelt témája volt a kortárs Japán társadalmi problémáinak, valamint a háború utáni élet újszerűségének bemutatása. Nincs ez másképp az első színesben rögzített...

The Avenging Fist (Kuen Sun) (2001)

The Avenging Fist (Kuen Sun) (2001)

Rendezte: Wai Keung Lau, Corey YuenIMDb A messzi jövőben Nova (Lee-Hom Wang) és ikerhúga Erika (Gigi Leung) gondtalanul élik a jövőbeli tínédzserek életét: bandáznak, szórakoznak, utcai harcviadalokon vesznek részt. Összebarátkoznak Iron Surfer-rel (Stephen Fung), és...

S.P.L. (Sha Po Lang) (2005)

S.P.L. (Sha Po Lang) (2005)

Ez egy hangulatát tekintve érdekes HK akciófilm. Néha felhagynak a könnyedre vett stílussal és afféle „noir” stílusban készítenek filmet, amiben aztán hullanak a „hősök” rendesen.