belépés∆

Goyokin (1969)

 

Goyokin (1969)

 

iMDB 

Sajnos elfelejtettem e film készültének évét, mire odajutottam, hogy megnézzem. Miután vége lett, örvendezve ültem, hogy egy igen jó szamurájfilmre bukkantam, talán a '80-as évek legjobbjára. Gondoltam akkor készülhetett, de nem. 1969-ben. Ez a film méltó vetélytársa az olyan sokat skandált opuszoknak, mint a Yojimbo, a Ran vagy a Seven Samurai, de valahogy mégsem annyira népszerű. Szerencsésnek érzem magam, hogy ráakadtam.

 

 

 

 


A történetről nem könnyű úgy beszélni, hogy azzal ne rontanám a jövőbeni nézők szemében az élvezeti értéket. Röviden és tömören egy eltökélt roninról szól, akinek komoly elszámolnivalója akad egykori klánjával, s mindez a szamurájok és sógunok hanyatlásának korában.
Ez a film merő naturalitás, mégha művészi is. A felszínen egyszerű, mint ahogy a történe mutatja, de az ember után kedvére áskálhat a mélyrétegekben. A naturalitást egyrészt úgy értem, hogy mindent, és mindenkit a szükségszerűség mozgat a filmben, és minden szereplő végtelenül emberi. Másrészt mindenben nagyon nagy szerepe van a természetnek, a havas tájnak, a tengerpartnak, ami sokban befolyásolja nemcsak a szereplők öltözködését, kinézetét, hanem lelkületük megértéséhez is nagyon jó támpont. És kell is, mivel ez nem egy szájbarágós film, ahol a szereplők mindent kimondanak, ami eszükbe jut, vagy amit éreznek, de mégsem fárad bele az ember, hogy megpróbálja kitalálni, ki, mit és miért is csinál. A színészi munka teljesen őszinte. Nem tudom, úgy éreztem, mintha annak idején valahogy komolyabban vették volna a színészek mesterségüket. Az itteni alakításokban egy cseppnyi póz, vagy mesterkéltség sincs. A főszereplő ronin szúrós tekintetétől felállt a hátamon a szőr. Az kardharcok kiemelkedők, elsőrangúak, és itt is a naturalitást hoznám fel, mint jelzőt. Rengeteg erő és düh van bennük, mindemellett pedig nagyon jól fényképezettek.

 

 

 

 

 

 

Még visszakanyarodnék a jelmezekhez egy pár szóra. A havas tájon élő japánok ruháival még nem sokat találkoztam, de most nagyon megtetszettek. A szamurájok által viselt szőrmék és csizmák eszméletlen hangulatot adtak a filmnek, és mint mondtam, kivitelezésük annyira jó munka, mintha legalább 20 évvel később készültek volna.
A fényképezés, a vizualitás, a zene, és a színészi játék összhangja egy viszonylag melankolikus, és pesszimista, de messzemenőkig elsőrangú filmélményhez juttatja a nézőt. 

Hozzászólások   

#3 Guest 2006-08-22 20:19
így még jobban hangzik a film... :-)
#2 Guest 2006-08-22 17:55
Ezt nevezem! :-)
#1 Guest 2006-08-22 17:26
A film a 4.Yojimbo filmnek indult,de mivel T.Mifune nem tudott kijönni a rendező Hideo Goshával és az extrém(rendkívü l hideg) forgatási helyszínnel ,kiszállt belőle.Gosha tovább írta az eredeti Yojimbo karaktert és minden idők egyik legjobb szamuráj története lett belőle.A főhős a saját emberi méltósága és a szamuráji lét eredeti feladatának védelmében szembekerül a saját klánjával és a szeretett felesége bátyjával.A nagy kérdés:feláldoz ható-e néhány ártatlan,hogy mások tovább élhessenek?Mind két félnek megvan a maga igazsága és ettől nagyon elszántak.Pont ez a valós dráma teszi igazán emberivé a történetet.Mint minden Gosha szamuráj történetben,itt is elsőrangú vívójelenetek vannak,igazi kardokkal,amik milliméterekre suhannak el a test előtt-de ezt a szem nem veszi észre.A film 1969-ben a"Tenchu"-val együtt a japán filmpiac hatalmas kasszasikere volt,mára már klasszikussá lett.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Twins Mission (Seung chi sun tau) (2007)

Twins Mission (Seung chi sun tau) (2007)

Twins Mission (Seung chi sun tau) (2007)iMDBEz a film valahogy úgy készülhetett, hogy a népszerű cantopop duót, a Twins-t menedzselő Emperor Entertainment Group-nál valakinek kipattant a fejéből az ötlet, hogy ha már úgyis éppen most...

Crime Story (Cheung ngon cho) (1993)

Crime Story (Cheung ngon cho) (1993)

Crime Story (Cheung ngon cho) (1993)iMDBJackie Chan világszerte úgy vált híressé, mint a könnyed akcióvígjátékok sztárja, akinek filmjeire a felhőtlen szórakozás miatt ülnek be az emberek. Hosszú karrierje során elég kevés alkalommal mutatta meg képességeit...

Watch Out, Crimson Bat! (Mekura no Oichi monogatari: Hidare gasa)…

Watch Out, Crimson Bat! (Mekura no Oichi monogatari: Hidare gasa) (1969)

  A forgalmazók alaposan belehúztak. Alig került ki a stúdióból a második rész, máris a nyakán lihegett a harmadik. A nagy sietségben elhagyták az eredeti stílust, és a rendezőt is.A Shógunátus korában a puskakészítés be volt...

Zatoichi - On The Road (Zatoichi kenka-tabi) (1963)

Zatoichi - On The Road (Zatoichi kenka-tabi) (1963)

    IMDb Főszereplők: Katsu Shintaro; Fujimura Shiko; Shimada Ryuzo Rendezte: Yasuda Kimiyoshi (1963, 85 perc)  A Zatoichi sorozat elején az alkotók a hagyományos történetfelépítés és a kalandfilm készítés között egyensúlyoztak. Eleinte inkább az első kapott nagyobb hangsúlyt, de lassanként mind...