belépés∆

The Third Shadow (Daisan no kagemusha) (1963)

The Third Shadow (Daisan no kagemusha) (1963)

 

Rejtély, hogy maradt ez a film kvázi ismeretlen, mikor egyszerűen nem lehet hibát találni benne. Már aki szereti a kalandfilmeket persze. Én mindig is előnyben részesítettem a fiktív történetekkel operáló mozikat a történelmi eseményeket feldolgozó művekkel szemben.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a történelmi hűséget ne kérném számon, de a japánoknál ilyesmivel nem is szokott gond lenni. Lehet, hogy pár évvel ezelőtt mást mondtam volna, de nekem egy jó történet többet ér, mint hogy az első öt percben kardot rántsanak. Most, hogy az első sokkból mindenki magához tért, rögtön meg is nyugtatnám a közönséget, hogy a japán stúdiók is azt tartották szem előtt, hogy lehetőleg minél több embert meg lehessen szólítani egy filmmel, és erre a legkézenfekvőbb megoldás egy kalandfilm forgatása, amibe tényleg minden belefér. Gyakorlatilag nem lehet vele hibázni. Szóval, nyugodtan dőljünk hátra és engedjük, hogy a gondosan megtervezett marketing stratégia bevégezze munkáját és jól szórakozzunk.

The Third Shadow (Daisan no kagemusha) (1963)The Third Shadow (Daisan no kagemusha) (1963)

1567. Hida régió. A fiatal földművest, Nynomya-t felfogadja a helyi Ikemoto család, hogy Yasutaka Ikemoto-t urat alkalomadtán helyettesítse, főleg rázósabb helyzetekben, csatákban, betegség esetén és hasonlóknál. A három dublőr közül Nynomya (Ő a harmadik árnyék, innen a cím is.) hasonlít legjobban a hadúrra, szinte kiköpött ő maga. A kezdetben jó mókának tűnő szerepcserélés szépen lassan kezd egyre nyomasztóbbá válni, hiszen a testdublőrök személye szigorúan titkos, pár beavatott személyen kívül nem tud róluk senki és a hivatásuk addig tart, míg gazdájuk él. Az utolsó csepp a pohárban, amikor Yasutaka egy csata során elveszti egyik szemét és így a hasonmásoknak is búcsút kellett mondani a sajátjukétól. A szabadulás reménye ugyan még aznap éjszaka felcsillan, amikor Yasutaka szövetségesei megtámadják az éjszaka közepén a csatát ünneplő, népes részeg tábort és levágják akit csak érnek. Yasutaka és Nynomya, az uraság és a dublőre sikerrel megszöknek. Nynomya hosszas vívódás után megöli a gazdáját és lényegében felveszi a személyiségét. Ő lesz Hida daymiója. Sajnos, erről a merész húzásról más is tud...

 

Akinek ismerősen cseng a Kagemusha szó a címben, az nem téved. Valóban találkozhatott vele Kurosawa nálunk Árnyéklovas néven futó mozijában. A szó maga is árnyékot jelent. Habár én már az említett filmet régen láttam, de úgy rémlik, hogy az alapszituációt leszámítva, nem sok köze van egyiknek a másikhoz.

 

De az "árnyék" kifejezésen mindkét esetben a dublőrt, a hasonmást értették. Ez a '63-as, Daiei studió, Norio Nanjo: Daisan no Kagemusa című novellája alapján készült adaptáció, Raizo Ichicawa főszereplésével, aki igazán kiélhette színészi képességeit, hiszen két szerepet játszik.

 

Azt nem mondom, hogy két karaktert, hiszen szép lassan az egyik felemészti a másikat és ezért vált át a mozi vagány kalandfilmből sötét, depresszív pszicho-thrilleré. És azt hiszem, meg is van a rejtély kulcsa. Egy popcorn mozihoz itt már túl sok a csavar és túl sok az őrült, amit a Daiei-s hagyományokhoz hűen, remekül megkomponált fény, árnyék technikákkal meg is támogatnak, hogy egyre kényelmetlenebb legyen az a szék. Persze ez a folyamat valaminek a rovására is megy és idővel ritkulnak a harci jelenetek is és a főhőssel egy időben a film is meghasonlik. Maga az alapszituáció, a dublőrködés rendesen körbe lett járva, talán csak a születésükkor szétválasztott ikreket nem játszották meg, de az egy másik film. Nem könnyű néznivaló, de hosszabb távon megtérülő befektetés, hiszen egy párszor meg lehet, - vagy kell - nézni. Umetsugu Inoue rendező nevével sem sűrűn találkozni. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy hallottam már korábban róla, vagy más munkáiról a műfajon belül. A Daiei akit csak tudott, minden húzónevet beterelt a filmre.

The Third Shadow (Daisan no kagemusha) (1963)The Third Shadow (Daisan no kagemusha) (1963)

Be lettek vetve Ichikawa, Amachi, Takachiho, Ishiguro, és azt hiszem, a látványra sincs panasz. Volt pénz a forgatásra, tehát azt se mondhatnám, hogy B-film, vagy nem tartaná a lépést az évfolyamtársaival és inkább nosztalgiáznia. Nekem tetszett, nem áll messze tőlem ez a misztikus vonal. A Daiei stúdiónál senki nem értette jobban. Nem tudom, színesben működne-e ilyen jól. Aligha.

 

imdb

 

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Bullet and Brain (Shen qiang shou yu zhi duo xing) (2007)

Bullet and Brain (Shen qiang shou yu zhi duo xing) (2007)

Wong Jing legújabb, kicsit idétlen címmel megáldott akciófilmje szokás szerint megosztotta a nézőket, egyben köszönhetően a remek szereposztásnak, az év egyik leginkább várt filmjévé avanzsált. Néhány dologban szerencsére kiemelkedik a hongkongi film fenegyerekének...

The Treasure Hunter (Ci Ling) (2009)

The Treasure Hunter (Ci Ling) (2009)

Amióta Jay Chou fejébe vette, hogy ő bizony az énekesi karrier mellett filmsztárként is nevet akar szerezni magának, azóta nehéz lehet arrafelé producernek lenni.

The Masked Prosecutor (Ye cha) (1999)

The Masked Prosecutor (Ye cha) (1999)

The Masked Prosecutor (Ye cha) (1999)iMDBHerman Yau az évek során Hongkong egyik kultikus rendezőjévé nőtte ki magát, elsősorban az extrém témákat és történeteket bemutató category III filmjeinek köszönhetően. Azonban az eddigi több, mint 40 filmjének...

The Witch of the West is Dead (Nishi no majo ga shinda) (2008)

The Witch of the West is Dead (Nishi no majo ga shinda) (2008)

Következzék egy újabb példa arra, hogy a japán ifjúsági irodalom mekkora hatással van a helyi filmiparra. Nashiki Kaho, az idén 50. életévét betöltő írónő, aki mindmáig élénk emlékeket táplál Angliában cserediákként eltöltött idejéről, 1994-ben jelentette...