belépés∆

The Great Yokai War (Yokai Daisenso) (2005)

 

The Great Yokai War (Yokai Daisenso) (2005)

IMDb


Miike ezzel a filmjével tovább folytatja útját a nagy költségvetésű popfilmek világában - úgy látszik épp ezt a korszakát éli. Az utóbbi időben legyártott hasonló munkáival ellentétben, melyek sajnos szerény véleményem szerint nélkülözték a munkásságát jellemző géniuszt, itt már kezd a sok csillogás és pénz alól kivillanni egy-egy sajátos fénysugár.

 

The Great Yokai War (Yokai Daisenso) (2005)
 

Mivel tömegfilmről van szó, a történetet nem bonyolította túl, a jó és a rossz tipikus harcáról van szó, azonban elcsöpögtetve találunk benne egy-két nagyon jó ötletet, sztorielemet, ami az odafigyelést, igényességet mutatja. Nagyon tetszett például az a démon, amit a főgonosz megidéz, és gyakorlatilag azoknak az elhasznált tárgyaknak összessége, melyeket az emberek eldobtak, s ezért tele vannak haraggal és bosszúvággyal. Az említett főgonosszal egyébként egy kora tizenéves fiúcska szál szembe, oldalán a japán folklór fura démonaival, a yokai-okkal. A szereplők közül még külön figyelmet érdemel, hogy a főgonosz segédjét az a Chiaki Kuriyama játsza, akit láthattunk már olyan alkotásokban, mint a Kill Bill (Go-go), a Battle Royale, a Ju-on, vagy a Last Quarter. Bár túlzottan újat nem mutat színészi játékával, bájaiból viszont egy kicsivel többet.
A filmben hihetetlen mennyiségű a látvány, s egyszerre van jelen mind a modern CG, illetve a japánok által annyira kedvelt gumiszörny, s mindkettő kivitelezése nagyon magas szintű. Pont a gumiruhák miatt a film feelingje engem nagyon emlékezetett gyerekkorom egyik kedvenc fantasy filmjére, a Végtelen történetre. Szintén ez a régi látványtechnika miatt éreztem úgy a film első 1/3-ában, hogy a célközönség inkább 10 év körüli, de most már inkább úgy gondolom, hogy ez egy felnőtteknek szánt mese.

 

The Great Yokai War (Yokai Daisenso) (2005)
 

Bár a történetnek vajmi kevés köze van a '68-as eredetihez, de a yokai-ok mégis összekapcsolják a két filmet. Egyrészt találkozhatunk régi kedvenceinkkel, a kappával, az esernyőszörnnyek, a kígyónyakú asszonnyal (sőt, az egyik jelenetben előbukkan a Zebramanből megismert rákfejű férfi), másrészt ugyanúgy nem veszik komolyan őket egyik filmben sem. Itt is egy szeretnivaló, gyermekded társaságot kapunk, akik a nagy csatáról is csak azt hiszik, hogy buli. E vonásuk egyébként sokkal átélhetőbb, mint az eredetiben. A film tulajdonképpen pont azért nem bukott meg nálam, mert nem veszi véresen komolyan magát. Miike ellő egy-két nagyon jó (és egy-két kevésbé jó) poént, ami az egész filmnek sajátos varázst ad.
A Zebramanben kezdte el formálni e stílusát, ahol azért annyira még nem jött át, de erre a filmjére kikristályosodott. Kezd oszlani az az aggályom, hogy esetleg kiégett, s úgy döntött, most már csak a nevéből fog sok-sok pénzt keresni. Ha megmarad ennél a stílusnál, talán mégsem adja fel önmagát.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

A Penge Szövetsége - Sword in the Moon (Cheongpung Myeongwol) (20…

A Penge Szövetsége - Sword in the Moon (Cheongpung Myeongwol) (2003)

  IMDbEgy, a felső vezetéshez tartozó minisztereket sorban kivégző gyilkos garázdálkodik a királyt "leváltó" puccs kivitelezői között.Az új király legfőbb testőre ered a gyilkos nyomába, ám hamar kiderül, hogy semmi sem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik, ugyanis...

King Kong vs. Godzilla (Kingu Kongu tai Gojira) (1962)

King Kong vs. Godzilla (Kingu Kongu tai Gojira) (1962)

King Kong vs. Godzilla (キングコング対ゴジラ) (1962) iMDB  

Beautiful (Arumdabda) (2008)

Beautiful (Arumdabda) (2008)

Kim Ki-duk úgy látszik, megtalálta a saját utódját és egyből lehetőséget is teremtett a számára, hogy megmutathassa képességeit. A feltörekvő tehetség neve Jeon Jae-hong, aki 2007-ben a Fish című rövidfilmmel mutatkozott be a közönségnek. Közös...

Butterfly Lovers (Mo hup leung juk) (2008)

Butterfly Lovers (Mo hup leung juk) (2008)

Minden kétséget kizáróan kijelenthető, hogy 2008 a nagyköltségvetésű, látványos kosztümös filmek éve volt mind Hongkongban, mind úgy általában a kínai nyelvterületen. Rengeteg, többségében már a mandarin nyelvű piacra szánt blockbuster készült, amik árnyékában egyre jobban...