belépés∆

Suicide Club (Jisatsu Saakuru) (2002)

Suicide Club poster


Szokványos japán hétköznap, zsúfolt tömeg áll a peronon hazafelé tartva, ki munkából, ki iskolából. Egyszercsak egy csapat iskoláslány láncot alkotva a peron szélére áll, és nevetgélve a vonat elé vetik magukat.
Az ügy kivizsgálását egy nyomozócsoport kapja meg. Ki kell deríteniük, vajon bűntény történt-e, vajon az egyre szaporodó fura öngyilkosságok mögött valami összeseküvés áll-e? Nem-e gyilkosságok ezek a furcsának tűnő esetek? Vajon létezik-e az Öngyilkosok Klubja, vagy csak egy internetes pletyka az egész? És ha létezik, mi készteti arra a tagjait, hogy véget vessenek életüknek?

Sokak szerint kult film, mások viszont B kategóriás horrornak tartják. Hogy mi az igazság? Nem tudom. Valahol a kettő között.
Tény, hogy a téma, amit érintőlegesen feszeget igen figyelemreméltó és elgondolkodtató: kritika arról, hogy az ember  mennyire nem figyel oda másokra és saját magára, kritika mai társadalmunkról.
Emellett valamelyest azért horrornak is nevezhető: a szemléletesen bemutatott különböző öngyilkosságoknak hála a néző térdig gázolhat a vérben.
A maga nemében mindenképpen figyelemreméltó film - de sokkal többet is ki lehetett volna hozni belőle mind horror, mind társadalomkritika terén.

Skyneth

Öngyilkosok Klubja... ebből lehet poén is, komoly film is. A film egy csapat iskolás közös öngyilkossági jelenetével indul, fröcsköl a vér. Még mindig nem tudom, hogy komolyan vegyem-e, és ez így marad a későbbiekben is.
Menet közben inkább a durvább jelenetek kötötték le a figyelmemet, mivel európai szemmel kicsit erősek, de utólag végiggondolva elősejlettek a komolyabb mondanivalók, ami nélkül nem sokat érne a film. Japánról tudni kell, hogy az öngyilkosságnak nagyon régi hagyományai vannak (eleve a szeppuku bonyolult szokásai... de nemcsak az: ma is előfordul, hogy egy csődbe ment cég főnöke fejbelövi magát, Suicide Club miután elbocsátotta az alkalmazottakat). Az egyetemi felvételi után a sikertelen vizsgázók közt is igen sok az öngyilkos. Van pl. egy "népszerű" erdő, amit önkéntesekkel évente átkutatnak a rendőrök, és összegyűjtik az öngyilkosok tetemeit... Ennek fényében kell nézni a filmet. Egy-két rész még így is érthetetlen volt számomra, de ettől függetlenül a szokatlan, izgalmas és ijesztő téma, valamint az erős társadalom- és életmód-kritikai részek miatt tetszett. A stílusa is furcsa: az elején nyomozós krimi-thillernek indul, aztán végül inkább valamiféle társadalom-kritika lesz belőle, vagy lélekbúvárság... egy kis káosz, de érdemes megnézni.

Ramiz

IMDb

Hozzászólások   

#3 Laukó Krisztina 2008-10-25 01:59
Igazából nem tudom mit gondoljak erről a filmről. A közepéig jó volt és izgalmas, aztán bejött ez a szőke csávó és onnantól kezdve tiszta wtf... Máshol azt írják, hogy a nem japán embernek nehéz megértenie ezt a filmet, mert egy rakás szimbólumot hordoz, amit inkább csak ők érthetnek. Ebből hogy mennyi belemagyarázás, azt nem tudom, de úgy azért jobban érthető mi miért volt, persze jópár dolgot magától is leszűrhet az ember, úgy viszont van 1-2 dolog ami egy kis pluszt ad a filmhez, mielőtt lehúzná az ember.
Szóval rossznak semmiképp sem tartom, de nem lesz a kedvencem.
#2 Guest 2008-06-03 22:50
szerintem meg eléggé gyenge a film. felesleges hatványokban beszélni róla, mikor mindenki tudja, illetve érzi, h valami nem stimmel... ahogy a cikkből is kitűnik, rendkívül jó és elgondolkoztató történet vegyítve a kapkodással, a felületes munkával és innnen onnan szedett hatásvadász jelentekkel. a szereposztás alatt már máshol járt az eszem, ami ritkán fordul elő és mostanra már csak az van bennem, h mennyire jó lehetett volna!
#1 Ódor Endre 2007-07-20 01:56
szerintem inkább kult...sion sono tud valamit és a szereposztás is kiváló

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

The Birth of Japan (Nippon tanjou) (1959)

The Birth of Japan (Nippon tanjou) (1959)

Mitológia, fantasy, Mifune és a berúgott sárkány.

We're No Bad Guys (Ai shang 100% ying xiong) (1997)

We're No Bad Guys (Ai shang 100% ying xiong) (1997)

We're No Bad Guys (Ai shang 100% ying xiong) (1997)iMDBEz a film egy minden ízében tipikus Wong Jing alkotás, amiben gyakorlatilag minden megtalálható, ami Wong filmjeit jellemzi. Már az eredeti kínai cím is jellegzetesen „Wong-os”,...

Sword of Desperation (Hisshiken toriashi) (2010)

Sword of Desperation (Hisshiken toriashi) (2010)

  A Twillight Samurai sikere óta reneszánszát éli a szamurájfilm műfaja. Őrzik a sikerhozó hagyományokat, ugyanakkor alapos változtatások sorával a jelen igényeihez alakították az új hullám mozijait. Fölerősödött a történetmesélés, gazdagabb lett a kivitel, erősebb a...

The Great Duel (Dai satsujin) (1964)

The Great Duel (Dai satsujin) (1964)

  IMDb Alternatív cím: The Great KillingFőszereplők: Kotaro Satsumi; Choichiro Kawasaki; Mikijiro HiraRendezte: Eiichi Kudo(1964, 114 perc)Eiichi Kudo-t a 60-as évek lázadó ifjú nemzedékéhez tartozó rendezőként ismeri a világ, bár ő nem sorolja hozzájuk magát. Saját bevallása...