belépés∆

Killer's Mission (Shokin kasegi) (1969)

killersmission

Tomisaburo Wakayama 1969-ben egy olyan karaktert indított útjára, amelyhet a pályafutása során még többször visszatért. A "Shokin kasegi", nem más, mint a sógun személyes harcosa, aki kizárólag az ő parancsainak kénytelen engedelmeskedni, minden más ügyben, mindenki ellenében szabad kezet kapott.

Ebben a filmben indult kalandos útjára, amelyet még abban az évben folytatott A halál erődje Kudo Eiichi által rendezett, mára hazánkban kult mozivá lett történetben. Később pedig egy TV sorozat epizódjaiban is feltűnt, (The Bounty Hunter) tovább ritkítva a gazfickók sorát a nézők nagyobb örömére.

1752-ben egy holland hajó érkezik Japánba. A kapitány egyben különleges nagykövet, aki puskákért cserébe megpróbál szabad kereskedelmi egyezséget kicsikarni a Sógunátustól. Az elutasítás után a Szatszuma klánhoz fordul, akik a Tokugawák riválisai voltak egykoron. A fegyverek által eljöhet a visszavágás lehetősége, ami egyben polgárháborút jelentene. A sógun elküldi Icsibejt, hogy oldja meg a problémát.

killersmission1killersmission2

Ozawa Shigero rendező neve, ha máshonnan nem, akkor a Street Fighter történetekből bizonyára sokaknak ismerős. Egyben rögtön tudja az ember, mire számíthat. Bár ez a film hamarább készült az említettektől, a rendező nem hazudtolja meg későbbi önmagát. A forgatókönyvet zavaró tényezőként kezeli, ami a stúdió vezetésnek kell, a forgatáskor azonban gondosan a kamera lába alá teszi, nehogy előkerüljön. A történet a menekülő nyúl logikáját meghazudtoló cikk-cakkokban halad előre, a részletekre finoman szólva nem ügyel. Egy jellemző példa:1752-ben valóban járt egy holland hajó Edó kikötőjében az említett céllal. De a filmen már az 1850-es évek ismétlőpuskáit láthatjuk, és a tálalt helyzet sokkal inkább a Bakumatsu időszakot idézi, - Sógunátus utolsó évtizedeit - mint az 100 évvel korábbi állapotot. De mindez nem is fontos. A lényeg az, hogy 20-30 mondatonként eljussunk valami jó ki szaftos leszámoláshoz, ez viszont maximálisan teljesül.

A filmet Wakayama cipeli a hátán. A későbbi Lone Wolf sorozatot idézően pörög, vagdalkozik, miközben grimaszol, komédiázik, és nyíltan parodizálja az akkoriban a Zatoichi filmekkel jóval sikeresebb öccsét, Shintaro Katsut. Mellette a másik főszereplő Kataoka Chiezo, aki a korszak jelentős színésze. Kész csoda, hogy elvállalta ezt a számára inkább kínosnak, mint vonzónak mondható szerepecske vászonra vitelét. Kettejük jelenetei adják a mozi nívósabb részét. Meiko Kaji és Numiko Yogawa alakítják a női karaktereket, két fölöttébb attraktív hölgy, az utóbbi színésznőként sem utolsó. Azért hogy minden túl szép ne legyen, Ozawa hozta magával az anti-talentum színészei egy részét, akik ráadásul a harchoz sem értenek. Wakayama mellett pedig még feltűnőbb az ügyetlenkedésük.

killersmission3killersmission4

A mozi számos hátránya ellenére kisebb legendává lett. Az oka, hogy hol betiltották, hol megcsonkították a véresebb jelenetek miatt. A jelenlegi legjobb példány a "rajongói változat", amelyet legalább 3 másik filmből raktak össze. (Állítólag spanyol nyelvterületeken VHS kazettákon még mindig vannak kisebb kimaradt szösszenetek.) Az alap a mostanában könnyen elérhető német kiadás, ami nagyon tisztes képminőségű, de valami rejtély folytán kínai neveket használ, és - mondhatni természetesen- átírott, leegyszerűsített szöveget. (Szatszuma és Tokugawa klán minden, a többi elnevezés lehetőleg kerülendő.) A fordítás viszont az angol szöveg alapján készült, néhol ugyan kicsit csúszik a más filmekből származó betoldások miatt, de nem zavaróan, viszont sűrűn mást olvashat a németül értő néző, mint amit hall, a fentebb említett ok folytán.

Ha summázni akarom a véleményemet, azt kell mondjam, a film nem igazán méltó a kult mozi státuszára, ha az értékeit nézzük. Mert igazából csak a harci jelenetek jók benne, minden más közhelyes, vagy gyenge. Néhány kifejezetten ripacs "színjáték", meg borzalmas vágás sem hiányozhat, a rendező "védjegyének számító" logikátlanságokkal egyetemben. Viszont pörgős, humoros, rámenős, egzotikus. Üsse kő, néha ilyen marhaság is jólesik a sok dráma közepette. Ezért is fordítottam le.

(1969; kb. 85 perc)

Főszereplők: Wakayama Tomisaburo; Kataoka Chiezo; Numiko Yogawa

Rendezte. Ozawa Shigero

imdb

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Streetfighter trilógia (1974-1975)

Streetfighter trilógia (1974-1975)

Streetfighter trilógia (1974-1975) Talán nem túlzás kijelenteni, hogy a japán filmtörténet világszerte egyik legismertebb alakja Sonny Chiba, akit a Streetfighter trilógia, avagy Tsurugi Takuma megformálása indított el a világhírnév felé. Már önmagában emiatt is érdekesek ezek...

Duel at Fort Ezo (Ezo yakata no ketto) (1970)

Duel at Fort Ezo (Ezo yakata no ketto) (1970)

 iMDB  Eredeti cím: Ezoyakata no KettoFőszereplők: Kayama Yuzo; Mikuni Rentaro; Baisho Mitsuko(1970, színes, 131 perc) A sógunátus vége felé járunk, már megjelentek az első európaiak a hosszú elzárkózás után. A kormány - mint mindig -...

Haze (2005)

Haze (2005)

A japán új hullám oszlopos tagja, Shinya Tsukamoto legújabb filmje megint ad egy pofont azoknak, akik szerint az ázsiai horror sablonos és nem szól másról, mint fekete, hosszú hajú kislány szellemekről, akiknek egyetlen szórakozása, hogy...

In Love with the Dead (Chung oi) (2007)

In Love with the Dead (Chung oi) (2007)

In Love with the Dead (Chung oi) (2007)iMDBA Pang ikrek jól belehúztak a 2007-es év vége felé, hiszen nemrég láthattuk Oxide korrektül sikerült The Detective című munkáját, most pedig Danny jelentkezett legújabb, beszédes című...