belépés∆

The Lowly Ronin (Suronin Makari Toru) (1981)

lowlyronin

Mindennek van kezdete. A munkának, a feliratkészítésnek, a mérkőzéseknek, az időnek, sőt még a TV sorozatoknak is. Nem kivétel hát a Lowly Ronin mini-sorozat sem.

Legfeljebb nem az első résszel kezdik a DVD megjelentetést a kiadók.

 

Komolyra fordítva a szót. Mifune Toshiro, aki nem igazán volt elégedett a japán stúdiók nyújtotta lehetőségekkel, megpróbált a saját lábára állni, és maga kezdett filmeket gyártani és forgalmazni. Voltak köztük hagyományos, moziba szánt történetek, mint az Incident at Blood Pass, de TV-s produkcióktól sem zárkózott el. A legnagyobb vonzerő természetesen önmaga volt. A magányosan vándorló harcos alakjánál pedig keresve sem lehetett volna tőle alkalmasabb személyt találni a Yojimbo óta. Néhány okos ember összefogott a Mifune Productions-nál és a Fuji Tv-nél, s megszületett a nem túl eredeti, de a sikert nagyvalószínűséggel hozó Lowly Ronin alakja. Aminek így alcím még nem jutott.

lowlyronin1lowlyronin2

Egy kis városka lakóinak nagy örömére a helyi jakuzákat alaposan eldöngeti az általuk testőrnek felvett ronin. Tőlük jobban már csak egy fiatal parasztlányka örül, aki pont ilyen erős embert keres a falu gondjainak megoldására. Felkéri hát, hogy szabadítsa meg a népet egy olyan klán minisztertől, akinek uralma alatt a lázadás határára jutottak a tartomány lakói. A leányzó nem tudja, micsoda vihart kavart a testőre lelkében a megbízatással. A harcos mintegy 30 év után megy vissza a gyermekkora tartományába, ahol jóval zavarosabb állapotok fogadják, mint amire számított. Bonyolult örökösödési vita zajlik, pénzügyi és hatalmi harc dúl, melynek híre már Edóig, a sógun palotájáig jutott. A roninnak egyszerre kell szembenéznie saját, feledni vágyott múltjával és a jelen veszélyes cselszövőivel.

Miután az előző 2 részt már hamarább láttam, s az olvasók is megismerkedhettek a The Spray of Blood, no meg a Duel at Dawn történetekkel, nehéz volt a bevezető történetet elvonatkoztatva figyelni. Az első érzésem az volt, hogy eredetileg mindössze egy folytatás nélküli, egész estés TV mozi lehetett a tervekben, ami lezáródik és kész, nincs tovább. Ugyanis ez a mostanra „pilot epizóddá lett” történet nagyban különbözik a már látottaktól. Eltér a stílusában, amely meglehetősen eklektikus. A bevezető percek a nem japán nézőnek nehezen viselhető „humoros” bevezető, afféle Bud Spencer stílusú bunyóval, eltúlzott grimaszokkal, ugráló bohócos „színjátszással”. Szerencsére elég gyorsan túllép ezen a rendező, a továbbiakban már az elvárható színvonalat hozza, az amúgy képzett Ikehiro Kazuo. A másik feltűnő dolog, hogy Mifune lényegesen kevesebb színre lépést kap eleinte, mint azt egy főszereplő-producer esetében gondolná az ember. Úgy tűnik, a mester szigorú volt önmagához. Meg igényes a szereplő válogatásnál. Jól ismert moziszínészek tűnnek fel a főbb szerepekben. Őróla kár volna ömlengeni, mint mindig, a puszta jelenléte színt visz a képernyőre. Szerencsére a kezdeti botladozások után helyreáll az egyensúly, és egy gondosan kivitelezett, kimunkált kamaradráma bontakozik ki. A közismert témák vonulnak fel persze, becsület és hatalomvágy ellen, ravaszság küzd az óvatossággal, mindkét oldal elszánt, s kullognak körülöttük a lehulló koncra vágyók. A nézőnek nem árt alaposan figyelni, mert a részletek kissé nehezen követhetőek a sok név miatt, de miután az alapkonfliktus feltárul, már sínen vagyunk, könnyű beleélni magunkat a történetbe. Ami egyre javul, egyre érdekesebbé lesz, viszont a lezárás viszont megint a bevált receptekhez nyúl. Szóval, azért nem fenékig tejfel minden.

lowlyronin3lowlyronin4

Összességében a színvonalat hullámzónak kell mondjam, de az erős átlagot mindenképp eléri. Viszont a ronin életének meghatározó eseményeit mutatja be, ezért jól jön az ismerete a további történetekhez. Amelyekben már egy sokkal gondosabban felépített karaktert láthatunk majd, jól fogyasztható mesék sorozatában. Mert a bevezetést egy évvel később újabb 2 epizód követte, két évvel később pedig még 3 történet következett. Remélhetőleg ez elég meggyőző bizonyíték rá, hogy nem nagyolták el a magányos hős kalandjait.

(TV mozi, 1981, 91 perc)

Hozzászólások   

#1 oldmeesee 2011-05-17 18:12
A szamurájokról, illetve a roninokról szóló filmek kedvelőinek nevében, köszönöm, hogy ezzel a film ismertetőddel felhívtad a figyelmet Toshiro Mifune alakításainak újabb gyöngyszemére.
A film véleményem szerint, eltekintve a kezdetétől, nagyon is "fogyasztható".

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Wheat (Mai tian) (2009)

Wheat (Mai tian) (2009)

Aratni háború idején is muszáj!

No Mercy for the Rude (2006)

No Mercy for the Rude (2006)

Elég furcsa karriert futott be eddig Cheol-hie Park (Face) új filmje, a No Mercy for the Rude (Tahóknak nincs kegyelem). Az augusztusi első vetítések csúfos kudarccal zárultak, s már azt lehetett hinni, hogy a film...

Az ígéret (DVD, 2008)

Az ígéret (DVD, 2008)

  EREDETI CÍM: Wu ji RENDEZŐ: Chen Kaige FŐSZEREPLŐK: Jang Dong-Kun, Hiroyuki Sanada, Nicholas Tse, Cecilia Cheung FORGALMAZÓ: Black Mirror KIADÁSI ÉV: 2008 BESOROLÁS: 18+ Aki figyelemmel szokta kísérni...

The Rebel (2007)

The Rebel (2007)

Az elmúlt évtizedekben, bár több filmjük igen csábító témával bírt, általános vélekedés volt, hogy sajnos a vietnami mozi pénzügyi okokból képtelen megfelelni a nemzetközi sztenderdnek. A legmagasabb költségvetéssel bíró, államilag szponzorált filmekre is maximum 125.000...