belépés∆

Kirisute Gomen - Licence To Kill (2. évad)

Miután az első évad megérdemelt sikert aratott, következhetett a folytatás.

Nézzük, mi változott, és mi nem. A szereplőgárda alapjában véve megmaradt. Az állandó, és a visszatérő karakterekben minimális változtatás történt, csakúgy, mint a jellemvonásaikban. Szerencsére a történetformálás erőssége sem csökkent. Nincs, vagy csak elvétve akad ismétlődés, a forgatókönyv írói továbbra sem panaszkodnak ötlethiányra, így a néző sem.

Kirisute Gomen - Licence To Kill (2. évad)Kirisute Gomen - Licence To Kill (2. évad)Kirisute Gomen - Licence To Kill (2. évad)

Azért egy kis súlypont eltolódás már van. Különösen az évad vége felé haladva egyre többször jutunk el a hatamotókhoz az eddig taglalt közrendű világból. A hatamotók a szamuráj kaszton belüli tagozódás „csúcsragadozóit” jelentik. Hatalom és az igazán nagy pénz az ő világukban összpontosul. A jelek szerint azonban mégsem jut mindenkinek, mert becstelen alakok sora található közöttük. A legerősebb érzelmi töltetű epizódok itt játszódnak le, mert valóban aljasságokat láthatunk. Egy percig sem sajnálja a néző azokat, akiket a hőseink az általuk vártnál hamarébb juttatnak át a túlvilágra. Lévén a leggazdagabbak, a testőreik a képzett harcosok közül kerülnek ki, sőt, maguk sem lebecsülendően forgatják a katanákat. Így az eddig sem tucat-összecsapásnak bizonyuló leszámolás-jelenetek harci intenzitása még fokozódik, a nézők örömére. Akad persze változás is, rögtön az epizódokat bevezető szövegben. Valószínűleg rájöhetett az alkotócsapat, túl nagy az elhalálozási ráta ahhoz, hogy a kedélyes jótevők imázsa sokáig fenntartható legyen. Így aztán megjelenik a „demon guardhouse” kifejezés, ami azért elég világosan jelzi, kikkel van dolgunk. Mindez a fényképezés stílusával együtt változott. Erőteljes fény-árnyékhatások tűnnek fel, jobb beállításokkal párosulva, a humor lecsökkentődött, bár azért nem tűnt el. A zene szintén testreszabottabb. Az első évad westernes melódiái visszaszorulnak, a helyi motívumok kerülnek előtérbe. Amikor ez a három elem összeáll az egyes epizódok végén, erőteljes a hatásuk. A rendcsinálásra elinduló csapat kifejezetten félelmetesnek hat, olyannak, amik a valójában – gyilkosok a rend nevében. Nem volna kedve az embernek ilyenkor összefutni velük. Ez az alapvető hangulatváltás máshol szintén meglátszik. A halál megjelenítése már erőszakosabb, mint az előző szezonban volt. Sőt, - és azt hiszem, itt kezdett komoly gondjuk lenni a cenzúra bizottsággal – az érzékiség megjelenítése sem hiányzik. Elvégre a rosszfiúknak nem csak szakéra fáj a foguk.

Kirisute Gomen - Licence To Kill (2. évad)Kirisute Gomen - Licence To Kill (2. évad)

A legfontosabb változás persze a végére marad. Sok-sok epizódon, és problémán verekedték át magukat a hőseink, miközben nem érezte a néző, hogy istenigazából veszélyben lehetnek. Előbb-utóbb el kellett jönnie a felismerésnek, hogy ez így nem hiteles. Ki más, mint a legfelső hatalomkör egyik nagyratörő politikusa szúrná ki, hogy túl sokan távoznak közülük az árnyékvilágba. Neki pedig elegendő hatalom áll a rendelkezésére, hogy komoly kihívást jelenthessen, még egy olyan rendőrcsapat számára is, amelyet szintén tekintélyes személyiség támogat. Ezért aztán az évadzáró epizód talán a legjobb a sorozatban, meglepetésekkel teli, melyben a hősök sem sebezhetetlenek.

Kéretik személyesen ellenőrizni.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Toward the Terra (Terra e...) (1980)

Toward the Terra (Terra e...) (1980)

Ezen az oldalon ritkán szoktuk kényeztetni az anime rajongókat. Bízom benne, ezúttal elnyerjük a tetszésüket, mert a kedvenc műfajuk egy igazi klasszikusa kerül terítékre.

Iron Sister (Yu Nu) (1999)

Iron Sister (Yu Nu) (1999)

Iron Sister (Yu Nu) (1999) IMDbIron Sister (Qi Shu) egy vadász lánya, aki apjával él egy tanyán és szerelmével, Little Tiger-rel áll házasságkötés előtt. Azonban egy nap apjával a mezőn egy eszméletlen férfit találnak a...

God of Gamblers II (Dou hap) (1991)

God of Gamblers II (Dou hap) (1991)

God of Gamblers II (Dou hap) (1991)iMDBA film (és az egész sorozat) elkészülte tipikusan Wong Jing-re jellemző módon történt. Ugyan az angol cím egyértelműen azt sejteti, hogy ez bizony a két évvel korábbi, nagysikerű God...

Killer's Mission (Shokin kasegi) (1969)

Killer's Mission (Shokin kasegi) (1969)

Tomisaburo Wakayama 1969-ben egy olyan karaktert indított útjára, amelyhet a pályafutása során még többször visszatért. A "Shokin kasegi", nem más, mint a sógun személyes harcosa, aki kizárólag az ő parancsainak kénytelen engedelmeskedni, minden más ügyben,...