belépés∆

Double Suicide at Sonezaki (Sonezaki shinjuu) (1978)

Double Suicide at Sonezaki

Ami Európában Shakespeare Rómeó és Júliája, Kínában a Butterfly Lovers, az Japánban a Sonezaki shinjuu.

Eredetileg egy bunraku, azaz bábjáték formájában vált ismertté és népszerűvé, először 1703 június 20-án mutatták be, szerzője pedig a nemes egyszerűséggel csak japán Shakespeare-nek nevezett Chikamatsu Monzaemon volt. Chikamatsu mintegy 30 éves pályafutása során több mint 100 bunraku történetet írt meg, a legnépszerűbbek ezek közül a sokat kritizált, kettős öngyilkosságot bemutató darabok voltak. A kritikák alapját az adta, hogy akkoriban a darabok hatására rengeteg fiatal pár választotta a menekülés ezen formáját. A mozgóképes változat ilyen kritikát már nem kapott, igaz, másmilyet sem nagyon, mert ahogy az borítékolható, igencsak jól sikerült.

Ha szigorúan vesszük górcső alá ezt a filmet, ugyanazt mondhatjuk el róla, mint a többi nagy klasszikus műről. Mai szemmel nézve kicsit lassú, kicsit unalmas, kicsit tanmesés, de igen hamar kiderül, hogy örökérvényű problémákat boncolgat. A sztori két főhőse Ohatsu, a gyönyörű prostituált és Tokubei, a szorgalmas, jóravaló fiatal kereskedő. Mivel két külön világban élnek, szerelmük nem teljesedhet ki, hiszen ha Tokubei ki is vásárolja Ohatsu-t a bordélyból, akkor is mindenki szemében rangon aluli partnere lesz. De ha még csak ennyi lenne a bonyodalom... A legszebb része az a történetnek, ahogy bemutatják, hogy mindkettejükre gazdag és nyugodt élet várhat, ha lemondanak szerelmükről, azonban ők mégsem a könnyebb utat választják. A történet kidolgozása egyébként nagyon részletes, minden apró részletet kibontanak, hogy a néző teljesen átélhesse a helyzetet. Ohatsu valóban kilátástalan sorsúnak tűnik, Tokubei azonban részben saját naivitásának is áldozata lesz, ez utóbbi miatt éreztem leginkább a tanmesés jelleget.

A technikai kivitelezés és a túlzásba vitt színészi játék következtében elég hamar olyan érzése lesz a nézőnek, mintha nem is mozifilmet, hanem egy színházi előadást nézne. A 4:3 standard tévés képarány és a minden szűrőt nélkülöző operatőri munka paradox módon hozzáad a hangulathoz (pedig ugyanez a technika teljesen tönkrevágta például a Female Ninjas-t). A színészek túljátszott gesztusai, sima beszéd helyett kiabálásba hajló dialógusai (nézzétek csak meg Kuheiji tombolását) szintén a színházat (esetünkben a kabukit) idézik. Ezzel szöges ellentétben áll a zenei aláfestés, ami a 70-es évek jellegzetes blues hangzását hozza, abszolút nem korhű, de hatásos. A szerző és előadó egyébként a férfi főszerepet játszó Uzaki Ryuudou és kisegyüttese, a Ryuudou gumi.
Ami miatt szintén megkérdőjelezhetetlenül 70-es évekbeli alkotás, az a játékos erotika beleillesztése a sztoriba. A rendező, Masumura Yasuzo a jó kis yakuzás akciók mellett olyan produkciókkal szerzett tapasztalatot az erotika terén, mint az A Lustful Man, a Red Angel, a Sex-Check és a Blind Beast, így nem meglepő, hogy itt sem hagyta ki a lehetőségeket. Hogy egy ilyen klasszikusba feltétlenül szükségesek voltak-e, abban nem vagyok biztos, de az éjjeli lámpás rész valóban nem rossz.
A fentiek mind-mind érdekesek a film szempontjából, de gyaníthatóan mindenki egyetlen egy név miatt ül le majd elé megnézni. Kaji Meiko. Ahogy fentebb már írtam, a színészi játéka messze nem olyan visszafogott ezúttal, mint leghíresebb filmjeiben, azonban tökéletesen beleillik a produkcióba. A színházi játékot idéző alakításával négy nagydíjat is bezsebelt, egyértelműen felülmúlta Uzakit.
A Sonezaki shinjuu tehát egy igazi klasszikus, a szó legnemesebb értelmében. Ha maga a sztori mára kissé veszített is fényéből, a színpadias alakítások, a gyönyörű, színes kosztümök és díszletek, a nagyszerű zene emlékezetessé teszik a mozit. Arról nem is beszélve, hogy ez az igazi, hamisítatlan, őszinte japán románc, nem pedig a mostani sekélyes, megríkatni szándékozó melodrámák.

Eredeti cím: 曽根崎心中
iMDB

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

The Man from Hong Kong (1975)

The Man from Hong Kong (1975)

Jimmy Wang Yu, miután szakított a tehetségét kihasználó, de egyébként őt meglehetősen mostohán kezelő Shaw testvérek stúdiójával, létrehozta a Golden Harvest produkciós céget.

The Girls Rebel Force of Competitive Swimmers (Joshikyôei hanrang…

The Girls Rebel Force of Competitive Swimmers (Joshikyôei hanrangun) (2007)

 Kôji Kawano a „Love my life” után úgy döntött 180 fokos fordulatot vesz, és egy merőben eltérő műfajban próbál szerencsét. A másság problémáival küzdő lányok után egy komolytalan, ám meglehetősen szórakoztató, talán leginkább az exploition...

Toward the Terra (Terra e...) (1980)

Toward the Terra (Terra e...) (1980)

Ezen az oldalon ritkán szoktuk kényeztetni az anime rajongókat. Bízom benne, ezúttal elnyerjük a tetszésüket, mert a kedvenc műfajuk egy igazi klasszikusa kerül terítékre.

Buppha Rahtree (2003)

Buppha Rahtree (2003)

 IMDbSzellemes horror, több oldalról is. Egyrészt egy kísértet történetét követhetjük figyelemmel, másrész a film nem vérre megy, hiszen nem kevés humort is csempésztek bele az alkotók. Aki most összerezzen, hogy ismét egy fekete hosszú hajú...