belépés∆

Mothra (Mosura) (1961)

Mothra

1957-ben jelent meg Japánban Fukunaga Takehiko (Nakamura Shinichirou és Hotta Yoshie ötletein alapuló) sci-fi fantasy regénye, a Sugárzó tündérek és Mothra. Természetesen a kaiju filmek fénykorában nem várhatott sokáig a megfilmesítés sem, amit 1961-ben valósított meg végül a műfaj királyának számító Toho filmstúdió, mégpedig a tokusatsu legendák, Honda Ishirou és Tsuburaya Eiji közreműködésével.
A sztori sokkal komplexebb és ötletesebb, mint a tipikus kaiju filmeké, amik leginkább csak arra építettek, hogy a nagy szörnyek lerombolják az épületeket és kitapossák egymás belét. Akárcsak a legelső Godzilla filmben, úgy igyekeztek a lehetőségekhez képest némi mondanivalót is belecsempészni a tokusatsu látványorgiába. Ennek talán legfényesebb bizonyítéka, hogy maga Mothra csak valamikor a történet vége felé jelenik meg.
Lássuk akkor a sztorit dióhéjban. Egy hajó elsüllyed a nukleáris kísérleti robbantások színhelyéül szolgáló Infant Island (magyarul olyan furán hangzik, hogy Csecsemősziget) közelében, a legénység néhány tagja pedig a partra menekül. Miután hazaviszik őket, az orvosok legnagyobb meglepetésére sugárfertőzésnek még a nyomát sem találják rajtuk. Mindezek mellett furcsa történeteket adnak elő a lakatlannak hitt sziget őslakóiról, így hamarosan közös Rolisica (ez az USA-t helyettesítő fiktív ország)-japán kutatócsoport indul oda felfedezőútra. A csoport vezetője a rejtélyes Nelson, míg potyautasként egy rámenős újságíró is csatlakozik a csapathoz. Nelson megtalálja a szigeten a csodát, a két apró tündérkét, akiket „befog” és magával visz, hogy showműsorként mutogassa őket, természetesen jó pénzért. A tündérkék jelzik hőseinknek, hogy baj lesz ebből, ám Nelson nem hallgat a szép szóra...
A kivitelezés a korabeli színvonalnak megfelelő, az egymásra vetített jelenetek még nem az igaziak, ráadásul Mothra fő fegyvere, a szárnyaival szélvihar keltés is kicsit kezdetlegesen lett megoldva, a makettek jól érezhetően papírkönnyűek. Persze 50 éves tokusatsu-t mai szemmel nem szabad kritizálni... A mozi kellékei egyébként tökéletesen megfelelnek a korabeli elvárásoknak, hiszen akárcsak Ishii Teruo noir remekeiben, úgy itt is megtalálhatóak a szexi lányokkal előadott varieté jelenetek (ezúttal az őslakók rituáléjaként), az elmaradhatatlan csinos női főszereplő (Kagawa Kyouko), a mindig utánozhatatlan hangulatot teremtő autók, valamint a fülbemászó aláfestő zenék. Szerencsére ekkoriban még nem vált rögeszmévé a makettezés, így amit lehetett, azt nem modellezték le, hanem kimentek az amerikai katonai repülőtérre pár felszállást rögzíteni, illetőleg jópár légifelvétel színesíti a látottakat. Természetesen a terepasztalok szerelmesei sem csalódnak, hiszen az utolsó 40-50 perc java része műanyag tankok, katyusák, kisrepülők megszámlálhatatlan tömegének felvonultatásával zajlik. A kis tündérkék befogásakor használt bábuk pedig biztosan mindenki tetszését el fogják nyerni.
Néhány szót Mothráról, a Nagy Molylepkéről. Ez a karakter volt az első kaiju, ami nem gonosz, sőt, a tündérkék szerint nem tudja megkülönböztetni a jó és rossz cselekedeteket, csak az ösztönei vezérlik. Szintén Mothra az első kaiju, ami nem hal meg a történet végén, továbbá az első kaiju, amiről megtudjuk, hogy természetes halált halhat [igaz, az a folytatásban derül csak ki]. Az első filmes megjelenésekor egyébként még messze nem aknázták ki a karakterben levő lehetőségeket, csak később vált a Föld és a természet védelmezőjévé, itt még csak a tündérkék sorsa izgatta.
Mothra első kalandja tehát egy érdekes, aránylag jól eltalált kaiju mozi, aminek egyúttal a legkevésbé meggyőző része a kaiju rombolás. A cuki Peanuts lányok által alakított tündérkék sanyarú sorsa, a riporterek hozzállásának változása, a külföldiek röhejes akcentussal előadott japán szövegei és a lakatlannak hitt sziget csodái sokkalta érdekesebbek. Mindezekkel együtt is elsősorban a kaiju filmek rajongói számára nyújthat szórakozást, aki a korabeli produkciók hangulatára kíváncsi, az jobban jár, ha Ishii noir-jai közül válogat.

Eredeti cím: モスラ
imdb


Előzetes


a Peanuts lányok Mothra dala

Hozzászólások   

#1 Gianni 2010-01-20 20:09
A kaiju filmek nem nekem valóak, de a Peanuts lányokért bármit.
Megnézzük!

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Besieged City (2008)

Besieged City (2008)

  Hong Kong Tin Shui Wai-nak keresztelt kerületét, melyet még a ’90-es években büszke építtetői csak az Új Városnak (New Town) hívtak, mára a média csak a Szomorúság Városaként (City of Sadness) emlegeti. Az elbaltázott várostervezésnek...

Shino - Dutch War 1661 (Yingxiong Zheng Chengong) (2000)

Shino - Dutch War 1661 (Yingxiong Zheng Chengong) (2000)

iMDB   Nehéz idők járnak Kínában. Az északi Csing császárság fokozatosan szorítja ki a régi Ming császárt a déli területekről, dúl a polgárháború. A film a küzdelem végső szakaszát mutatja be.

Paco and the Magical Picture Book (Pako to Maho no Ehon) (2008)

Paco and the Magical Picture Book (Pako to Maho no Ehon) (2008)

Tetsuya Nakashima a mai japán film egyik legnyugatiasabb rendezője. Nem forgat évente két filmet, témájában elrugaszkodik a hétköznapoktól, nagy költségvetéssel és hosszú produkciós folyamattal dolgozik. Munkái ezért igazi nagy durranások, mondhatni blockbusterek. Ennek ellenére nem...

Highway Star (2007)

Highway Star (2007)

iMDB   Nyilván nem én vagyok az egyetlen, akinek a „trot” nevű zenei stílus nem mond semmit, legalábbis ebben a hitben életem eddig. A Highway Star c. film kellett hozzá, hogy rádöbbenjek,...