belépés∆

Terror of Mechagodzilla (Mekagojira no gyakushuu) (1975)

Terror of Mechagodzilla


A 70-es évek közepére kifulladni látszott a tokusatsu mánia, olybá tűnt, már nem tudnak igazán újat kitalálni a forgatókönyvírók, ráadásul az olajválság hatásai következtében a stúdiók forrásai is lecsökkentek. A Toho azért még sikeresen összekalapozta a költségvetést az ekkorra már magára maradt Honda Ishirou-nak, hogy leforgassa az egy évvel korábbi Godzilla vs. Mechagodzilla folytatását. Hosszú időre ez, a 15. Godzilla film volt az utolsó a sorban, hiszen csak 1984-ben kezdtek hozzá a megújult, Japánban csak Heisei sorozatként emlegetett folytatásoknak.

 

Sajnos az előzmények ismeretének hiánya kissé zavarossá teszi a sztori elejét, de az még ezzel együtt is tökéletesen érthető és követhető. Mint megtudjuk, Godzilla az előző részben sikeresen tönkretette Mechagodzillát, aki (ami?) a tengerben landolt. A felkutatására induló tengeralattjáró és legénysége viszont nem találja meg a roncsait, ehelyett beleütköznek egy dinoszauruszba, ami lazán meg is semmisíti a járművet. Kiderül, hogy jó 20 évvel korábban egy már akkor is őrült tudós, Mafune professzor azzal kísérletezett, hogy hogyan lehetne állatokat kontrollálni, távirányítással vezérelni. Sokan féltek ettől a próbálkozástól, aminek az lett a vége, hogy a tudós eltűnt. Fiatal hőseink megpróbálják felkeresni, ám csak a titokzatos lányát találják meg, aki nem túlságosan akar velük együttműködni. Innen indul be csak igazán a dolog, hiszen hamarosan előkerülnek az ufók, Godzilla, Mechagodzilla és az előbb már emlegetett ostoba dínó, Titanosaurus is.
Ami leginkább szembetűnő, hogy a 60-as évekbeli darabokkal összehasonlítva ez már egy jóval modernebb kiadású produkció. Hamisítatlan 70-es évekbeli hangulat, immáron sajnos sehol sincsenek a varieté betétek, van helyettük viszont jópár érdekesebb, újszerű kameraállás, látványosabb tokusatsu és egy ezúttal pozitív hőst alakító Godzilla, aki (ami?) élete talán legjobb bunyóit folytatja le.
A jó Tsuburaya ekkor már 5 éve halott volt, azonban öröksége megmaradt, bár a terepasztalon hasító makett-tankok helyett csak a házak rombolása tekintetében. A pirotechnikai effektek nagyon látványosak, Mechagodzilla arzenálja sem semmi, a súlytalanul repülő nagy testek viszont kissé illúziórombolóak, akárcsak a vízbe süllyedő maketthajók. Az ostoba dínó speciális fegyvere eléggé idétlen, a két Godzilla viszont telitalálat.
A sci-fi szálat erősítenék a földönkívüliek, de szegénykék nem túlságosan intelligensek. A professzor lányának műtéte érdekes eleme a sorozatnak, hiszen a mulatságos látványt nyújtó belső „szervek” mellett az egész sorozatban ez az egyetlen meztelen jelenet, amit némileg beárnyékol, hogy nyilvánvalóan műanyagból készült díszletet láthatunk Ai Tomoko domborulatai helyett.
Mindent egybevetve ez egy igencsak közepes kaiju mozi, ami szinte semmi újat nem ad hozzá a sorozathoz. Ugyan egyértelműen a pénzhiány volt az oka, hogy majd 10 évre felhagytak a folytatásokkal, de ez jót tett a frissességnek is. Maga Honda sem rendezett már több részt, valamint Godzillának is ez volt az utolsó pozitív hősként való ábrázolása, amit csak Kitamura Ryuuhei mert ismét felváltani a Godzilla Final Wars-ban.

Eredeti cím: メカゴジラの逆襲
iMDB

Előzetes

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Jab We Met (2007)

Jab We Met (2007)

Ezen sorok írásakor a film épp 8.0-án áll az imdb értékítélete szerint, ami valljuk be, bollywoodi darabtól szép teljesítmény. (Ne értsen félre a kedves olvasó, nem mondom én, hogy a fentebb nevezett oldal tévedhetetlen lenne,...

Cyborg Girl (Boku no kanojo ha saibogu) (2008)

Cyborg Girl (Boku no kanojo ha saibogu) (2008)

A koreai Kwak Jae-young 2001-ben a My Sassy Girl megrendezésével egycsapásra bekerült a legtehetségesebb ázsiai filmrendezők közé, az eltelt évek során pedig további kellemes történetekhez adta a nevét nemcsak rendezőként, hanem forgatókönyvíróként is. 2008-ban...

Double Tap (Cheong wong) (2000)

Double Tap (Cheong wong) (2000)

  A hongkongi akciófilmről több mint valószínű, hogy mindenkinek az elsők között fog beugrani Chow Yun-Fat és az ő két-pisztolyos harcmodora. Az ebben a stílusban kevésbé járatos embereknek is minden valószínűség szerint a hihetetlen tűzpárbajok, a...

Train Men (Densha Otoko) (2005)

Train Men (Densha Otoko) (2005)

Ha minden igaz, akkor ez egy Japánban népszerű sorozatnak a megfilmesítése. A történet főhőse egy fiatal fickó, aki egy igazi otaku (a Waterboys-ban is látható Takayuki Yamada alakítja). Egyik nap ahogy utazik a metrón,...