belépés∆

Sexy Line (Sekushii chitai) (1961)

Sexy Line


Ishii Teruo chitai sorozatának negyedik darabja nem sok újat hozott a korábbiakhoz képest, leszámítva mindazt, hogy az oknyomozó újságírók kimaradtak a történetből. A Yellow Line-nal ellentétben visszatért a gyönyörű fekete-fehér technikához, ami bizonyos szempontból örömteli, hiszen ismét a jellegzetes film noir hangulatban lehet része a nézőnek, másrészt sajnálatos, mert Mihara Youko feltehetően ezúttal is rikító színű ruhákban pózolgatott.

 

A korábbi részekkel ellentétben az ezúttal Tokyo-ban játszódó sztori meglepően könnyed, nyoma sincs benne a brutalitásnak. Főhősünk, egy tipikus ordinary salaryman belebotlik egy zsebtolvaj nőbe, aki persze őt is kizsebeli, ráadásul a férfit még a zsaruk is elkapják, mondván, összejátszott a tolvajjal. Az eset miatt a férfit a munkahelyén át akarják helyezni Osaka-ba, ami már csak azért sem túlzottan örömteli esemény, mert az egyik gépírónővel készült házasságot kötni. Hősünk életének legeseménydúsabb hétvégéje következik el, amikor kiderül, hogy az arajelöltet meggyilkolták és ő az elsőszámú gyanúsított. Ekkor botlik bele újra a zsebtolvajba és egy nem akármilyen kaland veszi kezdetét.
A sztori meglehetősen girbe-gurba, de minderre szükség volt ahhoz, hogy végre valami újat nyújtsanak és a firkászok helyett végre egy „hétköznapi” hős kerüljön középpontba. Persze ezúttal sem történt csoda, a Black Line szintén egy lányfuttató csoportosulás, akiken keresztül vezet az út hősünk számára, hogy tisztázza magát.
Mégsem ez adja az igazi pluszt a filmhez, hanem a tűzrőlpattant, belevaló Mihara Youko, aki a zsebtolvaj figurájaként is elbűvölő. Kihangsúlyozott gesztusai, nem éppen hétköznapi kockázatvállalása és erős igazságérzete tette egyedi karakterré, ami olyan jól sikerült, hogy még a szokásos táncjelenetet sem kellett belekeverni a történetbe. Youko ezúttal meztelenül áll modellt helyette.
Más kérdés, hogy mindez elég-e ahhoz, hogy felülmúlja a korábbi epizódokat a Sexy Line. Véleményem szerint nem, hiszen hiányzik a keménység, ami a Yellow Line és az a stílusosság, ami a Black Line szerves része volt. Mindettől függetlenül egy korrekt, szórakoztató, könnyedre hangolt krimit kapunk, amiben már csak itt-ott tűnik fel a komor film noir.

eredeti cím: セクシー地帯
imdb

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Rouge (1987)

Rouge (1987)

 iMDB   Mai szemmel nézve némileg bizarr ez a film, bár a készítői nem igazán annak szánták, legalábbis nem ennyire. A sztori eléggé sablonos. Egy szerelmes pár történetét ismerhetjük meg, akik a század...

Love on a Diet (Sau san naam neui) (2001)

Love on a Diet (Sau san naam neui) (2001)

Love on a Diet (Sau san naam neui) (2001)iMDBEgy évvel az egész kellemesre sikerült Needing You után Johnnie To és csapata a következő évre tervezett aktuális romantikus vígjáték esetében újfent igyekezett biztosra menni...

Cure (1997)

Cure (1997)

Kurosawa Kiyoshi zseniális alkotása, a misztikus/okkult pop film és az art movie határmezsgyéjén. Annyira tetszett, hogy nekiálltam megcsinálni a magyar feliratot hozzá. Nem az a hatásvadász film, lehet hangulat kell hozzá, de engem nagyon elkapott....

The Human Vapor (Gasu ningen dai ichi gou) (1960)

The Human Vapor (Gasu ningen dai ichi gou) (1960)

Jó ötven évvel ezelőtt Tsuburaya Eiji és Honda Ishirou párosa hatalmas mennyiségben ontotta az érdekesebbnél érdekesebb, elvetemültnél elvetemültebb sci-fi/horror mozikat, természetesen a kaiju eposzok mellett.