belépés∆

Paco and the Magical Picture Book (Pako to Maho no Ehon) (2008)

Paco and the Magical Picture Book

Tetsuya Nakashima a mai japán film egyik legnyugatiasabb rendezője. Nem forgat évente két filmet, témájában elrugaszkodik a hétköznapoktól, nagy költségvetéssel és hosszú produkciós folyamattal dolgozik. Munkái ezért igazi nagy durranások, mondhatni blockbusterek. Ennek ellenére nem igazán lehet rá haragudni, hiszen egészen egyszerűen egy istenadta tehetség...

 

Paco and the Magical Picture BookPaco and the Magical Picture Book

...mondom ezt én, aki a 2004-es Kamikaze Girls-t képes voltam egy mondatban elintézni (lásd a linket). Ellenben következő munkája, a Memories of Matsuko talán sokunknak kedvenc japán filmje, s talán a legemlékezetesebb is az elmúlt pár év felhozatalából. A gyufaárus lány drámájához mérhető, nyomasztó mese, illetve az annak keretet adó, ezer színben pompázó vizuális támadás és az információval túltelített képek egyszerre vésték be magukat az ember lelkébe és retinájába.

E formai elemekhez ragaszkodott ezúttal is Nakashima, ám a célközönség első látásra jóval fiatalabbak közül kerül ki. A plakáton mosolygó cuki kislány és CG béka, illetve a mesébe illő mellékszereplők maximum 12-es karikára engednek következtetni. Tény, ez egy családi film, de ennek ellenére néhol igen rémisztő, máshol pedig nehezen követhető lehet egy gyereknek (de melyik komolyabb mese nem).

Paco and the Magical Picture BookPaco and the Magical Picture Book

A történet a kezdeti káoszból szépen tisztul lefelé, s dramaturgiailag is gyönyörűen alakul. Megismerkedhetünk egy kórház lakóival, akikben csak egy közös dolgot fedezhet fel a néző, mindegyikük elmebeteg - beleértve a nővéreket és a főorvost is - bár nem elmegyógyintézetben vagyunk. A lakók közül a legösszeférhetetlenebb egy öregúr, aki mostanra ugyan felépített egy hatalmas céget, ám eközben kiveszett minden emberség belőle. Folyamatos megjegyzései önteltségről és kiégettségről árulkodnak, egészen addig, amíg össze nem fut a kórház egy fiatal lakójával, egy kislánnyal, aki amnéziában szenved. Másnapra mindent elfelejt, ami előző nap történt vele, s ezért folyamatosan ugyanazt a képeskönyvet olvassa. Kettejük találkozása nem várt változásokat hoz az ős és az egész intézmény lakóinak életébe.

Az öregúr szerepében Kiyoshi Kurosawa kedvenc színésze, Koji Yakusho (Retribution, The Uchoten Hotel) brillírozik, aki teljesen felismerhetetlen a rengeteg maszk, smink és jelmez alatt, és koránt sem nyújt olyan visszafogott alakítást, mint azt tőle megszokhattuk. A kislány-t alakító Ayaka Wilson mosolyát, és a rá osztott szöveg mennyiségét tekintve méltó utódja a közben felcseperedett Yu Aoi-nak, és cameo szerepben ismét kiakadhatunk japán legkedveltebb nevettetője, Abe Sadao (Maiko Haaaan!!!) elmebeteg és harsány humorán.

Paco and the Magical Picture BookPaco and the Magical Picture Book

A visszafogott és minimalista japán film kedvelői talán megütközhetnek azon a túlzsúfolt és harsány képi világon, amit a Paco and the Magical Picture Book tár elénk, ám érdemes elgondolkodni azon, hogy öncélú-e ez a látványvilág. Véleményem szerint nem. Egyrészt egy egységes stílust ad a filmnek, másrészt megadja azt az alapot, ami egy jó meséhez kell. A mesék pedig nem a puritánságukról híresek.

Nakashima e filmje tehát mind külsőleg, mind mondanivalójában vérbeli mese, mely igazodik a modern kor elvárásaihoz, ám alapjaiban a hagyományos műfaji elemeken nyugszik. Ennek megfelelően miközben szórakoztat, tanít is. Persze ahhoz fel kell ütni a könyvet.

imdb

Hozzászólások   

#3 YEZy 2009-08-23 21:30
Nekem az tetszett benne legjobban, hogy egyáltalán nem olyan műfaj, mint amilyennek az első 20 perc alapján ígérkezik. Addig én is csak pislogtam, hogy mi is zajlik itt, utána viszont ahogy kezdett minden letisztulni, úgy kötött le egyre jobban a sztori. Nagyon jó film, simán 5/5-ös!
#2 Nuszbaum Ferenc 2009-08-23 17:42
Sőt, most jut eszembe, hogy a Memories of Matsukoban is játszott. Na mindegy, bocs a dupla hsz-ért.
#1 Nuszbaum Ferenc 2009-08-23 17:39
Huh, most már esküszöm végignézem, anno elkezdtem, de előtte pont ellenkező stílusú filmet néztem, utána meg jött más is, és bevallom ameddig megnéztem, nagyon zűrzavaros volt, nem tudtam ráhangolódni. Pedig szeretem a Kamikaze Girlst meg a Matsukot is. Azért azokat könnyebb volt követni : )
Amugy a Kamikaze girls egyik főszereplője (Anna Tsuchiya) ebben a filmben is játszik.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Cure (1997)

Cure (1997)

Kurosawa Kiyoshi zseniális alkotása, a misztikus/okkult pop film és az art movie határmezsgyéjén. Annyira tetszett, hogy nekiálltam megcsinálni a magyar feliratot hozzá. Nem az a hatásvadász film, lehet hangulat kell hozzá, de engem nagyon elkapott....

Focus (1996)

Focus (1996)

    imdb  A Focus ismét egy amerikai filmlegenda lerombolása. A '90-es évek végén azzal a techikával hódított egy Blair Witch Project című film, hogy a teljes valószerűség képzetét próbálta kelteni a szereplők kezébe adott kamerával,...

Gojoe Reisenki (2000)

Gojoe Reisenki (2000)

imdb Hatalmas várkozással kezdtem neki e filmnek. Nagy kedvencem, az Electric dragon 80000 V előtt készült egy évvel, s ugyanaz a stáb forgatta: Sogo Ishii, rendező; Asano Tadanobu, Masatohi Nagase, a főszereplők. Bármennyire próbáltam visszafogni magam,...

A Dirty Carnival (Biyeolhan geori) (2006)

A Dirty Carnival (Biyeolhan geori) (2006)

iMDB A költőből filmrendezővé avanzsált Hoo Ya új filmje, az A Dirty Carnival egyesek szerint egy trilógia második része, de ezt eddig senki nem erősítette meg. Mindenestre azt tény, hogy tényleg vannak benne lényegi...