belépés∆

Shrill Cries of Summer (Higurashi no naku goro ni) (2008)

Shrill Cries of Summer (Higurashi no naku goro ni) (2008)

 
Számítógépes játékból sokak számára élvezhető filmet forgatni nem könnyű vállalkozás. Egyrészt ott vannak a játék rajongói, akik mindent rettentő szigorúsággal figyelnek és a legapróbb eltéréseket is szóváteszik, másrészt ott vannak a laikusok, akik gyakorlatilag semmit sem ismernek az előzményekből. Így egyszerre két teljesen eltérő igényekkel fellépő csoportot kellene kiszolgálni, ami gyakorlatilag lehetetlen. Ráadásul ezek a projektek általában nem a legismertebb és legjobb filmesek kezei között szoktak landolni (az utóbbi időben talán a Miike Takashi féle Like A Dragon volt csak kivétel), így elég szkeptikusan ültem le a Tomie horrorsorozattal ismertté vált Oikawa Ataru új alkotása elé.

Shrill Cries of Summer (Higurashi no naku goro ni) (2008)

A When Cicadas Cry angol címmel is ismert misztikus játéksorozat, ami valójában egyfajta vizuális regényként fogható fel, jópár érdekességgel szolgál. Már a léte önmagában is az, hiszen nem játékgyártó cég, hanem hobbiból programozgató fanatikusok készítették, mégpedig a 3 tagú 07th Expansion nevezetű formáció. A játék hatalmas sikert aratott Japánban, az első rész 100000 példányban fogyott 2002-ben, a kritikák istenítették, népszerűsége pedig nőttön nőtt, amit remekül példáz, hogy amikor bejelentették, hogy élőszereplős játékfilm készül belőle, akkor már a félmilliós eladott mennyiségnél tartott.
 
Shrill Cries of Summer (Higurashi no naku goro ni) (2008)

Ekkorra már természetesen túl volt az anime változaton a rajongótábor, ami 2006-ban startolt, az érdeklődést iránta pedig jócskán fokozta, hogy 2007 szeptemberében egy gyilkosságot is kapcsolatba hoztak vele. Egy 16 éves lány rendőrfőnök apját ölte meg szekercével, ami a sztorit ismerve valóban érdekes asszociációkra ad lehetőséget. Több japán TV adó leállította ekkor az anime sugárzását egy időre, majd amikor újra vetíteni kezdték, a bevezető képsorokat kicsit megvágták.
 
Shrill Cries of Summer (Higurashi no naku goro ni) (2008)

Az élőszereplős változat 2008 májusában került a mozikba. A sztorija a játék legelső epizódján alapul, amiből egyrészt megismerhetjük a szokásosan gyönyörű, már-már idillikus színhelyt, a festői Hinamizawa falut, valamint a főbb szereplőket. A történet első harmada hamar deja vu érzést kelt a nézőben, hiszen nagyon hasonlít a Tennen Kokekko-ra. Egy Tokyo-ból származó srác, Keiichi költözik be a faluba, ahol az iskolában a korabeli lányokkal szinte azonnal közös nevezőre jut. Az idillt azonban hamarosan rejtélyes apróságok zavarják meg, a hiedelmeket figyelembe nem vevő Keiichi pedig egyre nehezebb helyzetbe kerül.
 
Shrill Cries of Summer (Higurashi no naku goro ni) (2008)

A fentebb már említett, kissé deja vu érzetet kiváltó kiindulópont mellett több más tényező miatt sem tartozik a jól sikerült adaptációk közé Oikawa filmje. Talán a legfontosabb, hogy nagyon érződik rajta az alacsony költségvetés, hiába a háttérként szolgáló gyönyörű táj, ha mégis kicsit szegényesnek hat a képi világ. A főbb szerepeket alakító fiatal, tulajdonképpen ismeretlen színészek sem mindig állnak a feladatuk magaslatán, ráadásul a falusi lánykákat alakító, a legutolsó tokyoi divat szerint öltözködő idolok nem kifejezetten hitelesek (bár kétségtelenül nagyon csinosak), számomra úgy hatottak, mintha Keiichi-vel együtt ők is most csöppentek volna bele ebbe a világba.
 
Shrill Cries of Summer (Higurashi no naku goro ni) (2008)

Mindettől függetlenül egy közepes minősítést mindenképpen megér Oikawa munkája, amiből legalább annyi átjön, hogy nem volt véletlen a játék sikere, hiszen a történetben van potenciál. Minden valószínűség szerint, ha egy nagyobb projekt keretein belül valósul meg az adaptáció, az év egyik nagy durranása lehetett volna, így azonban csak egy érdekes színfolt, amit elsősorban a játék és az anime rajongói fognak igazán értékelni. Májusban pedig érkezik a folytatás!

eredeti cím: ひぐらしのなく頃に
iMDB


Trailer
 

Hozzászólások   

#1 Secret 2009-08-16 14:57
Láttam a filmet angol felirattal.. hát abszolút nem valami nagy dobás az anime ezerszer jobb :sigh: Én ugy tudtam a Higurashi nem játék hanem manga..akkor lehet hogy a mangából csináltak játékot v fordítva?! de nem hinném...

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Man Wanted (Mong Kok dik tin hung) (1995)

Man Wanted (Mong Kok dik tin hung) (1995)

Man Wanted (Mong Kok dik tin hung) (1995)iMDBÉrdekes lenne egyszer összeírni, hogy mik tartoznak a hongkongi filmek tipikus kliséi közé. A wuxia filmek olyan apróságai mellett, mint hogy ha egy nő férfiruhát ölt, mindenki férfinek...

Shadows in the Palace (2007)

Shadows in the Palace (2007)

IMDb  Sokunk kedvence, a „tündéri” Lady Vengeance-t alakító Lee Yeong-ae már 2003-ban, egy hatalmas sikerrel vetített sorozat röpke 54 részében bevezetett minket azok mögé a falak mögé, ahova évszázadokig csak kevés kiválasztott juthatott be....

Illusion of Blood (Yotsuya kaidan) (1965)

Illusion of Blood (Yotsuya kaidan) (1965)

A Yotsuya Kaidan project utolsó darabja. Nehéz volt hozzá használható verziót szerezni, ezért került a sor végére. A téma részletesebb ismertetése már az előző filmeknél megtörtént, így csak a lényegre szorítkozok.

Death Row Woman (Onna keimushuu) (1960)

Death Row Woman (Onna keimushuu) (1960)

  Az 50-es évek második felétől a japán mozikat ellepő B-film hullám egyik jellegzetes alakja volt a horrorfilmjeivel óriási hírnevet magának kiharcolt Nakagawa Nobuo. Leghíresebb filmje minden bizonnyal a Hell (Jigoku), de jópár, elsősorban a japán...