belépés∆

Tokyo Boy (Toukyou Shounen) (2008)

Tokyo Boy (Toukyou Shounen) (2008)

 
Néhány évvel ezelőtt készült egy több, különálló filmből álló sorozat, amely a Love Cinema összefoglaló néven futott. Minden egyes darabja rendhagyó, meghökkentő szerelmi történeteket mutatott be, amikre a kísérletező kedv és az alacsony költségvetés mellett az volt leginkább jellemző, hogy közük nem volt a romantikához. A rendezőként frissen debütált Hirano Shunichi mintha csak ezt a sorozatot szerette volna folytatni első önálló játékfilmjében.

Tokyo Boy (Toukyou Shounen) (2008)

A 19 éves cuki Minato tragikus múlttal rendelkezik. 10 évvel ezelőtt egy autóbalesetben elvesztette szüleit, azóta a nagymamája neveli, legjobb barátja pedig egy levelezőtársa, a rejtélyes Naito [az iMDB szerint Knight, de szerintem akár Night is lehet eredetileg]. Egy napon feltűnik a lány életében az a bizonyos első szerelem, azonban a fiú, Shu nem várt problémákkal szembesül. Előkerül ugyanis Naito.
Aki látott a fentebb már említett Love Cinema sorozatból néhány epizódot, annak számára túl sok meglepetést nem fog nyújtani a történet. Okosan van ugyan levezetve, de igazi meglepetéseket nem tartogat, emiatt egy kissé unalmassá is válik. Ráadásul [lehet persze, hogy belemagyarázás] a mindmáig ható Death Note elemeket sem sikerült kikerülni benne, mind a Naito név, mind a középpontban levő almák távolról a nagy kasszasikerre emlékeztetnek.
Tokyo Boy (Toukyou Shounen) (2008)

Rendezői szempontból persze hálás a történet, amit Hirano igyekezett is kihaszálni. A néző számára újat hozó információk birtokában a már bemutatott jeleneteket újranézetteti és a más kameraszögből felvett részek új értelmet nyernek általa. Szintén hálás feladat jutott a „kettős” szerepben brillírozó Horikita Maki számára is, aki színészi képességeinek széles skáláját mutathatta be Minato, valamint a misztikus Naito megformálásakor.
Tokyo Boy (Toukyou Shounen) (2008)

Persze akárcsak a Tenkousei esetében, a japán(ul értő) néző számára itt is a női szájból felhangzó férfias szövegek okoznak elsősorban érdeklődésre számot tartó pillanatokat. A már egész korrekt filmes tapasztalattal bíró Ishida Takuya jól játszik alá Horikita-nak, jellegzetesen japános a karaktere, aki minden gátlásosságával együtt is segíteni próbál a lányon. Az apja (Hirata Mitsuru alakította) rettenetesen ellenszenves, igazi tekintélyelvű férfiú, aki biztos abban, hogy csak az a helyes, amit ő annak tart. A vele kapcsolatos csavarok viszont elég jók.
Tokyo Boy (Toukyou Shounen) (2008)

A Tokyo Boy tehát tulajdonképpen nem rossz, de akárcsak a Love Cinema sorozat darabjai, istenigazából rétegfilm marad, érdekes, kísérletezős alkotás, ami a nagyközönség számára talán kevéssé érdekfeszítő. Valószínűleg ugyanez lehet a helyzet egyébként testvérdarabjával, a Tokyo Girl-lel is.
Tokyo Boy (Toukyou Shounen) (2008)

Eredeti cím: 東京少年
iMDB


Trailer

Hozzászólások   

#1 Sándor Gergő 2009-03-07 04:12
Sztem ez a film a 14-16 éves lányoknak készült. Én egyáltalán nem tudtam élvezni, sőt...

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Okinawa Rendez-vous (Luen chin chung sing) (2000)

Okinawa Rendez-vous (Luen chin chung sing) (2000)

Vajon elgondolkozott-e azon bármelyik ázsiafilm rajongó valaha is, hogy milyen lenne egy olyan Wong Kar-Wai film, amihez semmi köze Wong-nak?

Lost and Found (Tian ya hai jiao) (1996)

Lost and Found (Tian ya hai jiao) (1996)

A film Chai Lam (Kelly Chen), egy beteg lány történetét mutatja be, aki találkozik egy félig skót tengerésszel, bizonyos Ted-del (Michael Wong), valamint egy kissé bogaras, mongol származású emberrel, Mr. Worm-mal (Takeshi Kaneshiro) és mindkét...

Even So, I Didn't Do It (Soredemo boku wa yattenai) (2006)

Even So, I Didn't Do It (Soredemo boku wa yattenai) (2006)

Míg az amerikai filmvilágban nagy hagyománya van a különféle bűneseteket bemutató, illetve a bírói működést taglaló történeteknek, addig Japánban mindez valahogy háttérbe szorult. Ez köszönhető egyrészt annak, hogy jóval alacsonyabb a bűnözés, másrészt annak, hogy...

The Equation of Love and Death (Li mi de cai xiang) (2008)

The Equation of Love and Death (Li mi de cai xiang) (2008)

Nem hittem volna, hogy a Painted Skin két nagy riválisa, Vicki Zhao és Zhou Xun „szabadidejében” egyaránt szükre Volkswagen taxik volánja mögött tengeti életét, ám úgy látszik, mindketten jól választottak ezzel. Igaz, amíg Vicki Shanghai-ban...