belépés∆

Three for the Road (Yajikita douchuu Teresuko) (2007)

Three for the Road (Yajikita douchuu Teresuko) (2007)

A két tökkelütött utazó, Yaji és Kita ugyanúgy beletartoznak a japán népi hősök kalandjai közé, mint Zatoichi, vagy éppen Tora san történetei, Kyouto-ban még szobrot is állítottak az emlékükre. Hogy valóban léteztek-e, azt nem tudom, de az biztos, hogy először 1802-ben jelentette meg őket képregényként Jippensha Ikku, a legelső japán író, aki valóban az írással kereste meg a betevőt. A páros kalandjait mindmáig gyakorta dolgozzák fel a japán médiában, egyik legismertebb darab ezek közül a 2005-ös, elborult humorú Mayonaka no Yaji-san, Kita-san. A most tárgyalt vígjáték rendezője, Hirayama Hideyuki ugyan nem ment olyan messzire, mint Kudou Kankurou tette, hiszen „mindössze” egy kissé talán konzervatív, viszont abszolút japános komédiát tett le az asztalra.

Three for the Road (Yajikita douchuu Teresuko) (2007)

A Mayonaka-val ellentétben, ami egy továbbgondolt Yaji-Kita képregényből készült, Hirayama az eredeti Jippensha művet, a hangzatos Toukaidou Hizakurige-t (a japán címmel nem sok kapcsolatban levő angol fordításban Shank’s Mare) vette alapul. Ennek megfelelően a mostani japán vígjátékok erőteljes humorával ellentétben egy mai szemmel nézve kissé talán elavult, az 50-es évek hasonló történeteire emlékeztető finom poénokkal megtűzdelt komédiát adott ki a kezei közül.

Three for the Road (Yajikita douchuu Teresuko) (2007)

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne érdemes a figyelemre a történet. Ha harsány nevetést nem is vált ki a nézőből, a japán mondavilágból bőséges bemutatót tart. A senki által nem látott Teresuko hal, az alakváltó tanuki, vagy éppen a bukott kabuki színész éppúgy része a produkciónak, mint a két főhős által élénk érdeklődéssel kísért prostituáltak. Maga a sztori egyébként nagyjából annyi, hogy Okino, a kiöregedőfélben lévő prostituált le akar lépni „munkahelyéről”, persze némi pénzzel együtt. Ebben nyújt neki segítséget Yaji, akit a nő persze különféle trükkökkel rá is vesz az utazásra, de úgy alakul, hogy Kita hozzájukcsapódik. Az út során számtalan érdekes kalandba keverednek és üldözőik is akadnak.

Three for the Road (Yajikita douchuu Teresuko) (2007)

A rendező nem akármilyen színészeket válogatott össze a főszerepekre. Yaji szerepét ln: Nakamura Kanzaburou}, főállású kabuki aktor kapta meg, aki a Nakamura dinasztia 18. tagja. Szegény a forgatás során megsérült, egy hétig kórházban kezelték. Kita figuráját a sokat foglalkoztatott karakterszínész, Emoto Akira formálta meg, míg Okino szerepe a már több kiemelkedő alakítást bemutató Koizumi Kyouko-nak jutott.

Three for the Road (Yajikita douchuu Teresuko) (2007)

Az összetevők tehát tökéletesek, azonban Hirayama filmje főleg a nyugati néző számára nehezen emészthető. A mai blockbusterekhez képest szokatlanul lassú tempó és a visszafogott, túlságosan is konzervatív, az 50-es évekre hajazó történetvezetés miatt viszonylag hamar unalmassá válik, míg a klasszikus japán fantázialényeket nem ismerők számára a poénok sem fognak ütni igazán. Azaz csak azok számára ajánlanám, akik kíváncsiak erre a világra, aki inkább csak szórakozni akar, az a Mayonaka no Yaji-san, Kita-san-t szerezze be.

eredeti cím: やじきた道中てれすこ
iMDB

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Crying Fist (2005)

Crying Fist (2005)

A Crying Fist egy koreai sportfilm, némi drámával fűszerezve. A két főszereplő története két külön szálon fut: megismerjük az életkörülményeiket, a múltjukat, azt, hogy miért küzdenek, mi az a cél, amiért beneveznek a könnyűsúlyú (európai...

Brigitte Lin Chin Hsia

Brigitte Lin Chin Hsia

Brigitte Lin Chin Hsia (林青霞)Lin Chin Hsia 1954 november 3-án született Tajvanon, Taipei-ben. Tanulmányait a Taiwan Chingling Girls’ Secondary School-ban, majd a Tanjiang General Education College-ben végezte. 1972-ben, 17 évesen fedezte fel egy filmes producer,...

Renegade Ninjas (Sanada Yukimura no bouryaku) (1979)

Renegade Ninjas (Sanada Yukimura no bouryaku) (1979)

  Az 1970-es évek vége felé némi tetszhalott állapot után a nagyszabású csambara mozik újra éledezni kezdtek Japánban. Ekkortájt készült például a Yagyu Conspiracy, a nálunk is vetített "Öld meg a sógunt." Ebbe a sorozatba illik...