belépés∆

10 Promises to my Dog (Inu to watashi no 10 yakusoku) (2008)

10 Promises to my Dog (Inu to watashi no 10 yakusoku) (2008)

A romantikus vígjátékok és a sportfilmek mellett van még egy különálló műfaj, amiben nagyon nehéz kikerülni a sablonos elemeket és igazán eredetit alkotni. Nem nehéz kitalálni, a kutyás történetekről van szó, amikből valószínűleg bőven elég egy élet során 2-3 darabot végignézni, utána simán kitalálható előre, hogy miről szól a többi. Sajnos Motoki Katsuhide idei első rendezése sem tudott kibújni a klisék rengetegéből, ennek ellenére a 10 Promises to my Dog a számos mellékszál miatt így is élvezhető marad, de elsősorban azok számára, akik a közelmúltban nem láttak másik olyan sztorit, amiben egy eb is a főszereplők között volt.

10 Promises to my Dog (Inu to watashi no 10 yakusoku) (2008)

A történet a kutyás műfajra jellemző melodráma, amiben rengeteg megható pillanattal igyekeztek legalább egy kicsit nevelni a célközönséget, azaz a gyerekeket. Adott tehát egy család, elfoglalt és a karrierjének élő apukával, betegeskedő anyukával és a 14 éves kislánnyal, Akarival, aki meglehetősen magányos. Hamarosan talál és befogad egy kiskutyát, akit anyja tanácsára Socks-nak nevez el. A mama elárulja neki a kutyatartáshoz szükséges tíz ígéretet, amit a kutya felé teljesíteni kell, a lány pedig igyekszik ezeket betartani, ám ahogy az már lenni szokott, az élet számos nehézséget állít eléjük.

10 Promises to my Dog (Inu to watashi no 10 yakusoku) (2008)

Talán mondani sem kell, de ha a japán filmművészetből egyetlen kutyás filmet kellene kiemelni, az egyértelműen az 1988-ban készített Hachiko monogatari lenne, aminél hatásosabban a kutyák hűségét bemutatni nem lehet. Természetesen ezen kívül is jópár próbálkozás történt, javarészt hasonló, kissé szirupos stílusban, elég megemlíteni a Quill-t, a Sayonara Kuro-t, vagy éppen a Hello! Project-es lánykák főszereplésével leforgatott Koinu Dan no monogatari-t. Ebben a mezőnyben nehéz újat felmutatni, Motoki pedig tulajdonképpen meg sem próbálkozik vele (a mellékszálak elemei is mind-mind ismerősek lehetnek korábbi alkotásokból), mindössze a japán drámáktól elvárható minőséget igyekszik hozni.

10 Promises to my Dog (Inu to watashi no 10 yakusoku) (2008)

Ezzel pedig semmi probléma. A színészi játék magas színvonalú, ami a nagy nevek ismeretében nem csoda. Az általában yakuzákat, illetőleg egyéb elborult figurákat alakító Toyokawa Etsushi ezúttal apaszerepben brillírozik és a 10 évet felölelő történet minden egyes pillanatában zseniális. A 14 éves Akari-t játszó Fukuda Mayuko ugyanolyan aranyos, mint a Little DJ-ben volt, a 24 éves önmagát játszó Tanaka Rena, aki egyébként minden valószínűséggel a rendező kedvence, hiszen mind a négy nagy filmjében főszerepet bízott rá, jóval haloványabb. Ez persze nem probléma, hiszen a középpontban úgysem ők állnak, hanem az efféle filmekben szoksás szerint zavaróan eltúlzott intelligenciával felruházott golden retriever, azaz Socks.

10 Promises to my Dog (Inu to watashi no 10 yakusoku) (2008)

A 10 Promises to my Dog tehát egy korrekt munka, jellegzetes családi film, amiből a mindeddig túl sok kutyás filmet nem látott apróságok sokat okulhatnak (nem csak a kutyatartással kapcsolatban, hanem az élet egyéb problémáiból is), azonban felnőtt fejjel nézve túlságosan sablonos és közhelyes a történet. Kutyabarátok számára persze ez nem akadály, Socks is beleillik Quill, Hachiko, Kuro és társaik szerethető, számos megható pillanatot adó történetei közé.

eredeti cím: 犬と私の10約束
iMDB


Trailer

Hozzászólások   

#2 Guest 2008-12-01 16:15
Igen, arra a Hachiko monogatarira én is emlékszem valamennyire, nagyon rég, úgy 16 éve láttam a TV-be. :eek:
#1 Gianni 2008-12-01 15:35
Mondjuk a posztert elnézve az ember nagyjából erre számít. :-)

A Hachiko monogatari-t egészen kicsi gyerekként láttam a tévében, a címe sem rémlett már (köszi), de arra a filmre a mai napig nagyon tisztán emlékszem :-)
(sajnos elérte a végzete, Richard Gere főszereplésével amcsi remake (http://en.wikipedia.org/wiki/Hachiko:_A_Dog's_Story) készül belőle)

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

My Mighty Princess (2008)

My Mighty Princess (2008)

  Kwak Jae-Yong új filmjét nem hiába várták lélegzetvisszafojtva rajongói (már két éve). Egyrészt sokat ígért a kellemes trailer és az eye candy szereplők, de mindez mellékes, mert az a tény a legfontosabb, hogy nevezett úriember...

Anya Wu

Anya Wu

Anya Wu (安雅) az ezredforduló idején feltűnt új színésznőgeneráció egyik olyan alakja, aki színészi képességei mellett elsősorban a külsejével hódított. A magyar nézők leginkább Wong Jing Meztelen Fegyver című category III akciójából ismerhetik, amiben Maggie...

Burst City (Bakuretsu Toshi) (1982)

Burst City (Bakuretsu Toshi) (1982)

IMDb Rendezte: Sogo IshiiHelyzetkép egy káoszba fulladt jövőbeli városról, melyben az utcán koncertet hallgató, őrjöngő anarchista punk bandák állandó harcot folytatnak a militaristákkal, az öltönyben feszítő yakuzákkal, és természetesen az államhatalmi szervekkel.

Going by the Book (Bareuge Salja) (2007)

Going by the Book (Bareuge Salja) (2007)

  Ki ne ismerné a hűséges, lelkiismeretes, a hivatásának élő távol-keleti alkalmazott alakját? És kinek ne lenne személyes tapasztalata unalomba fulladt - mondjuk tűzvédelmi - gyakorlattal kapcsolatban, amit rendszerint úgyis elszabotál mindenki?! Az elsőfilmes Ra Hee-chan...