belépés∆

Ninja, A Band of Assassins 6 - The Last Iga Spy (Iga-yashiki) (1965)

Ninja, A Band of Assassins 6 - The Last Iga Spy (Iga-yashiki) (1965) 

 

Miután a Tokugawa - Toyotomi ellentétkör tovább már nem volt járható út, valami újjal kellett előrukkolni a sorozat folytatásához. Nézzük, mit találtak ki.

Kirigakure Saizo, mielőtt elesne a reménytelen shimabarai lázadásban, megoszt egy titkot a fiával. Miszerint az, akit eddig a testvérének hitt, valójában a Sanada klán hercegnője, akit meg kell védeni a Shógunátustól. Jó 10 évvel később az ifjú Saisuke, aki akkorra már képzett nindzsa, apja nyomdokát követve, a Tokugawák ellenfeleit segíti. Miután a shógun meghalt, az örököse pedig kiskorú, néhány politikus hatalomátvételt fontolgat. Az országszerte elégedetlenkedő roninoknak pedig tehetséges vezérük akadt. A nyugodtnak tűnő felszín alatt tehát izzanak az indulatok...

Ninja, A Band of Assassins 6 - The Last Iga Spy (Iga-yashiki) (1965)
Ninja, A Band of Assassins 6 - The Last Iga Spy (Iga-yashiki) (1965)

Az örökösödési sorrend minden hatalmon belül fontos, az volt a szamuráj korban is. A nagy létszámú, reménytelen életformában tengődő roninok állandó problémát jelentettek a kormányzatnak, csakúgy, mint a bosszúra éhes nindzsák. A valós körülményekbe ágyazott fikció a hitelességet ügyesen imitálja, a történet hihető. Pergő, mozgalmas indítás jellemzi a filmet, ami kissé lelassul, amikor átlépünk a politika ingoványos területére. Miután a játszma tétje a hatalom csúcsára kerülés, vagy a pusztulás, a "játékosok" nyakatekert, homályos megfogalmazásait bizony nem könnyű követni. Szerencsére ezt a nehézkességet ellensúlyozza néhány valóban váratlan csavar a történetben. A végére persze letisztulnak a frontok, előkerül a "jól bevált" fegyveres leszámolás, ismét felgyorsulnak az események. Összecsapásokban pedig nincs hiány. Merénylet a földesúr ellen, roninok kontra szamurájok, nindzsák egymás és mindenki más ellenében. Surikenek, füst- és gyújtóbombák, dobókések repkednek a levegőben, mindenféle riasztó külsejű életre veszélyes eszközök kerülnek használatba. A kormány zsoldjában álló Koga nindzsák és az örök lázadó Iga shinobik harca áthúzódik a teljes mozin. Erdőben, háztetőkön, padló alatt egyaránt megmérkőznek. Soha nem lehet tudni, ki a beépített ember. A két nagy ellenfél ezúttal az ifjú Saisuke és a tapasztalt, minden hájjal megkent politikus, Matsudaira Izunokami. (A Matsudaira klán valóban több nagyon tehetséges államférfit adott a Shógunátusnak.) A rokonszenves, kiválóan felkészített nindzsának meg kell tapasztalnia, hogy a politikai játszmákban ő bizony még csak zöldfülű. Ichikawa az eddigi legnagyobb fizikai kihívással szembesül a sorozaton belül, de megoldja. Riválisa mestere az érzelmi, hatalmi manipulálásnak. Tamura Takahiro remekül teljesít a sima modorú, jelentéktelennek tűnő, ám annál élesebb eszű cselszövő szerepében. A rendező, Mori Issei az akciójeleneteket elsőrangúan oldja meg, az emberi kapcsolatok érzékeltetésében számomra kevésbé volt meggyőző. De miután ez nem drámai alkotás, alapjában véve nagy hiányérzet nem marad a nézőben. 

Ninja, A Band of Assassins 6 - The Last Iga Spy (Iga-yashiki) (1965)
Ninja, A Band of Assassins 6 - The Last Iga Spy (Iga-yashiki) (1965)

A már említett, nehézkesen követhető összeesküvési részt leszámítva egy akciódús, számos nindzsa technikát felvonultató, látványos kalandfilmet kapunk cserébe a szabadidőnk feláldozásáért. Lehetne rosszabbul is eltölteni. Nyugodtan felvállalható kockázat.
Megjegyzés: Érthetetlen a cím. Az ifjú Saisuke egyáltalán nem az utolsó Iga nindzsa, az kiderül egy erdei találkozásból. Maga a történet sem erre lett kihegyezve. A történet nagyjából az 1637-51 közötti időszakban játszódik. A folytatásból kiderül, miért kerül ez ide.

Rendezte: Mori Issei
Főszereplők: Ichikawa Raizo; Yamagata Isao
(1965, fekete-fehér, 89 perc)

imdb

Hozzászólások   

#2 oldfan 2009-02-04 21:08
Ichikawa maga forgatta le a harci jeleneteket. Max. a csuklóficamítás os szabadulást nem engedték neki megcsinálni.Az egyetlen filmje az Mission:Iron Castle, ahol a fizikai állapota miatt már dublőrt voltak kénytelenek alkalmazni. De végül újraforgatták azt a filmet, ő pedig nem sokkal későb meghalt rákban.
#1 Boros69 2009-02-04 19:52
Nos, ez is jól sikerült egy darab.
Ami az akciókat illeti egy rossz szó sem érheti , sok és jól megkomponált összecsapás, Ichikawa-t jól megdolgoztatták ,az biztos.
Szerintem többet kihozhattak volna az egymásra találó ninja pár szabadulási jelenetéből, érdekes lett volna tovább nézni, hogyan, milyen technikákkal segítik egymást. Persze nem csatáztak hanem menekültek, de akkor is...
Kérdés: használtak-e dublőrt Ichikawanak?
- a ninják mikor alszanak, ha éjszaka küzdenek nappal meg élik az álca életüket? És honnan van mindig felszerelésük?
Na jó ez csak amolyan szőrszálhasogat ás.. de a dublőr dolog tényleg érdekelne

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Doppelgaenger (2003)

Doppelgaenger (2003)

Kiyoshi Kurosawa, a finom borzongatás és az elgondolkoztatás mesterének talán legjobb filmje! A film alapmotívuma az én-megkettőződés, amivel Karinthytól Dosztojevszkij-n át a Prince of Persia-ig sokszor találkoztunk már. A hasonás itt azonban nem titokzatos ellenség,...

Uzumasa Limelight (Uzumasa raimuraito) (2014)

Uzumasa Limelight (Uzumasa raimuraito) (2014)

  A filmes társadalom időről-időre elkészít egy mozit önmagáról. A nagyközönség pedig többnyire szereti az ilyen történeteket. Hiszen egy kicsit mindenkinek birizgálja fantáziáját, hogy milyen lehet az élet egy „álomgyár” színfalai mögött.

Yotsuya Ghost Story (Yotsuya kaidan) (1959)

Yotsuya Ghost Story (Yotsuya kaidan) (1959)

1959-ben két stúdió is vetélkedett a nézők kegyéért a közismert történet újabb változataiban. A Ghost Story of Yotsuya változatot már ismerhetik az olvasók. Lássuk, mire jutott a témával a DAIEI stúdió.

Salaam Namaste (2005)

Salaam Namaste (2005)

  IMDb  Romantikus vígjátékot készíteni hálás feladat, ráadásul többnyire kockázatmentes, mert amíg lesznek mozis randik, addig ugye nézősereg is akad. Futószalagon jönnek a romcom-ok a filmes boszorkánykonyhából, így mennyiségi problémák nemigen akadnak, a minőség már persze más...