belépés∆

The Glorious Team Batista (Team Batista no eikou) (2008)

The Glorious Team Batista (Team Batista no eikou) (2008)

Mint ahogyan az év eleji, idei japán blockbusterekről szóló cikkben már leírtuk, 2008 egyik leginkább várt filmje a Kaidou Takeru regényéből adaptált orvosos thriller, a The Glorious Team Batista volt. A könyv 2005-ben elnyerte a This mistery is great! nagydíjat, ami mellé az író még 12 millió yent is bezsebelhetett. Mivel a thrillerek és a krimik világszerte nagy népszerűségnek örvendenek, nem is volt kérdéses, hogy hamarosan a mozivásznon lesz látható a történet, aminek a jogait végül a Toho vette meg és a 2007 októberben kezdték el a forgatásokat, a bemutató pedig idén februárban volt.

The Glorious Team Batista (Team Batista no eikou) (2008)

Ahogy az már lenni szokott, a stábot igyekeztek úgy összeválogatni, hogy a krimikben és a feszültségkeltésben már járatos emberek is legyenek benne. Ennek megfelelően egy fiatal rendező a direktori székbe, név szerint Nakamura Yoshihiro, aki karrierjét a Dark Water forgatókönyvével indította, majd rendezőként null költségvetésű horrorokban pallérozódott (My Baby, Dark Tales of Japan, Booth). A blockbuster elvárásoknak köszönhetően pedig a regény főszereplőjéből, Dr. Taguchi-ból nőt varázsoltak, hogy helyet szorítsanak Abe Hiroshi mellett még egy szupersztárnak, Takeuchi Yuuko-nak, aki véleményem szerint jelenleg Japán legjobb fiatal színésznője.

The Glorious Team Batista (Team Batista no eikou) (2008)

A sztori kiindulópontja egyszerű. Adott egy hét tagból álló orvosi csapat, akik egy forradalmian új szívsebészeti eljárást alkalmazva műtik a betegeket. A vártnál sokkal magasabb sikerességi arányukat azonban beárnyékolja, hogy a legutóbbi három műtét során kudarcot vallottak, a beteg pedig elhalálozott. Mivel az okokat nem tudják, így felkérik a pszichológus Dr. Taguchi-t, hogy hátha külsősként észrevesz valami változást a műtétek során. Taguchi nagy lelkesedéssel lát munkához, majd a nyomozásban a nem túlságosan szimpatikus módszereket alkalmazó Shiratori is a segítségére lesz.

The Glorious Team Batista (Team Batista no eikou) (2008)

Mindenképpen a film javára írható, hogy a krimik klasszikus felépítését alkalmazza, azaz a végletekig fokozza a rejtélyességet, mindenki egyszerre tűnik gyanúsnak és ártatlannak, a bűntény felderítése pedig szinte lehetetlennek látszik. A nyomozásos rész ennek megfelelően nagyon tetszett, ám maga a bűntett valahogy nem illett a képbe, igaz, lehetett is számítani rá, hogy valami komolytalan dolog lesz belőle, hiszen a film során jópár, a feszültséget oldani kívánó humorosra vett jelenet igyekszik kizökkenteni a nézőt a száraz nyomozósdiból. Emiatt a végére kicsit keserű lesz a szájíz, a nézőben folyamatosan a „Csak ennyi?” kérdés zakatol.

The Glorious Team Batista (Team Batista no eikou) (2008)

A japán drámákra jellemző gyönyörű tájak és elragadó kisvárosok ezúttal elmaradnak, hiszen a történet szinte végig a kórház falain belül játszódik, leszámítva a feszültségoldó baseball játszmákat. Így aztán elsősorban a műtétek ábrázolását érdemes kiemelni, amik egész érdekesek lettek, a feszültségüket pedig hűen jellemzi, ahogy a néző szépen együtt izgul a dokikkal, hogy az aktuális beteg szíve a műtét után újra dobogni kezdjen. Egyébként tulajdonképpen ezek az egyedüli pillanatok, amik miatt esetleg korhatárosnak lehet tartani a filmet, bár a vér mennyisége és a belső szerv látványa egyáltalán nem összehasonlítható a belezős horrorok képsoraival.

The Glorious Team Batista (Team Batista no eikou) (2008)

Igazi blockbusterhez méltóan híres színészek egész sora van felvonultatva nézőcsalogatónak. A fentebb már említett, a regény megváltoztatásával szerephez jutó Takeuchi Yuuko ezúttal is bizonyítja tehetségét, remekül játszik, Abe Hiroshi viszont úgy látszik, beleszorult a vagány, harsány és kissé rebellis figura skatulyájába, kis túlzással ugyanolyan figura itt is, mint a The Sword of Alexander-ben. A dokik között szintén van pár ismert arc, például Tamayama Tetsuji (Freesia), Kunimura Jun (Silver Season), Ikeuchi Hiroyuki (Karaoke Terror), stb, de mivel nem ők vannak a középpontban, így nem tud egyikük sem kiemelkedni (egyébként helyesen) a többiek közül.

The Glorious Team Batista (Team Batista no eikou) (2008)

A körítés tehát remek, a nyomozás folyamata ötletes, jópofa és kellőképpen leköti a nézőt, azonban a helyenként bevágott humoros jelenetek és főként a csalódást keltő lezárás miatt az összkép felemás. Egyszer azért érdemes megnézni, márcsak a sztárparádé miatt is!

eredeti cím: チーム・バチスタの栄光
iMDB


Trailer

Hozzászólások   

#3 YEZy 2009-10-13 23:15
Egyetértek, nagyon jó az is, bár nálam kábé egyenrangú a kettő. A Batistában betegebb a végkifejlet, a General-ban meg több a komolyabb és érdeklődésre számot tartó elem, a jópofa humor és a könnyed hangulat viszont mindkettőnek alapeleme.
#2 Nuszbaum Ferenc 2009-10-11 21:42
Most néztem meg a folytatást (Triumphant General Rouge); nekem a Batista is tetszett, de ez kábé ötször jobb. Komolyabb a sztori is, szerintem most nagyon eltalálták.
#1 Guest 2008-09-23 19:15
Azt a Booth címűt láttam, az egész jó volt.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Full Contact (1993)

Full Contact (1993)

 A hong-kongi akciófilmeknek van egyféle sajátos, diszkrét bájuk. Sosem törekednek a realisztikus, hihető, életszagú sztorikra vagy az árnyalt karakterekre. Gyakoriak a látványos és túlságosan is megható, de igazából eléggé kimódolt fordulatok. Sokszor adják a drámai...

Battle Royale (Batoru rowaiaru) (2000)

Battle Royale (Batoru rowaiaru) (2000)

iMDB A közeli jövőben járunk. Egy busznyi gyerek osztálykiránduláson van. Az utastérbe altatógáz áramlik be. Amikor a gyerekek felébrednek, egy szigeten vannak, ahonnan csak az egyikük távozhat el, ha egyáltalán túléli ezt a néhány napot...

Jiang Hu (2004)

Jiang Hu (2004)

iMDB   Andy Lau, Edison Chen, Eric Tsang egy filmben? Ráadásul triád-mozi? Nyilván sokan felülnek erre, hiszen ez a leírás egyértelműen a nagy sikert aratott Infernal Affairs trilógiára illik. Pedig nem a címben...

The Girls Rebel Force of Competitive Swimmers (Joshikyôei hanrang…

The Girls Rebel Force of Competitive Swimmers (Joshikyôei hanrangun) (2007)

 Kôji Kawano a „Love my life” után úgy döntött 180 fokos fordulatot vesz, és egy merőben eltérő műfajban próbál szerencsét. A másság problémáival küzdő lányok után egy komolytalan, ám meglehetősen szórakoztató, talán leginkább az exploition...