belépés∆

Way of Blue Sky (Aozora no yukue) (2005)

Way of Blue Sky (Aozora no yukue) (2005)

Nagasawa Masahiko filmje egy újabb bizonyítéka a japán tinédzserek életével és a felnőtté válás problémáival foglalkozó drámák magas színvonalának. Akárcsak az egy évvel később szintén általa rendezett The Night Picnic esetében, úgy itt is elsősorban az a magától értetődő természetesség a Way of Blue Sky legfőbb erénye, ami tökéletesen átélhetővé és életszagúvá teszi a történetet.

Way of Blue Sky (Aozora no yukue) (2005)

A kiindulópont egyszerű, javában zajlik a középiskola utolsó éve, ám az osztály egyik vezéralakja, Takahashi Masaki hirtelen bejelenti, hogy szülei munkája miatt a nyár végén, a bejelentéstől számított 1 hét múlva az Egyesült Államokba költözik. Már ezzel megbolygatja az addigi osztályközösséget, ám amikor a kosárlabda edzésen azt is megemlíti félig poénként, hogy egy lány is tetszik neki, ám a nevét nem árulja el, onnantól kapnak szárnyra igazán csak a találgatások. Vajon ki lehet az? A kissé balhés természetű Suzuki? Az osztály szóvivője, Alisa? A vele együtt felnőtt Haruna? Az Angliából visszatért Ichida? Esetleg valaki más? A poén pedig az, hogy Masaki a legkevésbé sem ezzel foglalkozik, van neki a rövidke egy hét alatt más elintéznivalója is, ám ez a megjegyzése elég ahhoz, hogy összekovácsolja az osztályközösséget.

Way of Blue Sky (Aozora no yukue) (2005)

A sztori önmagában is szerethető, emberi és életszagú, de ez még nem minden. Nagasawa ezúttal is remekül eltalálta a film hangulatát, ami egyrészt fiatalos, másrészt lendületes, harmadrészt pedig a nyilvánvalóan benne rejlő kissé szomorkás háttér ellenére is vidámnak mondható. Mint minden hasonló filmben, itt is gyönyörű a helyszínként funkcionáló, valahol Tokyo környékén levő kisváros, szuper hangulatot teremtenek az aláfestő zenék, stb.

Way of Blue Sky (Aozora no yukue) (2005)

Mindezek mellett azonban a legnagyobb erénye a filmnek, az annak a bemutatása, ahogyan a többi diák, hol Masaki közvetlen segítségével, hol csak az ő hatására ismeri meg egymást és válik baráttá. Az eleinte még egymás nevét sem tudó diákok szép lassan formálódnak olyan közösséggé, ami a történet végefelé látható igencsak látványosra sikeredett ünnepséget is képes megszervezni. Tökéletes rendezői munka, kár, hogy Nagasawa relatíve ritkán ad ki új filmet a kezei közül.

Way of Blue Sky (Aozora no yukue) (2005)

Mint a tinédzserfilmek általában, úgy a Way of Blue Sky is jópár kis idolnak adott remek lehetőséget arra, hogy megmutassák, mire is képesek színészként. Többen közülük a The Night Picnic-ben is feltűntek egy évvel később (az e szerepéért és a Hinokio-ért a Blue Ribbon Awards Legjobb Új Színésznő díjjal kitüntetett Tabe Mikako és Nishihara Aki), míg a többiek (Kurokawa Mei, Yuki Saya és Morita Ayaka) máshol kaptak újabb kisebb-nagyobb szerepeket. Külön érdekesség, hogy Masaki barátjának szerepében a nagy Mifune Toshirou unokája, Mifune Rikiya látható, míg a főszerepet Nakayama Takuya formálta meg, igencsak meggyőzően.

Way of Blue Sky (Aozora no yukue) (2005)

Ami számomra a fentieken kívül még nagyon sokat jelentett, hogy a meghatásra és megkönnyeztetésre nagy hangsúlyt helyező, valamiért hatalmas népszerűségnek örvendő melodrámákkal ellentétben nyoma sincs a mesterkéltségnek és a pátosznak, a történet az elejétől a végéig teljesen természetesnek hat. Aki tehát szereti a tinédzserfilmeket, vagy csak szimplán kiváncsi egy magas színvonalú, fiatalos hangvételű japán filmre, annak mindenképpen érdemes beszereznie.

eredeti cím: 青空のゆくえ
iMDB

Hozzászólások   

#7 Kriszti 2008-09-01 09:59
Ok! Írtam PM-et az avistaZ-on.
#6 Nuszbaum Ferenc 2008-08-31 18:43
visszaraktam seedbe, eddig is ott volt, csak nem ment :-) küldj egy pm-et, ha lehuztad, reggeltol estig tudom tolni, ha kell a tobbit ott pm-be, ok?
#5 Kriszti 2008-08-31 14:51
Ott én is megtaláltam,de akkor már nem volt seeder.
#4 Nuszbaum Ferenc 2008-08-31 12:24
Én az avistazról húztam le, miután elolvastam az ismertetőt
utólag is köszi : )
#3 Kriszti 2008-08-30 16:27
Köszi szépen,megpróbá lkozom vele :-)

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Beach of the War Gods (Zhan shen tan) (1973)

Beach of the War Gods (Zhan shen tan) (1973)

Jimmy Wang Yu, az úszóból lett színész, szép karriert futott be a hong-kongi filmstúdiókban. Harcművészeti filmjei igazi csemegének számítanak rajongók szemében. Színészként sem volt az utolsó, az öklét és a kardját egyaránt jól forgatta. Ebben...

Like a Dragon (Ryuu ga gotoku: gekijou ban) (2007)

Like a Dragon (Ryuu ga gotoku: gekijou ban) (2007)

Like a Dragon (龍が如く劇場版) (2007) Számítógépes játékból filmet készíteni sosem hálás feladat. Az adott játékot általában csak egy szűk, ám igen fanatikus rajongótábor ismeri, akik általában mindenben hibát keresve szokták vizslatni a filmes adaptációkat. Egyrészt az...

Souls In The Moonlight 3 (Daibosatsu toge - Kanketsu-hen) (1959)

Souls In The Moonlight 3 (Daibosatsu toge - Kanketsu-hen) (1959)

  Meglehetősen elhúzódott ennek az ismertetőnek a megjelenése. Ugyanis az történt, hogy előbb a harmadik film magyarítását terveztem, ezt követően a megírását. Amint az mostanában egyre többször megesik velem, ismét beleszaladtam egy fordítógépes angolsággal készült szövegbe...

Fukada Kyouko

Fukada Kyouko

Fukada Kyouko (深田恭子)Fukada Kyouko 1982 november másodikán született Tokyo-ban. Négy éves korától kezdve klasszikus zenei képzést kapott, többek között fuvolázni és zongorázni is megtanult. Karrierje úgy kezdődött, mint sok más japán idolé, ugyanis a családja...