belépés∆

Way of Blue Sky (Aozora no yukue) (2005)

Way of Blue Sky (Aozora no yukue) (2005)

Nagasawa Masahiko filmje egy újabb bizonyítéka a japán tinédzserek életével és a felnőtté válás problémáival foglalkozó drámák magas színvonalának. Akárcsak az egy évvel később szintén általa rendezett The Night Picnic esetében, úgy itt is elsősorban az a magától értetődő természetesség a Way of Blue Sky legfőbb erénye, ami tökéletesen átélhetővé és életszagúvá teszi a történetet.

Way of Blue Sky (Aozora no yukue) (2005)

A kiindulópont egyszerű, javában zajlik a középiskola utolsó éve, ám az osztály egyik vezéralakja, Takahashi Masaki hirtelen bejelenti, hogy szülei munkája miatt a nyár végén, a bejelentéstől számított 1 hét múlva az Egyesült Államokba költözik. Már ezzel megbolygatja az addigi osztályközösséget, ám amikor a kosárlabda edzésen azt is megemlíti félig poénként, hogy egy lány is tetszik neki, ám a nevét nem árulja el, onnantól kapnak szárnyra igazán csak a találgatások. Vajon ki lehet az? A kissé balhés természetű Suzuki? Az osztály szóvivője, Alisa? A vele együtt felnőtt Haruna? Az Angliából visszatért Ichida? Esetleg valaki más? A poén pedig az, hogy Masaki a legkevésbé sem ezzel foglalkozik, van neki a rövidke egy hét alatt más elintéznivalója is, ám ez a megjegyzése elég ahhoz, hogy összekovácsolja az osztályközösséget.

Way of Blue Sky (Aozora no yukue) (2005)

A sztori önmagában is szerethető, emberi és életszagú, de ez még nem minden. Nagasawa ezúttal is remekül eltalálta a film hangulatát, ami egyrészt fiatalos, másrészt lendületes, harmadrészt pedig a nyilvánvalóan benne rejlő kissé szomorkás háttér ellenére is vidámnak mondható. Mint minden hasonló filmben, itt is gyönyörű a helyszínként funkcionáló, valahol Tokyo környékén levő kisváros, szuper hangulatot teremtenek az aláfestő zenék, stb.

Way of Blue Sky (Aozora no yukue) (2005)

Mindezek mellett azonban a legnagyobb erénye a filmnek, az annak a bemutatása, ahogyan a többi diák, hol Masaki közvetlen segítségével, hol csak az ő hatására ismeri meg egymást és válik baráttá. Az eleinte még egymás nevét sem tudó diákok szép lassan formálódnak olyan közösséggé, ami a történet végefelé látható igencsak látványosra sikeredett ünnepséget is képes megszervezni. Tökéletes rendezői munka, kár, hogy Nagasawa relatíve ritkán ad ki új filmet a kezei közül.

Way of Blue Sky (Aozora no yukue) (2005)

Mint a tinédzserfilmek általában, úgy a Way of Blue Sky is jópár kis idolnak adott remek lehetőséget arra, hogy megmutassák, mire is képesek színészként. Többen közülük a The Night Picnic-ben is feltűntek egy évvel később (az e szerepéért és a Hinokio-ért a Blue Ribbon Awards Legjobb Új Színésznő díjjal kitüntetett Tabe Mikako és Nishihara Aki), míg a többiek (Kurokawa Mei, Yuki Saya és Morita Ayaka) máshol kaptak újabb kisebb-nagyobb szerepeket. Külön érdekesség, hogy Masaki barátjának szerepében a nagy Mifune Toshirou unokája, Mifune Rikiya látható, míg a főszerepet Nakayama Takuya formálta meg, igencsak meggyőzően.

Way of Blue Sky (Aozora no yukue) (2005)

Ami számomra a fentieken kívül még nagyon sokat jelentett, hogy a meghatásra és megkönnyeztetésre nagy hangsúlyt helyező, valamiért hatalmas népszerűségnek örvendő melodrámákkal ellentétben nyoma sincs a mesterkéltségnek és a pátosznak, a történet az elejétől a végéig teljesen természetesnek hat. Aki tehát szereti a tinédzserfilmeket, vagy csak szimplán kiváncsi egy magas színvonalú, fiatalos hangvételű japán filmre, annak mindenképpen érdemes beszereznie.

eredeti cím: 青空のゆくえ
iMDB

Hozzászólások   

#7 Kriszti 2008-09-01 09:59
Ok! Írtam PM-et az avistaZ-on.
#6 Nuszbaum Ferenc 2008-08-31 18:43
visszaraktam seedbe, eddig is ott volt, csak nem ment :-) küldj egy pm-et, ha lehuztad, reggeltol estig tudom tolni, ha kell a tobbit ott pm-be, ok?
#5 Kriszti 2008-08-31 14:51
Ott én is megtaláltam,de akkor már nem volt seeder.
#4 Nuszbaum Ferenc 2008-08-31 12:24
Én az avistazról húztam le, miután elolvastam az ismertetőt
utólag is köszi : )
#3 Kriszti 2008-08-30 16:27
Köszi szépen,megpróbá lkozom vele :-)

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

The Yagyu Conspiracy (Yagyû ichizoku no inbô) (1978)

The Yagyu Conspiracy (Yagyû ichizoku no inbô) (1978)

iMDB A második shogun halála borzolja a kedélyeket, főleg azokét, akik úgy hiszik hirtelen távozása nem a véletlen műve. A shogun két fia hatalmi harcba kezd a cím birtoklásáért, de a szálakat valójában a hozzájuk...

Bio Zombie (Sun faa sau si) (1998)

Bio Zombie (Sun faa sau si) (1998)

    Rendezte: Wilson YipEgy félresikerült vegyifegyver-eladás következményeként egy pláza teljes mértékben elzombisodik, és a néhány még embernek megmaradt túlélő igyekszik menteni magát, miközben hullanak, mint a legyek.Ezzel a filmmel nagyon belefutottam a jóba: borzalmas volt....

The Emperor and the Assassin (1999)

The Emperor and the Assassin (1999)

iMDB   Monumentális történelmi film, amibe a kínaiak úgy tűnik beleadtak anyait-apait, de úgy látom, hogy valahogy mégsem ragadt meg a köztudatban. Míg a Hős vagy a Repülő Tőrök Háza lassan kultfilmé válik, a Császár és...

Re-cycle (Gwai wik) (2006)

Re-cycle (Gwai wik) (2006)

Ting Yin (Angelica Lee - Divergence, Koma, The Eye 1-2.) sikeres bestseller író, szerelmes regényeit imádják olvasói. Mégis úgy érzi váltania kell, és nekiáll egy misztikus, a természetfelettivel foglalkozó regény megírásának.