belépés∆

The Second is a Christian (Nidaime wa Christian) (1985)

The Second is a Christian (Nidaime wa Christian) (1985)

Rengeteg olyan film kerülhet a mániákus filmrajongók látókörébe, amik a cím és a főszereplők, esetleg az elborult plakát vagy DVD borító miatt sokat sejtetőnek, különlegesnek tűnnek, aztán már az első fél óra után kiderül róluk, hogy egyáltalán nem azok, mint amire számítani lehetett. Esetemben a 80-as években jópár remek alkotással jelentkező Kadokawa filmstúdió apácás története vált a felfokozott elvárások áldozatává...
A cikkben és a képek között esetleg előfordulhatnak a hívő embereket megbotránkoztató elemek is, így akit sért az ilyesmi, az ne olvasson tovább!

The Second is a Christian (Nidaime wa Christian) (1985)

A cím ugyan nem túlságosan árulkodó, ám a poszter és a főszereplő Shihomi Etsuko személye már annál inkább, így talán nem teljesen naivan azt lehetett várni a filmtől, hogy egy könnyedre hangolt akciófilmet kapunk, amiben a szépséges japán akcióhősnő jól lekaratéz mindenkit. Sajnos azonban az egyébként igencsak nívós történeteket rendező Izutsu Kazuyuki ezen alkotása egyáltalán nem épít ilyesmire, meg sem kísérli kihasználni az alaphelyzetben rejlő lehetőségeket. A sztori forrása ugyanis a koreai származású regény és színdarabíró, Tsuka Kouhei megegyező című színpadi műve, ami sokkal inkább dráma, mint akció.

The Second is a Christian (Nidaime wa Christian) (1985)

A történet természetesen Kyouko, a fiatal apáca körül bonyolódik, akit csecsemőkorában a templom előtt hagyott ott az anyja és a nővérek nevelték fel. Mivel azonban Japánban járunk, ahol a keresztény hagyományokat némileg sajátosan értelmezik (láttunk erre már példát több más filmben is), így az idősödő főnővér szeretné Kyouko-t férjhez adni. Mindez nem is lenne nehéz, hiszen több férfi sündörög körülötte, többek között a rendőr Kumashiro és a keresztény hitre áttért Tenryuu klán jakuzáinak aktuális vezetője, Haruhiko is. A kezdetben bohókásnak induló sztori azonban hamarosan véresen komolyra fordul a rivális jakuzák miatt, akik még Kyouko rendíthetetlennek tűnő hitét is kikezdik.

The Second is a Christian (Nidaime wa Christian) (1985)

Mint fentebb már említettem, a film legnagyobb hibája, hogy nem az, mint amire számítani lehetett. Ugyan az alapötlet remek és kellőképpen elborult (mihez kezd vajon egy keresztény apáca azzal, hogy egy jakuza klán vezére lehet), azonban a kidolgozás rengeteg kivánnivalót hagy maga után. A Sister Street Fighter szériában szinte végig csak bunyózó Shihomi Etsuko ezúttal gyakorlatilag nem csinál semmit azonkívül, hogy a hitére próbál támaszkodni, a néző pedig hosszasan várja, hogy mikor kezdi el végre alkalmazni a Japan Action Club-ban megszerzett tudását. A színészi játék helyenként átható ripacskodásba megy át, ebben elsősorban a nyomozót alakító Emoto Akira jeleskedett, de rajta kívül is még jópár gyenge teljesítményt láthatunk.

The Second is a Christian (Nidaime wa Christian) (1985)

Mégsem ezek a leginkább zavaró tényezők. Ha már drámát forgattak az alapsztoriból, akkor elvárható, hogy a drámai szálak legyenek jól felépítve, ez azonban korántsincs így. Nem megfelelően bemutatott érzelmek, zavaró hozzá nem értéssel leforgatott lövöldözések, a Kadokawa többi alkotásától szokatlan brutálisan ábrázolt jakuzaháború és a már a 80-as években is kicsit elkoptatott fatális véletlenek összjátéka teszi végül hiteltelenné és szó szerint nehezen nézhetővé a filmet.

The Second is a Christian (Nidaime wa Christian) (1985)

Nagy kár érte, mert ebből érzésem szerint jóval többet lehetett volna kihozni úgy, ha nem támaszkodnak olyan nagy mértékben az eredeti színpadi műre, hanem helyette inkább megpróbálják legalább egy kicsit is kihasználni Shihomi Etsuko képességeit is a külleme mellett. Így azonban nem biztos, hogy érdemes rászánni az időt...

eredeti cím: 二代目はクリスチャン
iMDB

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

The Lowly Ronin 6 - Betrayal At Yatate Pass (Suronin Makari Toru:…

The Lowly Ronin 6 - Betrayal At Yatate Pass (Suronin Makari Toru: Toge ni Uragiri o Mita) (1983)

Előbb-utóbb ennek be kellett következnie, eljött a búcsú ideje, lezárult a mini-sorozat. Lássuk, mit tartogattak a japán TV nézőinek a végére, amit – szerencsére – ma már mi is élvezhetünk.

Miyamoto Musashi 3 - The 2 Sword Style (Nitoryu kaigen) (1963)

Miyamoto Musashi 3 - The 2 Sword Style (Nitoryu kaigen) (1963)

 iMDBFőszereplők: Nakamura Kinnosuke; Kimura Isao; Takakura KenRendező:  UCHIDA Tomu Alternatív cím egyes forgalmazóknál: The Worthless Duel(1963, színes, 104 perc)Musashi nem pihen a Narában szerzett babérjain, hanem azonnal tovább indul és Japán két leghíresebb vívóiskoláját akarja...

The Storm Riders (Fung wan: Hung ba tin ha) (1998)

The Storm Riders (Fung wan: Hung ba tin ha) (1998)

The Storm Riders (Fung wan: Hung ba tin ha) (1998) iMDB   A Storm Riders volt Andrew Lau „wuxia” trilógiájának első darabja. A sztoriban Ma Wing Shing egyik képregényét dolgozták fel és ez volt az...

The Deadly Breaking Sword (Feng liu duan jian xiao xiao dao) (197…

The Deadly Breaking Sword (Feng liu duan jian xiao xiao dao) (1979)

Az 1960-as évek térnyerése, a '70-es évek sikersorozata után az évtized végére kifulladni látszott a Shaw Brothers stúdió.