belépés∆

Truck Drivers No One Can Stop Me (Torakku yarou Goiken muyou) (1975)

Truck Drivers No One Can Stop Me (Torakku yarou Goiken muyou) (1975)

1975 környékén a Toei könnyedre hangolt akciófilmjei szinte futószalagon kerültek ki a filmstúdiók mélyéről. A pink filmek hullámának lecsengésével az azzal a műfajjal befutott alkotóknak is meg kellett újulniuk és ez talán Suzuki Norifumi-nak sikerült legjobban. A rendező remekül ráérzett arra, hogy mit lehetett és volt érdemes átvenni a szoftpornók világából a többi műfajba, ráadásul ügyesen tudott a különféle témákhoz is hozzányúlni. Ennek megfelelően 1975-ben a méltán elhíresült The Killing Machine mellett elkezdte a szép hosszúra nyúlt Truck Drivers saga leforgatását, amiből 1979-ig bezárólag összesen 10 rész készült el.

Truck Drivers No One Can Stop Me (Torakku yarou Goiken muyou) (1975)

A kamionosok átlagember számára szinte megfoghatatlan világa persze máshol is foglalkoztatta a filmeseket, elég csak a Magyarországon is népszerű Bud Spencer/Terence Hill páros teherautós sztorijaira, vagy az olasz TIR tévésorozatra gondolni. A behemót autók, a bunyótól sem visszariadó, sokszor magányos férfiak és az elmaradhatatlan gyönyörű nők, akikbe időnként belehabarodnak, világszerte vonzották a nézőket. A recept egyszerű, Suzuki pedig szinte tökéletesen ki is használta a lehetőségeket.

Truck Drivers No One Can Stop Me (Torakku yarou Goiken muyou) (1975)

A történet két fuvarozó barát kalandjait mutatja be, akik ahogy az már lenni szokott, teljesen eltérő habitusú figurák. A First Star-t vezető Hoshi Momojirou és kollégája, Jonathan rendszerint együtt róják az utakat és együtt töltik idejük javarészét. Jonathan házas ember hét poronttyal, míg Hoshi rendszeres látogatója a különféle lányokat foglalkoztató alvilági helyeknek, ám szinte minden egycsapásra megváltozik, amikor a törzshelyüknek számító kajáldában egy új, gyönyörű, ám titokzatos múltú pincérnő kezd el dolgozni.

Truck Drivers No One Can Stop Me (Torakku yarou Goiken muyou) (1975)

A sztori fantasztikus hangulattal indít, amit tovább fokoz az, hogy (korabeli szokás szerint) a főcímdalt maga a főszereplő, a zseniális Sugawara Bunta énekli. A látványosan felcicomázott teherautók, a kamionosok közötti súrlódások, a „párbajra” hívás mind-mind ugyan ismerős lehet az 50-es, 60-as évekbeli amerikai filmekből, amikben a helyi fiatalok szórakoztak hasonló módon, igaz, ők sima autókkal, de aki játszott jó régen a Street Rod című játékkal, annak egyből nosztalgikus hangulata támad Suzuki alkotását figyelve is. A remek hangulat tulajdonképpen csak a film vége felé törik meg egy kicsit, amikor talán túlságosan is nagy fordulattal átmegy a műfaj akcióvígjátékból drámaira, de véleményem szerint ez még bőven belefér. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy a pink filmek királya nem hazudtolta meg magát, csak egyetlen jelenet erejéig ugyan, de azért sikeresen beillesztette a meztelen lányokat is a történetbe.

Truck Drivers No One Can Stop Me (Torakku yarou Goiken muyou) (1975)

Mint a korabeli japán filmekben általában, úgy itt is szenzációs a színészi játék. Sugawara Bunta tökéletes a szerepben, mind komikusként, mind akciósztárként, mind drámai színészként remekel, nem véletlen, hogy a szerepért megkapta (igaz, többedmagával) 1976-ban a Blue Ribbon Award-ot. Aikawa Kinya a barát kicsit komikus szerepében szintén nagyszerű, kettejük párosa nyugodt szívvel nevezhető telitalálatnak, míg az eye candy szerepekben Natsu Junko és Fuji Junko tündökölt.

Truck Drivers No One Can Stop Me (Torakku yarou Goiken muyou) (1975)

Mit is lehetne még mondani a Truck Drivers nyitó epizódjáról? Tulajdonképpen bőven elég róla annyi, hogy aki csak teheti, nézze meg, mert nagyszerű szórakozást nyújt, arról nem is beszélve, hogy a japán film egyik legnagyobb figurájának remek játékát is élvezhetjük benne. A rendező pedig ügyes kézzel illesztette bele a humoros, az akciódús és a drámai elemeket a történetbe, bár ez utóbbit talán kicsit túlságosan is előtérbe tolta a végére. Annyi baj legyen, így is nagyszerű munka!

eredeti cím: トラック野郎御意見無用
iMDB

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

The Sea Is Watching (Umi Wa Miteita) (2002)

The Sea Is Watching (Umi Wa Miteita) (2002)

Rendezte: Kei Kumai IMDbA Tokugawa-éra idején működő nyilvánosház életébe kalauzol el minket az alkotás. Nem, nem kimondottan "geisha"-król van szó, hanem valódi prostituáltakról (oiran).O-Shin (Nagiko Tono) jószívű teremtés, de hajlamos arra, hogy beleszeressen kuncsaftjaiba. Kikuno...

Daniel Wu Yin-Cho

Daniel Wu Yin-Cho

Daniel Wu Yin-Cho (吳彥祖) Daniel Wu 1974. szeptember 30-án született San Francisco-ban. Szülei a kommunista hatalomátvétel idején vándoroltak el Shanghaiból, majd néhány kitérő után a New York University diákjai lettek, itt is ismerkedtek össze. A családalapításra...

Electric Dragon 80.000 V (2001)

Electric Dragon 80.000 V (2001)

Remekműről van szó. Ez még abban az esetben is igaz, hogy azt a sajátos és egyedi technikát használja, mint a Tetsuo: fekete-fehér, iszonyatosan pörgő film, kevés szöveg, szinte nulla sztori, viszont iszonyat feeling. Ez a...

Audition (Ôdishon) (1999)

Audition (Ôdishon) (1999)

Takashi Miike neve általában garancia rá, hogy a film mellé társított "kizárólag felnőtteknek" logó nem csak amolyan álszent túlkapása a cenzúrának. Nem kell csalatkoznunk az Ôdishon esetében sem, bár megdöbbentő lehet, hogy amit az első...