belépés∆

Truck Drivers No One Can Stop Me (Torakku yarou Goiken muyou) (1975)

Truck Drivers No One Can Stop Me (Torakku yarou Goiken muyou) (1975)

1975 környékén a Toei könnyedre hangolt akciófilmjei szinte futószalagon kerültek ki a filmstúdiók mélyéről. A pink filmek hullámának lecsengésével az azzal a műfajjal befutott alkotóknak is meg kellett újulniuk és ez talán Suzuki Norifumi-nak sikerült legjobban. A rendező remekül ráérzett arra, hogy mit lehetett és volt érdemes átvenni a szoftpornók világából a többi műfajba, ráadásul ügyesen tudott a különféle témákhoz is hozzányúlni. Ennek megfelelően 1975-ben a méltán elhíresült The Killing Machine mellett elkezdte a szép hosszúra nyúlt Truck Drivers saga leforgatását, amiből 1979-ig bezárólag összesen 10 rész készült el.

Truck Drivers No One Can Stop Me (Torakku yarou Goiken muyou) (1975)

A kamionosok átlagember számára szinte megfoghatatlan világa persze máshol is foglalkoztatta a filmeseket, elég csak a Magyarországon is népszerű Bud Spencer/Terence Hill páros teherautós sztorijaira, vagy az olasz TIR tévésorozatra gondolni. A behemót autók, a bunyótól sem visszariadó, sokszor magányos férfiak és az elmaradhatatlan gyönyörű nők, akikbe időnként belehabarodnak, világszerte vonzották a nézőket. A recept egyszerű, Suzuki pedig szinte tökéletesen ki is használta a lehetőségeket.

Truck Drivers No One Can Stop Me (Torakku yarou Goiken muyou) (1975)

A történet két fuvarozó barát kalandjait mutatja be, akik ahogy az már lenni szokott, teljesen eltérő habitusú figurák. A First Star-t vezető Hoshi Momojirou és kollégája, Jonathan rendszerint együtt róják az utakat és együtt töltik idejük javarészét. Jonathan házas ember hét poronttyal, míg Hoshi rendszeres látogatója a különféle lányokat foglalkoztató alvilági helyeknek, ám szinte minden egycsapásra megváltozik, amikor a törzshelyüknek számító kajáldában egy új, gyönyörű, ám titokzatos múltú pincérnő kezd el dolgozni.

Truck Drivers No One Can Stop Me (Torakku yarou Goiken muyou) (1975)

A sztori fantasztikus hangulattal indít, amit tovább fokoz az, hogy (korabeli szokás szerint) a főcímdalt maga a főszereplő, a zseniális Sugawara Bunta énekli. A látványosan felcicomázott teherautók, a kamionosok közötti súrlódások, a „párbajra” hívás mind-mind ugyan ismerős lehet az 50-es, 60-as évekbeli amerikai filmekből, amikben a helyi fiatalok szórakoztak hasonló módon, igaz, ők sima autókkal, de aki játszott jó régen a Street Rod című játékkal, annak egyből nosztalgikus hangulata támad Suzuki alkotását figyelve is. A remek hangulat tulajdonképpen csak a film vége felé törik meg egy kicsit, amikor talán túlságosan is nagy fordulattal átmegy a műfaj akcióvígjátékból drámaira, de véleményem szerint ez még bőven belefér. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy a pink filmek királya nem hazudtolta meg magát, csak egyetlen jelenet erejéig ugyan, de azért sikeresen beillesztette a meztelen lányokat is a történetbe.

Truck Drivers No One Can Stop Me (Torakku yarou Goiken muyou) (1975)

Mint a korabeli japán filmekben általában, úgy itt is szenzációs a színészi játék. Sugawara Bunta tökéletes a szerepben, mind komikusként, mind akciósztárként, mind drámai színészként remekel, nem véletlen, hogy a szerepért megkapta (igaz, többedmagával) 1976-ban a Blue Ribbon Award-ot. Aikawa Kinya a barát kicsit komikus szerepében szintén nagyszerű, kettejük párosa nyugodt szívvel nevezhető telitalálatnak, míg az eye candy szerepekben Natsu Junko és Fuji Junko tündökölt.

Truck Drivers No One Can Stop Me (Torakku yarou Goiken muyou) (1975)

Mit is lehetne még mondani a Truck Drivers nyitó epizódjáról? Tulajdonképpen bőven elég róla annyi, hogy aki csak teheti, nézze meg, mert nagyszerű szórakozást nyújt, arról nem is beszélve, hogy a japán film egyik legnagyobb figurájának remek játékát is élvezhetjük benne. A rendező pedig ügyes kézzel illesztette bele a humoros, az akciódús és a drámai elemeket a történetbe, bár ez utóbbit talán kicsit túlságosan is előtérbe tolta a végére. Annyi baj legyen, így is nagyszerű munka!

eredeti cím: トラック野郎御意見無用
iMDB

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Iron Angels (1987)

Iron Angels (1987)

Iron Angels  (天使行動) (1987)iMDB Az évek során a hongkongi film számtalan, csak Hongkongra jellemző műfajt termelt ki önmagából, amik közül ugyan jópárat próbáltak máshol is meghonosítani, azonban a legtöbbjük nem lett kiemelkedő. A kungfu és...

Buddha (Shaka) (1961)

Buddha (Shaka) (1961)

  Néha egészen furcsa módon születik meg egy művészeti alkotás. Például versengés miatt, mint a mostani kitárgyalandó mozink. Először versengett a televíziózás és a filmgyártás.

The Underdog Knight (Ying han) (2008)

The Underdog Knight (Ying han) (2008)

Ahogy számítani lehetett, a korábban élesen elkülönülő kínai és hongkongi filmipar szépen olvad egybe. A folyamat egyre gyorsabban zajlik, idén már nagyon látványos volt, hiszen nagyítóval kell keresgélni a színtiszta hongkongi produkciókat. Az összefonódásnak nem...

Dragon Fight (Lung joi tin aai) (1989)

Dragon Fight (Lung joi tin aai) (1989)

Dragon Fight (Lung joi tin aai) (1989)iMDBEgy tradícionális kínai harcművészetet bemutató csoport érkezik San Franciscoba, hogy egy látványos műsor keretében mutasson be egy kicsit a tudásából, valamint a kínai kultúrából. A műsor fénypontját két gyerekkori...