belépés∆

Mushishi (2006)

Mushishi (2006)

A japán fantasy-film hullám következő állomásaként Kitaro és Dororo után egy újabb különös figura történetével ismerkedhetünk meg, nem más, mint Katsushiro Otomo, az Akira rendezőjének tolmácsolásában. A Mushishi bár látszólag beilleszkedik az aktuális trendbe, mégis nagyon sokban különbözik előző két társától. Ezúttal szó sincs gyerekes történetről, gumiszörnyekről, vagy idétlen youkai-okról. Otomo ismét kitett magáért.

Mushishi (2006)Mushishi (2006)

A Yuki Urushibana díjnyertes mangáját feldolgozó film a XIX. századi misztikus Japánba kalauzol el minket, ahol természetfeletti erővel rendelkező, különös bogarak keserítik meg az emberek mindennapjait. Életerejükből táplálkozva különböző, kisebb-nagyobb betegségeket okoznak a nekik szállást adó gazdatesteknek. Ezen sajátos lényeket azonban csak kevesen láthatják, az úgynevezett Mushishi-k, akik sajátos fortélyokkal küzdenek a lények ellen. Ginko, a fél-szemű, ezüst hajú „bogármester” is nyughatatlanul rója az utakat és segít a bogarak által megszállt embereknek. Adottsága természetesen nem ingyen van, hiszen benne is lakozik egy ilyen szerzet, aki talán mind közül a legnagyobb hatalommal bír, s a leggonoszabb.


Mushishi (2006)Mushishi (2006)

A film mind a manga, mind a fantasy rajongóinál betette a kaput. Szó sincs ugyanis azokról a klisékről, melyek ezt a stílust jellemzik. Bár a látványvilág gyönyörű, vannak benne misztikus lények és varázslás, ám a drámai helyzetek és fordulatok, a hatalmas csaták és párviadalok teljes mértékben elmaradnak. Otomo egy rendkívül lassú folyású, kizárólag az atmoszférára építő mozit hozott össze, ami ugyan egy blockbuster külsőségeivel rendelkezik, mégis inkább művészfilm. A sok CG-n kívül mindent az aszketizmus jellemez, a minimális akció, és a kevés, egyszerű dialógus nem segít a nézőnek megérteni, hogy valójában kik a Mushi-k, Ginko mi ellen küzd, és úgy általában mi is folyik a filmvásznon. A hangulat megteremtésében is kevésbé a zene, mint inkább a csend és a gyönyörű természeti képek segítenek, az ember egyfajta hipnotikus állapotba kerül, úgy süllyed el a film világában.

Mushishi (2006)Mushishi (2006)

Egy gyors pillantást vetve a stáblistára gyorsan megállapíthatjuk, hogy nem csak Otomo neve hangzik ismerősen, legalábbis azoknak, akik a modern japán filmet valamennyire szemmel tartják. A főszerepet az a Jo Odagiri alakítja, akit a legtöbben a Shinobi-ból ismerhetnek, de emellett olyan nagy kaliberű mozikban szerepelt az elmúlt években, mint Japán Filmakadémia által a tavalyi év legjobb filmjének kikiáltott Tokyo Tower, Kiyoshi Kurosawa rémisztő alkotása, a Retribution, de láthattuk Chiyaki Kuriyama oldalán is, egy sajátos teenager drámában, a Scrap Heaven-ben. Párja Yu Aoi, aki szoborszerű szépségével és elbűvölő mosolyával szinte megbabonázta Japánban a mozilátogató közönséget, s fiatal kora ellenére már nyolc díjat tudhat magáénak olyan filmekért, mint a Hula Girls, a Honey & Clover és a Sugar and Spice. Mellékszerepen pedig feltűnik az Ichi the Killerből és a Vibratorból ismert Nao Omori is.


Mushishi (2006)Mushishi (2006)

Mindebből látszik, hogy a Mushishi egy olyan sajátos entitás, mely egy igazi nézőcsalogató, nagy költségvetésű film tulajdonságait hordozza magán, de csak a felszínen. Élvezetéhez türelem kell, megértéséhez pedig még ez is kevés. A katarzisélmény hiánya, mely joggal lenne várható egy ilyen filmtől, sok emberben csalódottságot szülhet, úgyhogy csak elővigyázatosan álljunk neki, tartsuk szem előtt, hogy japán termékről van szó, ahol nem természetes, hogy a stílus és a nagy költségvetés predesztinálja a könnyed szórakozást. Azzal ugyanis a Mushishi nem fog szolgálni.

imdb

Hozzászólások   

#7 Guest 2008-11-17 02:50
nézd meg, szerintem tetszeni fog. néha kicsit kusza, de érdekes a sztorija és a vizualitása.

nálam is 4/5
#6 Guest 2008-11-16 14:53
Nekem az anime nagyon tetszik (még csak 8 részt láttam, de ez nem számít, mivel különállóak a részek) ezért a film is érdekel. Bár én is szeretem a katartikus animéket/filmek et ebben az esetben tökéletesen megelégszem a látványvilággal , érdekes hangulattal és elgondolkodtató történettel. :-)
#5 fea 2008-03-27 13:06
Nem fogsz az izgalomtól beleizzadni a foteledbe, ez nem az a film. Semmi mainstream, inkább művészfilm, de ezt írtam.
#4 GaboJa 2008-03-23 22:54
Én épp ezt a filmet láttam a minap egy itteni újságba hirdetve és dvd boltba is láttam a filmet felkelltette az érdeklődésem. Érdemes meg nézni mert a írás alapján ez nem igazán jöttem rá.
#3 asiafan 2008-03-11 11:04
nekem is tetszett, elgondolkoztató volt, bár a vége kicsit zavaros

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

The Barefoot Kid (Chik geuk siu ji) (1993)

The Barefoot Kid (Chik geuk siu ji) (1993)

The Barefoot Kid (Chik geuk siu ji) (1993)iMDBEz a korai Johnnie To film még semmiben sem emlékeztet a későbbiekben védjegyévé vált stílusára. Ez nem is csoda, hiszen a rendező ekkor még javában kereste saját...

Öld meg a sógunt! (Ninja bugeicho momochi sandayu) (1980)

Öld meg a sógunt! (Ninja bugeicho momochi sandayu) (1980)

Ismét egy olyan film, ami nálunk jókor volt jó helyen, ekképp kapaszkodott fel az uborkafára, pedig máskülönben nem sok keresnivalója lenne a jó filmek listáján. Miért mondom ezt? Megpróbálom sorba szedni.

Love and Honor (Bushi no Ichibun) (2006)

Love and Honor (Bushi no Ichibun) (2006)

  Yoji Yamada szamuráj-trilógiájának utolsó darabja, melyet Shuhei Fujisawa regénye alapján készített. Csodálatos képi-világ és színészi teljesítmény jellemzi ezt az alkotást. Mimura Shinnojo (Kimura Takuya) ételkóstolóként dolgozik egy nemesnél, mivel ez az alattvaló szamurájok dolga....

Naraka 19 (Dei yuk dai sup gau tsang) (2007)

Naraka 19 (Dei yuk dai sup gau tsang) (2007)

Naraka 19 (Dei yuk dai sup gau tsang) (2007)iMDBMint már megszokhattuk, új Twins album mellé új Twins film is dukál, hiszen legutóbb a Twins Mission idején jelent meg a lányok best of...