belépés∆

Assault! Jack the Ripper (Boukou kirisaki jakku) (1976)

 

Assault! Jack the Ripper (Boukou kirisaki jakku) (1976)


Hasebe Yasuharu ezen remekműve sokak szerint a pink filmek királya. Hogy miért is? Elsősorban azért, mert nyoma sincs benne sem a Toei sexploitation-jeiben látható könnyedségnek, sem Wakamatsu Kouji (rém)álomszerű elvontságának és arra sem törekedtek, hogy szép emberekkel „töltsék meg” a filmet. Hasebe semmi mást nem akart, csak egy „valóságszagú”, már-már gyomorforgató filmet összehozni és ezen törekvését siker is koronázta.

Assault! Jack the Ripper (Boukou kirisaki jakku) (1976)

A történet egyszerű és mindössze egyetlen, előre sejthető fordulata van. Adott egy pincérnő, aki egy éjszaka megkéri a cukrászt, hogy vigye haza kocsival a szakadó esőben. Találkoznak egy hibbant nőszeméllyel, aki hamarosan elhalálozik, a friss „párocska” pedig ráébred, hogy úgy az igazi a szex, ha előtte ölnek. Így aztán elindul a lavina, de vajon meddig tarthat közöttük a harmónia?

Assault! Jack the Ripper (Boukou kirisaki jakku) (1976)

A szándék egyértelmű, a rendezőt egyetlen motiváció vezérelte, mégpedig az, hogy megbotránkoztassa a nézőt. Ezt nem is igazán azzal éri el, amit láttat, hanem a két főszereplő életének azon pillanatainak bemutatásával, amikor úgymond „normálisak”. Látszólag ugyanis egy teljesen hétköznapi párról van szó, akik dolgoznak a cukrászdában, élik a saját életüket, csakhogy... Az első gyilkosságnál még látszik rajtuk a félelem, a későbbiek során már kéjjel végzik a dolgukat, főleg a gátlásos férfiú, aki hamar ráébred arra, hogy a fegyvertől férfiasabbá válik.

Assault! Jack the Ripper (Boukou kirisaki jakku) (1976)

Mindemellett azért a képi világ terén is igyekszik sokkolni a nézőt a rendező, bár azért mai szemmel mindez már nem annyira húzós, főleg azért nem, mert magukat a gyilkosságokat úgy mutatják be, hogy a „lényeget” pont nem látjuk (egyébként az a specialitása a fickónak, hogy egy késsel döf az áldozat érzékeny pontjainak egyikébe), de már a hangok és a vér látványa is éppen elég. Ja igen, a pink filmek jellegzetességeinek "köszönhetően" csak nőket ölnek, Hasebe pedig igyekezett bevetni a rá jellemző rape és kínzásos jeleneteket is afféle „hatásfokozóként”.

Assault! Jack the Ripper (Boukou kirisaki jakku) (1976)

Nagyon mást nem is lehet írni erről a filmről. A 70-es évek második felére már elült a könnyed pink filmek hulláma és szinte csak a Nikkatsu folytatta a „termelést” ezen műfaj egyre inkább elvetemült darabjaival, amiknek a legdurvább darabjait természetesen Hasebe rendezte (ez mellett többek között olyan beszédes című műveket, mint a Rape! 13th Hour, a Raping!, valamint a még ezeknél is extrémebb Zoom Up Rape Site Koyu Ohara rendezésében). Az biztos, hogy ez nem az a történet, ami mindenki számára emészthető, az is biztos, hogy nem ez a legjobb pink film, amit valaha készítettek, viszont aki bírja Hasebe munkásságát és nincsen ellenére az erőszaknak az ilyen jellegű bemutatása, az remekül fog rajta szórakozni. Ramiznak kötelező!

Hozzászólások   

#1 user1 2008-02-07 18:56
Nekem tetszett....

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Tripping (Shen you qing ren) (2006)

Tripping (Shen you qing ren) (2006)

Tripping (Shen you qing ren) (2006)iMDBA Tripping számomra a meglepetések filmje volt, elsősorban azért, mert szerencsére nem nagyon néztem utána, miről is szól, mielőtt belekezdtem, így már rögtön a legelején egyik ámulatból a másikba estem,...

The Drummer (Jin gwu) (2007)

The Drummer (Jin gwu) (2007)

Kenneth Bi harmadik rendezését leginkább úgy lehetne jellemezni, hogy abszolút érezhető rajta a már-már görcsös törekvés arra, hogy valami újat hozzanak ki végre a Hongkongból szinte végeláthatatlan sorokban kikerülő gengszteres témájú filmekből. Ezt a törekvést...

Now and Forever (Yeolliji) (2006)

Now and Forever (Yeolliji) (2006)

 IMDb  Ezt a filmet úgy kezdi megnézni az ember, hogy egy sima romantikus film, de azért annál többet fog adni.

Hunter in The Dark (Yami No Kariudo) (1979)

Hunter in The Dark (Yami No Kariudo) (1979)

 Eredeti cím: Yami No KariudoRendező: Hideo GoshaFőszereplők: Nakadai Tatsuya; Sonny Chiba; Harada Yoshio(1979, színes, 137 perc)imdb A XVII. századi Japánban félelmetes orvgyilkosságra specializálódott alvilági szervezetek léteztek, amelyek nem kérték az okot, csak a pénzt és a...