belépés∆

Legend of Eight Samurai (Satomi Hakken Den) (1983)

Legend of Eight Samurai (Satomi Hakken Den) (1983)

Ennek a filmnek a forrását a japán szépirodalom egyik legismertebb műve, a Nansou Satomi Hakkenden adta, amit Bakin Kyokutei írt meg 106 részben mintegy 30 év alatt és 1842-ben ért a végére. Nem meglepő módon a történetet már a japán film hőskorában is igyekeztek filmvászonra vinni, már az 1910-es évek folyamán több adaptációt is készítettek az egyes részekből, majd természetesen az „aranykorban”, azaz az 1950-es években is készültek filmek a történetből. Majd 30 évvel később, 1983-ban jött el az idő, hogy egy igazi blockbusterként álmodják újra a történetet és nem akármilyen stábot állítottak össze annak érdekében, hogy egy minél látványosabb produkciót hozzanak ki belőle.

A történet dióhéjban annyi, hogy a természetfeletti „támogatással” is rendelkező Hikita klán a vele ellenséges Satomi klán teljes megsemmisítésére készül, azonban a próbálkozásukat nem koronázza teljes siker, mert a fiatal hercegnő, Shizu sikeresen el tud menekülni. A lány hamarosan találkozik két fura alakkal, akik fénylő kristályokkal és egy régi tekerccsel bizonyítják be neki, hogy az a küldetésük, hogy megmentsék a lányt, egyben pedig beteljesítsék a tekercsen látható „jóslatot”, azaz a Hikiták megsemmisítését. Apró gond, hogy a tekercs szerint 8 „kristályos” ember fogja ezt végrehajtani, de vajon kik ők és hol lehetnek?

Legend of Eight Samurai (Satomi Hakken Den) (1983)Legend of Eight Samurai (Satomi Hakken Den) (1983)

A filmet az akkoriban sikert sikerre halmozó Kadokawa filmstúdió készítette és nem sajnálták a pénzt és az energiát arra, hogy egy igazi szuperprodukciót hozzanak ki a történetből. Ennek megfelelően a filmet a legendás Fukasaku Kinji rendezte, az akciójelenetek kidolgozását Sonny Chiba és iskolájának legjobbjai vállalták, a női főszerepet pedig a kor legnépszerűbb fiatal sztárjára, a Kadokawa legnagyobb kincsére, Yakushimaru Hiroko-ra bízták.

Mindezek fényében nem meglepő, hogy a végeredmény egy monumentális alkotás lett, ami jóval több mint 2 órán át tartó szórakozásra ad lehetőséget, mai szemmel azonban sok megmosolyogtató részlet ront egy keveset az élvezhetőségén. A díszletek kidolgozása engem a 60-as évek amerikai kasszasikereinek díszleteire emlékeztetett, jóval öregebbnek mutatja a filmet, mint amilyen valójában. A speciális effektek között is vannak bénák (leginkább a film vége felé látható barlangösszeomlásos résznél), a kristályok ábrázolása viszont remekül sikerült. A legenda nélkülözhetetlen fantázialényeinek kidolgozása kicsit „Chinese Ghost Story-s” lett, azaz a hatalmas százlábú, vagy éppen a kígyók inkább mulatságosak, mint félelmetesek. Persze ez nem baj, hiszen valószínűleg a készítők célja egy igazi családi film elkészítése volt, amiben mindenki megtalálhatja a számára érdekes momentumokat.

Legend of Eight Samurai (Satomi Hakken Den) (1983)Legend of Eight Samurai (Satomi Hakken Den) (1983)

Persze ez a film sem mentes a blockbusterek állandó problémáitól. Ezek közül a legfontosabb az, hogy semmiféle izgalmat nem nyújt a sztori, valahogy minden előre kiszámítható, vagy legalábbis sejthető. Sok karakter nagyon sablonos, így a színészek számára igencsak korlátozott lehetőségek álltak rendelkezésre a képességeik bemutatására. A gonoszok az akkoriban „elvárt” módon kisarkítottak, akárcsak a korabeli hongkongi filmekben (lásd Ko urat a Rendőrsztoriban, vagy a Police Assassins főgonoszát) idétlenül röhögcsélnek, mindemellett pedig szánnivalóan bénák. A nyolc „szamuráj” igazi képregényfigura, akik jellemének bemutatására szinte semmi idő nincs és úgyis csak egy valaki lesz közülük igazán fontos személyiség.


A színészek közül a fentebb már említett Yakushimaru Hiroko mellett, aki ezúttal is hozza azt az aranyos karaktert, amit a többi akkori filmjében (W’s Tragedy, Sailor Suit & Machine Gun) is hozott, a férfi főszerep a Sonny Chiba iskolájából kikerült talán legnagyobb sztárra, Sanada Hiroyuki-ra jutott. Rajtuk kívül természetesen a nagy Sonny Chiba is jelen van a 8 „szamuráj” egyikeként, valamint az iskolájának még jópár másik tagja (pl. Shihomi Etsuko) is kisebb-nagyobb szerephez jutott.

Legend of Eight Samurai (Satomi Hakken Den) (1983)Legend of Eight Samurai (Satomi Hakken Den) (1983)

Összességében a film tehát egyáltalán nem rossz, de mai szemmel nézve már nem olyan lenyűgöző, mint amilyennek 25 évvel ezelőtt szánták. A legjobb részei egyértelműen a harcok, amik valóban látványosak, de a több mint 2 órás játékidőt elég nehéz végigülni, főleg úgy, hogy maga a sztori nélkülözi az izgalmakat. Azoknak ajánlanám elsősorban, akik szeretik a retro feelinget.

 

iMDB

Hozzászólások   

#4 Guest 2008-10-05 12:28
Köszönöm!
#3 Guest 2008-09-26 05:40
Avistazon. A Linkek menüpontban megtalálod.
#2 Guest 2008-09-25 18:11
Nem tudja valaki honnan lehet letölteni/megsz erezni ezt a filmet?
#1 Guest 2008-01-30 08:38
Áh, a régi idők laza,látványos, kissé naiv filmjei...
Kellemes, de komolyan nem vehető. Egyfajta mesefilm ez inkább, nem igazi szamuráj történet. Mindazok által fogyasztható.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Man, Woman and the Wall (Kikareta onna) (2007)

Man, Woman and the Wall (Kikareta onna) (2007)

A pink filmek világában finoman fogalmazva sem túlságosan megszokott dolog az, hogy a női főszerepet játszó (e film esetében) pornósztárnak az a legnagyobb kivánsága, hogy bárcsak minél több fiatal lány nézné végig a filmet. Aoi...

Satan's Sword 3 - The Final Chapter (Daibosatsu toge: Kanketsu-he…

Satan's Sword 3 - The Final Chapter (Daibosatsu toge: Kanketsu-hen) (1961)

  iMDBEredeti cím: Kantetsu HenRendező: Mori IsseiFőszereplők: Ichikawa Raizo; Nakamura Tamao; Hongo Kojiro(1961, színes, 98 perc)Az elpusztíthatatlannak tűnő Ryunosuke minden bajból és szakadékból kimászik és folytatja útját, immár vakon. Ebben az állapotban megtapasztalja mindazt az embertelenséget,...

Bedevilled (Kim Bok-nam salinsageonui jeonmal) (2010)

Bedevilled (Kim Bok-nam salinsageonui jeonmal) (2010)

A kortárs horrorfilm peremvidékén kirajzolódik egy olyan csapásirány, ami a műfajra jellemző sokkeffektusokat a társadalmi problémafelvetések és az erkölcsöt próbára tevő drámák keresetlen nyomatékosító elemeiként használja fel1.  Az elsőfilmes dél-koreai Chul-soo Jang ritka erős darabbal...

Crazy Love (Mat to sing suk si) (1993)

Crazy Love (Mat to sing suk si) (1993)

Crazy Love (Mat to sing suk si) (1993)iMDBA category III filmek máig kultikusnak számító darabjai szinte kivétel nélkül az extremitásuknak köszönhetik népszerűségüket, ám törvényszerű, hogy a „tömegtermelés” miatt bizony készült jópár közepes, illetve gyengécske alkotás...