belépés∆

Ueto Aya: Best Live Tour 2007 Never Ever (2007)

Ueto Aya: Best Live Tour 2007 Never Ever (2007)

Ueto Aya: Best Live Tour 2007 Never Ever (2007)

YesAsia

Play-Asia

Napjaink egyik leghíresebb és leginkább közkedvelt fiatal japán sztárja, Ueto Aya sok más egykori idolhoz hasonlóan a színészet mellett a zene világában is igyekezett befutni. Énekesi karrierjét 2002-ben kezdte és az azóta kiadott 15 single és 6 album is bizonyítja, hogy a japán közönség körében nem csak színészként és idolként lett népszerű. 2007-ben indult harmadik koncertturnéjára, az afféle best of showként is felfogható Never Ever Tour-ra, aminek az osakai állomását DVD-re is rögzítették.

Ueto Aya: Best Live Tour 2007 Never Ever (2007)

Amikor Aya első koncert DVD-jébe, a 2003-as Pureness-be belekukkantottam, finoman szólva sem voltam lenyűgözve. Valahogy úgy nézett ki az egész, hogy az akkor még jócskán a tinikorban bennelevő idol kicsit remegve és zavarodottan állt a színpadon, a hangja sem volt olyan, mint a stúdióban rögzített számok alatt, szóval az egész egy olyan „muszájból” készült, erőltetett rendezvénynek tűnt. Szerencsére azonban mindennek a Never Ever Tour-on már nyoma sincs, Aya azóta rengeteg rutinra tett szert és jókora önbizalommal, valamint hatalmas profizmussal vezényli le az egész koncertet.

Ueto Aya: Best Live Tour 2007 Never Ever (2007)

Azt a koncertet, ami amúgy japánosan, tökéletesen van megszervezve és megszerkesztve, minden pillanata tökéletesen megkomponált, kivételt ezalól mindössze Aya számok közti szövegei jelentenek, aki igyekszik ekkor is azt a szeretetre méltó, aranyos idolt hozni, akit a sorozatokban és a showműsorokban már megismert a néző. Ezek a számok közti szövegek teszik leginkább élővé az egész show-t, kezdve azzal, ahogy Aya még az elején egy kicsit belezavarodik a szövegébe, valamint azzal, ahogyan kommunikál az osakai közönséggel. Sajnos ezeket csak az fogja igazán értékelni, aki érti valamennyire a japán nyelvet, mert a hongkongi zenei DVD-kkel ellentétben ehhez a koncert DVD-hez semmiféle feliratot és karaoke funkciót nem mellékeltek.

Ueto Aya: Best Live Tour 2007 Never Ever (2007)

A koncert amúgy három fő részre van bontva (a ráadással együtt négyre) és ez nem csak azon vehető észre, hogy Aya három (négy) különféle fellépőruhában pompázik a koncert folyamán, hanem azon is, hogy a középső részbe igyekeztek belezsúfolni azokat a számait, amiket nem élő zenekari kísérettel ad elő. A részek közötti átvezetés során kerülnek az amúgy háttérbe szoruló résztvevők néhány perc erejéig fókuszba, így a második rész elején a háttértáncosok, míg a harmadik rész elején a zenekar, akik ekkor adnak elő egy hangulatos instrumentális számot, amiben gyakorlatilag mindegyik zenésznek van egy röpke szólóra is lehetősége (természetesen egy külön részben a koncertek állandó „tartozéka”, az egyes zenészek névszerinti bemutatása sem marad el). Ahogy mondani szokták, ügyes elgondolás!

Ueto Aya: Best Live Tour 2007 Never Ever (2007)

Mivel ez egy best of koncert, így természetesen Aya legnagyobb slágerei hangzanak fel az elejétől a végéig és külön jó pont, hogy nem erőltették a lassú, szomorkásabb számokat, inkább a vidám, dallamos dalokkal töltötték fel a mintegy két órát. Már a felütés előrejelzi mindezt, ugyanis a koncert Aya eddigi legnagyobb sikerével, az Ace wo nerae tévésorozat főcímdalával, az Ai no tameni-vel indul, amit a Kaze wo ukete, a Kanshou, a Kizuna és a Message követ. Ezzel le is zajlik a koncert első harmada és a táncosok látványos show-ja után Aya idei diszkós dala, a Way to Heaven következik. A koncert középső harmada annyira talán nem izgalmas, egymás után úgy négy-öt felejthetőbb Aya dalt hallgathatunk meg egymás után, ráadásul szintén ebbe a részbe tartozik az Aya remixalbumról a koncert dalai közé bekerült Afuresouna Ai, Daite című szám is, ami ebben az elfuserált változatban szerintem elég béna. A műsor igazán onnantól kezd el ismét pörögni, amikor visszatér a zenekar Aya mögé, azaz a Shimokita Ijou, Harajuku Miman felcsendülésekor. Ez a dal egyébként a Shimokita Sundays című sorozat főcímdalaként híresült el.

Ueto Aya: Best Live Tour 2007 Never Ever (2007)

Ezt követi a nagyon hangulatos feldolgozás, az Okuru Kotoba, amit az egész csarnok együtt énekel. A zenekar által előadott instrumentális zene után a koncert 15. dalával, a Hello-val veszi kezdetét a 3. rész, ami javarészt újfent vidám dalokból áll (Namida wo fuite, Kaze, Yume no chikara (az Attack No. 1 betétdala), Steppin’ Out, Puzzle), majd jön a négy számból álló finálé sorrendben a Pureness, a Shimokita Ijou, Harajuk Miman kicsit feltuningolt változatban, továbbá a méltán legnépszerűbb Aya sláger, az Ai no Tameni ismételten, zárásképpen pedig Aya legújabb dala, ami a Hotelier sorozat főcímzenéje és egyben az első olyan száma, aminek a szövegét is ő írta, a Namida no niji hangzik fel.

Ueto Aya: Best Live Tour 2007 Never Ever (2007)

Véleményem szerint az élő zenei aláfestésnek köszönhetően a cukipop dalocskák egész komoly darabokká váltak, így nem csak a show miatt érdemes időt szakítani erre a zenei DVD-re, hanem a zene miatt is. Minden téren korrekt tehát a produkció, a koncert első felében felhangzó néhány felejthető dal pedig megbocsátható, már csak azért is, mert a koncert hangulata végig remek.


Yume no chikara

Bónuszként megtalálható a lemezen egy mintegy 20 perces „Tour document” is, amiben betekintést kaphat a néző a kulisszák mögé, illetve a koncertturné többi állomásán elcsípett pillanatok és fontosabb események közül is hosszas válogatást láthatunk. Ezek is jópofák, bár a többségéhez nem árt némi nyelvtudás, hogy értékelni tudja az ember.


Ai no tameni

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

1-Ichi (2003)

1-Ichi (2003)

Prequel az Ichi the Killerhez, a főszereplő ugyanaz, a rendező más. Az egész egy kicsit egyszerűbb, nem annyira szélsőséges, de ez pont jó ahhoz, hogy Ichi előtörténetét, gimnáziumi életét bemutassa. Sajátos íze van, kicsit novella...

The Go Master (2006)

The Go Master (2006)

IMDb  A go első ránézésre egyszerű játék, fekete és fehér köveket kell egy négyzetrácsos táblára pakolni, s a cél az, hogy a játszma végén nekünk legyen több kövünk fenn. Ha komolyabban nekikezdünk, gyorsan rájövünk,...

Naked Killer (1992)

Naked Killer (1992)

iMDB  Mint ahogy azt YEZy egy korábbi cikkében már tárgyalta , Wong Jing letörölhetetlenül otthagyta keze nyomát napjaink hongkongi filmiparán, azon belül pedig az un. Category III. filmeken. Aki azonban most kapott kedvet ahhoz, hogy megismerje...

Running on Karma (2003)

Running on Karma (2003)

 IMDb A Running on Karma bármennyire sablonos címmel lett megáldva, mégis egy sajátos film, mégpedig több okból is. Egyrészt megcsodálhatjuk benne Andy Lau-t úgy kigyúrva, mint ahogy Schwarzenegger nézett ki fénykorában, valamikor a nyolcvanas évek elején....