belépés∆

Lady of Musashino (1951)

 

Lady of Musashino (1951)

IMDb


Mizoguchi Kenjinek, a japán filmművészet egyik megalapozójának egy viszonylag kései filmje a II. világháború utáni Japánról, a modern kor és a hagyományok szembekerüléséről, egy nő szemén keresztül.

Maga a film elég szerény, van mire szerénynek lennie, mivel belülről annál több. Ma már elképzelhetetlen, hogy úgy adjanak ki filmet, hogy az nem akarja meghóditani a világot, megrengetni a földet és lehozni a csillagokat az égről. Ez viszon pont ilyen, egy estére szóló, de mégis tartalmas kikapcsolódás. Ma talán a TV játékoknak kellene ilyennek lenniük, dehát sajnos nem.

 

Lady of Musashino (1951)
 

 

Musashino egy öreg, kicsiny birtok, Tokió peremkerületén, amit egyszülött lányként örököl meg Michiko, semmirekellő, főiskolai tanár férjével egyetmben. Gyakorlatilag a birtokot Tokió már bekebelezte, s Musashino csak a házat és a szűk környékét jelenti. Egy nap ide költözik be a háborúból visszatért Tsutomu, aki egyből gyengéd érzelmeket kezd táplálni Michiko felé. Ez gyakorlatilag nyílt titok, s az is, hogy Michiko férje is kikacsingat egy másik hölgy felé. Így könnyen rendeződnének is a dolgok, de Michiko nem akar elválni, sőt férjét megcsalni sem, mivel úgy szeretne tisztelegni halott szülei emléke előtt, hogy a tőlük örökölt hagyományos morál szerint él.

 A filmben nagyon emberi karakterek szerepelnek, akár a mi környezetünk is lehetnének. Emiatt nagyon hiteles a film, nagyon jól bemutatja a háború utáni szabad eszmék és életvitel terjedését. Azonban nem csak Japánra jellemző ez az alkotás, hanem a magára az akkori japán filmre is. Korhű dokumentum, de azért ennél több, egy nagyon átélhető történet egy másik korszakban. Viszonylag könnyen emésztehető, de nagyon jó film,ezért nagyon jó bevezetés Kenji életművébe is.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Swordsman (Xiao ao jiang hu) (1990)

Swordsman (Xiao ao jiang hu) (1990)

Swordsman (Xiao ao jiang hu) (1990) iMDB A hongkongi film aranykorában egymás után készültek a jobbnál jobb wuxia adaptációk. A Swordsman trilógia is ekkoriban készült, az alapját Kína talán legismertebb wuxia írója, Louis Cha egyik regénye képezi,...

Chinese Odyssey I és II (1994)

Chinese Odyssey I és II (1994)

Chinese Odyssey I és II (1994)iMDB első rész (Pandora's Box)iMDB második rész (Cinderella) A XVI. században élt egy kínai író, Ch’eng-En Wu, akit a 100 fejezetből álló híres regény, az Utazás nyugatra szerzőjének tartanak. A...

Interjú Bong Joon-ho-val

Interjú Bong Joon-ho-val

A Gazdatest magyarországi megjelenésének apropóján, illetve a Kweb belga oldal jóvoltából, íme egy interjú a rendezővel, Bong Joon-ho-val (Barking Dogs Never Bite, Memories of Murder), aki a mozi világáról vallott gondolatairól, új projectjéről, a...

Tadanobu Asano

Tadanobu Asano

Tadanobu Asano (született Tadanobu Sato néven, Yokohamában, 1973 november 27-én) egy karizmatikus és sokoldalú japán színész, akit a kritkusok gyakran ezen ország Johnny Deppjeként tituálnak.