belépés∆

The Graduates (Lemon no koro) (2007)

The Graduates (れもんのころ) (2007)

The Graduates (Lemon no koro) (2007)

iMDB

Míg a tinédzserek életéről a világ nyugati felén szinte kizárólag csak agyatlan tinivígjátékokat készítenek, amik mind a nézőt, mind az adott film szereplőit komplett idiótának tekintik, addig a Távol-keleten viszonylag nagy hagyománya van a fiatalsággal és a felnőtté válással kapcsolatos komoly filmeknek. E témában az általam eddig látott legjobb film az 1994-es Rádnyitom az ablakom (This Window is Yours) volt, amit 2004 őszén vetítettek a Japán Alapítvány által rendezett filmhetek egyikén. A The Graduates ugyan nem éri el annak a filmnek a színvonalát, ám kis túlzással ez az egyetlen hibája.

The Graduates (Lemon no koro) (2007)

A film alapjául egy fiatal írónő, Toshima Miho regénye szolgált, ami igen jól fogyott Japánban, így nem menekülhetett a megfilmesítés elől. A regényből a 35 éves elsőfilmes rendezőnő, Iwata Yuki készített forgatókönyvet és értelemszerűen a rendezői székbe is ő ült bele. Szerencsére az oly sok elsőfilmes rendezőnél érezhető hibák és kiforratlanságok egyáltalán nem találhatóak meg az elkészült filmben, ami minden szempontból jelesre vizsgázik. Állítólag 1 millió dolláros költségvetés állt rendelkezésére, így nem meglepő, hogy a film egy pillanatig sem kelt „fapados” hatást, gyönyörűen van végig fényképezve és nagyszerű a kinematográfia.

The Graduates (Lemon no koro) (2007)

A történet középpontjában öt végzős diák áll, akik hamarosan a szélrózsa minden irányába fognak eltávozni a színhelyül szolgáló festői szépségű kisvárosból, fontos élettapasztalataikat azonban már itt elkezdik megszerezni. Akimoto Kayoko, az iskolai zenekar karmestere éppen első kapcsolatából kifelé, a másodikba pedig befelé tart, Nishi Takumi a szerelem elmúlásával ismerkedik, Sasaki Tomizo, a suli baseball csapatának sztárja szép lassan ráébred, hogy nem érhet el mindent, Shirata Megumi, a folyton zenét hallgató és zenekritikusnak készülő lány egyrészt megismerkedik Tsujimoto Kazuya-val, az évzáró fesztiválon fellépni készülő rockzenekar tagjával, akivel megtapasztalja a barátság élményét, valamint saját kishitűségének árnyékát is át kell lépnie.

The Graduates (Lemon no koro) (2007)

A sztorit ennél konkrétabban nem hiszem, hogy ki kellene fejteni, aki volt iskolás, az nagyjából úgyis átélt hasonlókat és tulajdonképpen ez a film (és ahogy egy cikkben olvastam, a könyv) legnagyobb erénye, hogy a nézőben (olvasóban) újra felkelti azokat az érzéseket, amiket diákként átélt. Barátságok, szerelmek, félelmek, iskolai csínytevések, egymás kölcsönös tisztelete és az a „szorongató” érzés, hogy mindennek hamarosan örökre és visszavonhatatlanul vége.

The Graduates (Lemon no koro) (2007)

A szereplők javarészt ismeretlen, bár 1-2 filmben már oroszlánkörmeiket megmutató, pont a végzős kort taposó színészek, kivétel közülük a valószínűleg húzónévként szerződtetett Eikura Nana, akit legutóbb a halovány My Sister My Love-ban láthattunk. Ezúttal sokkal jobban teljesít, mint abban a filmben, de valahogy érezhető rajta, hogy idősebb a többi szereplőnél, így kicsit kakukktojásnak éreztem. A többiek közül Tanimura Mitsuki-t és Ishida Hoshi-t 15 évesen láthattuk a Canary főszereplőiként, Emoto Tasuku is játszott már 1-2 ismertebb filmben (Shissou, Check It Out Yo, First Love, Freesia), egyedül Hayashi Naojiro (a rockzenész) zöldfülű közülük, de valamennyien kellően felnőnek a feladathoz, átélhetően alakítják a szerepüket.

The Graduates (Lemon no koro) (2007)

A The Graduates tehát minden téren felnő mind a japán drámák, mind az azok egyfajta „alműfajaként” működő tinédzserfilmek jól sikerült darabjaihoz. Magas színvonalú, „életszagú”, átélhető történet, amit hozzá méltóan professzionális technikával valósítottak meg. A magam részéről mindenkinek csak ajánlani tudom.

Hozzászólások   

#3 YEZy 2007-12-16 09:36
Sajnos nem tudom, én is csak moziban láttam, de az a film zseniális. :-)
#2 halas 2007-12-16 04:16
na megnéztem és tényleg tetszett, most már csak a This windows is yours-t kell akkor megnéznem, ha az jobb mint ez, valami ötlet honnan tudom beszerezni? :-x :roll:
#1 Guest 2007-12-02 12:14
koszi az ismertetot a leirtak alapjan biztos tetszeni fog ugyhogy meg is nezem

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Krrish (DVD, 2008)

Krrish (DVD, 2008)

 EREDETI CÍM: KrrishRENDEZŐ: Rakesh Roshan FŐSZEREPLŐK: Hrithik Roshan, Priyanka Chopra FORGALMAZÓ: BlackMirror KIADÁSI ÉV: 2008BESOROLÁS: 16+   A hónap végén egy olyan csodának lehetünk tanúi, amit csak egy szuperhős képes elkövetni – egy bollywoodi film fog...

Crazy N' the City (Sun gaing hup nui) (2005)

Crazy N' the City (Sun gaing hup nui) (2005)

Egy újabb zsarus film Hongkongból, mondhatnánk, ha csak a posztert látjuk. Ez igaz is, azonban az inkább forgatókönyvíróként ismert James Yuen filmje nem a szokásos rendőrös filmek által kitaposott ösvényen halad, hanem a nyomozás és...

Heaven's Bookstore (Tengoku no honya koibi) (2004)

Heaven's Bookstore (Tengoku no honya koibi) (2004)

Heaven’s Bookstore (天国の本屋 恋火) (2004)iMDBEgy fiatal zongorista, Kenta a film elején egy koncerten meglehetősen öncélúan játszik, háttérbe szorítva a zenekart, így ennek köszönhetően a zenekar menedzsere kirúgja. Kenta abszolúte nem érti a dolgot és egy bárban...

Nabbie szerelme (Nabbie no koi) (1999)

Nabbie szerelme (Nabbie no koi) (1999)

Nabbie szerelme (ナビーの恋) (1999)   iMDB