belépés∆

Nemuri Kyoshiro 11 - The Human Tarantula (Nemuri Kysohiro 11 - Hito hada kumo) (1968)

 

Nemuri Kyoshiro 11 - The Human Tarantula (Nemuri Kysohiro 11 - Hito hada kumo) (1968)

 

IMDb 


Alternatív cím: The Spider's Web

Főszereplők: Ichikawa Raizo; Midori Mako; Sanjo Mako; Kawazu Yusuke

Rendezte: Yasuda Kimiyoshi

(1968; 80 perc)

 Az előző rész sikere után a DAIEI igyekezett megőrizni az újra felfedezett értékeket, sőt újabbakat belevinni. Sikerült nekik.

A shógun két gyermeke (fivér-nővér), egy távoli tartomány eldugott szegletébe lett száműzve, miután hivatalosan a fiú "elhunyt". A terhelt testvérpár perverz, szadista "játékokkal" éli ki vágyait a környékbeli lakosság nagy nyomorúságára. Nemuri pont arra jár, mert a szülei sírját akarja meglátogatni. Egy fiatal rokonára szemet vetett a romlott lelkű hercegnő, sőt magát Nemurit is célbaveszi. Közben egy shóguni vizsgálóbiztosnak jut az a kellemetlen feladat, hogy "elrendezze" a pár viselt dolgait, úgy, hogy a köznép és az udvar egyaránt elégedett legyen. A felbosszantott vöröshajú ronin szintén "rendezésre" szánja el magát...

Vérbeli "nemuris" történet. Sötét, nyomorúsággal és halállal teli, méltó a különc, cinikus ronin kalandjainak a sorába. Az emberi állatkert széles skáláját vonultatja fel, de nem kéjeleg a részletezésében. Pszichológiailag megalapozottak a karakterek és ez realista színezetet ad az egyébként nyilvánvalóan eltúlzott helyzeteknek. A vegytiszta gonoszság és bomlott elme ilyen jól még nem volt bemutatva a sorozaton belül. Hősünk méltó ellenfeleket kap. Jó az ellenpontozás a tiszta, egyszerű karakterekkel, akik a köznép soraiból kerülnek ki. A felbomló, erkölcsileg lezüllött shóguni udvartartás bukása megjövendőlhető.

A film látványos, szép kivitelű. Kellően mozgalmas, jók a fordulatok. A rendező, Yasuda Kimiyoshi, kalandfilm specialista volt és ez itt meg is látszik. Jól adagolja az izgalmakat. Ichikawa remekül hozza a figurát, de a többi szereplőre sem lehet panasz. Egyedüli talán az lehet kifogásolható, hogy helyenként már-már a "vadromantika" eszköztárára jellemző fordulatokkal élnek az alkotók. De, kalandfilmről lévén szó, annyira azért nem zavaró a dolog.

Szórakozni vágyóknak ajánlom, különösen azoknak, akiket vonz a "noir" hangulat, ami azért nem lett túl nyomasztóra véve.

 


{/

 

                                                                                     

Hozzászólások   

#2 Papinóth Viktor 2009-04-28 00:14
A film tetszett, bár a kilencedik rész jobb volt. Szépen kiemelték az emberi érzelmeket. Engem picit az Azumi2-re emlékeztetett, de nem hasonlíthatóak össze.
Külön felhívnám a figyelmet a hollók technikai megjelenítésére ...:)
#1 Boros69 2008-11-29 14:36
Itt jóval több az akció és jobbak is lettek mint a Nemuri 4-ben.
Maga a film is jobban tetszett(nem az akciók miatt), szimplán jobb a sztorija, mintha kiforrottabb lenne a történet és a főhős kapcsolata.
(a várbeli nyilazós rész erősen emlékeztetett a Schindler listájára, akkori köntösben kiállítva)
Nem tudok mást hozzátenni, 5 pont, minden szempontból.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Gamera the Brave (Chiisai yuusha-tachi) (2006)

Gamera the Brave (Chiisai yuusha-tachi) (2006)

Gamera the Brave (小さい勇者達) (2006)iMDBAmikor a Toho filmstúdió bejelentette, hogy a drasztikus nézőszámcsökkenés miatt a Godzilla Final Wars után hosszú időre felhagy a további szörnyes filmek készítésével, úgy tűnt, hogy egy jellegzetesen japán műfaj,...

Jackie Chan Kong-Sang

Jackie Chan Kong-Sang

Jackie Chan Kong-Sang (陳港生)Chan Kong-Sang 1954 április 7-én született a Victoria Peak környékén Hongkongban. Szülei, Charles és Lee-Lee Chan a kínai polgárháború menekültjeiként érkeztek Hongkongba. Fiuk kisgyermek korában a PaoPao (Ágyúgolyó) becenevet kapta, mert csecsemőként...

Blood (Buraddo) (2009)

Blood (Buraddo) (2009)

Unalmas vérszívók, isteni Sugimoto Aya!

Beyond our Ken (Gung ju fuk sau gei) (2004)

Beyond our Ken (Gung ju fuk sau gei) (2004)

Beyond our Ken (Gung ju fuk sau gei) (2004)iMDBEnnek a meglepően jól sikerült drámának már a címe is nagyon találó, hiszen több értelme is van, ráadásul mindegyik kapcsolatban van magával a filmmel. Egyrészt a Ken...