belépés∆

The Matsugane Potshot Affair (2007)

The Matsugane Potshot Affair (2007)

IMDb 

„A történet, ami hamarosan elkezdődik, a kilencvenes évek közepén játszódik. Habár a dramatizálás szakmai ártalom, és nem lehet rajta segíteni, de tájékoztatjuk Önöket, hogy a sztori valós alapokon nyugszik, melyeknek mi is tanúi voltunk. Egy vidéki úton, télen…”

The Matsugane Potshot Affair (2007)

Ezután, amit látsz, egy halott nő, aki a hóban fekszik, mellette egy tíz év körüli fiúcskával. A srác lassan benyúl a nő kabátja alá. Mit csinál? Szívmasszázst ad? Neem! Aztán bepróbálja magát a szoknya alatt is.

Nobuhiro Yamashitát az egyik legnagyobb komikus tehetségnek tartják Japánban.  Pályáját a TV show-k világában kezdte, majd gyorsan átállt a filmesek táborába.  Jó választás volt, két korai szárnypróbálgatása után jött a nemzetközi áttörés, a Linda Linda Linda . Szerintem mindannyian szerettük azt a filmet, akik láttuk legalábbis.

The Matsugane Potshot Affair (2007)

A működésképtelen családok abszurd módon való bemutatása a japán mozi egyik érdekes vonulata. Abszolúte érthetetlen, a filmkészítők által megmagyarázhatatlan módon ezek a filmek, annak ellenére, hogy alacsony költségvetéssel, minimalistán, és mindenféle hatásvadász elemet nélkülözve készültek, komoly nemzetközi sikereket könyvelhettek el maguknak. Itt elég csak Juzo Itami The Funeral című munkájára gondolni, de a közelmúltban is készültek hasonló alkotások, mint Katsushito Ishii Taste of Tea -je, vagy Kiyoshi Kurosawa Licence to Live-je.

The Matsugane Potshot Affair (2007)

Yamashita új hősei, a gimnazista lány-rock banda tagjai után, szintén hétköznapi emberek. Egy iker testvér, közülük pedig az öcs történetére fokuszál a rendező, aki egy isten háta mögötti kis településen teljesíti biztos úri szolgálatát. A környezet totálisan degradáló, az értelmiség, vagy bármilyen sajátos létforma messziről elkerüli a várost. A lakosok periférián élő, a hajléktalanság szélén evickélő, üres, igénytelen emberek. A szóban forgó család is tehenészetből tartja fenn magát, és nem hivatásuk iránti megingathatatlan szeretetből űzik ezt a szakmát. És a problémák elkezdenek gyülekezni. A cserbenhagyásos gázolásért felelős egyén a báty, a szenilitás végső fázisában leledző nagypapa a hűtőben fagyasztja a kedvenc tárgyait, hogy minőségüket növelje, az apa pedig „meglátogatta” a szomszéd hölgy retardált lányát, aki terhes lett, de egyébként a fél várost kiszolgálja az anyja menedzselésének köszönhetően. Igen. És a gázolás alanya nem halt meg, a barátja pedig egy nem semmi fickó.

The Matsugane Potshot Affair (2007)

Ez az alaphelyet zúzósnak tűnhet, pedig maga a film nem az, sőt, maga a természetesség. A humor sem az a könnyfakasztó fajta. Annak ellenére, hogy a japán közönség imádja az unintelligens, rugdosós, verekedős humort, itt valami olyan materializálódott, amin voltaképpen nem lehet nevetni. Faarccal nézi az ember a jeleneteket, de valahol belül, szervileg meghatározhatatlan helyen mégis hat a bevitt adag. Persze az ilyenre rá kell érezni. Ez a humor súrol rengeteg más, már általunk jól ismert stílust, mégsem mondható rá, hogy fekete, abszurd, vagy vulgáris. Úgyhogy én sem mondom rá.

The Matsugane Potshot Affair (2007)

A film másik érdekessége a szereplőválogatás, ami egy rendkívül megfontolt, és célzatos castingot tükröz. Az ikertestvért alakító két színész Hirofumi Arai a rendőr szerepében, és Isao Yukisada, mint az ügyfogyott báty. Előbbi a Blue Spring című Toshiaki Toyoda tinédszer-gengszter kultban debütált, ám sokkal fontosabb ennél, hogy harmad generációs koreai, aki Japánban él. Utóbbit pedig a Go című, szintén tinédzserekről szóló filmben remekelt, ami a koreai japánok diszkriminációja ellen protestált. Az egybeesés szembeötlő, ám a megfejtés meghaladta az én képességeimet, ez a szegmens a nálam okosabb emberek reszortja.

Ezek után mindenki döntse el maga, hogy megnézi-e a filmet. Nem egy egyszerű eset és nem is olyan bájos, mint a Linda Linda Linda. Ellenben értékes, és minden tekintetben fontos alkotás. Talán még annyi, hogy Yamashita szabad kezet kapott a film elkészítéséhez, tehát egy kompromisszumok nélküli munkát adott ki a kezei közül, ami manapság ritkaságnak számít, és bír némi jelentéssel.

 

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

The duel (Kuet chin chi gam ji din) (2000)

The duel (Kuet chin chi gam ji din) (2000)

The duel (Kuet chin chi gam ji din) (2000) iMDB   A párbaj Andrew Lau „wuxia” trilógiájának a harmadik része. Míg az első két részt, a Storm Riders-t és A bosszú harcosát (nincs semmi...

The Snow Woman (Kaidan yukijoro) (1968)

The Snow Woman (Kaidan yukijoro) (1968)

  Nagyon örülök az engem ért a megtiszteltetésnek, hogy írhatok a Hóúrnőről. Egyrészt, mert nyugodt szívvel mondhatom, hogy a kedvenc megfilmesített kaidan történetem (az 1968-as), másrészt így lehetőségem nyílik arra, hogy egy mára gyakorlatilag halott műfaj,...

Samurai Fiction (1998)

Samurai Fiction (1998)

A Samurai Fiction egy 1998-as fekete-fehér szamurájos film, de nem igazán mondható hagyományosnak, habár az 1600-as évek végén játszódik. A néhol kissé debil poénok, az akciójelenet alatt megszólaló rockzenei számok, valamint a nyugisabb jelenetekben a...

Louis Koo Tin-Lok

Louis Koo Tin-Lok

Louis Koo Tin-Lok (古天樂)Tianle Gu 1970 október 21-én született Kína Guangdong tartományának Zhongshan városában. Gyerekkorát azonban már Hongkongban töltötte, tanulmányait eleinte a Carmel Secondary School-ban, majd a Kowloon-ban található St. Teresa Schoolban végezte. Karrierjét modellként...