belépés∆

Samurai Banners (Furin kazan) (1969)

 

Samurai Banners (Furin kazan) (1969)

 

Egy regényből készült a film, eredeti címén: Samurai Banner of Furin Kazan (Yasushi Inoue írótól származik) és 1959-ben adták ki Japánban. A történet (és a film is) elég hosszú, mivel egy jelentős időszakot ölel fel japán XVI.századi forrongó történelméből, mégpedig az egyik legnagyobb hadúr, Takeda Shingen életútját végigkísérve, a szolgálatába állt Yamamoto Kansuke történetén keresztül.

Kansuke roninként érkezik Kai tartományba, ahol Takeda az úr. A szolgálatába szegődik, és a film elejétől kezdődően egy hatalmas álmot dédelgetve segíti/irányítja urát, kamatoztatva fantasztikus taktikai érzékét a többi tartomány meghódítására. Az álma nem kevés, egy egységes Japán megvalósítása. A tengertől-tengerig kialakítandó tartományhoz azonban elég rögös út vezet, melyen Kansuke a saját érzései, a szerelem, a felelősség és hűség között lavírozik végig.

Takeda és Kansuke kapcsolata hol baráti, hol ellenséges, attól függően, ahogy Kansuke halad felfelé a ranglétrán, úgy formálódik kettejük viszonya, de erősen kötődnek egymáshoz. Kansuke az egész életét álma megvalósításának szenteli, lemond a személyes boldogság lehetőségéről és a legyőzött szomszéd hadúr lányát odadobja ágyasnak ura számára, akinek a hercegnő fiút is szül. Kansuke a fiúnak szánja a "nagy birodalom" irányításának szerepét. A filmben szintén meghatározó a hercegnő szerepe, aki az akkori szokásoktól eltérően nagyon erős személység, és akaratát a férfiakon is tudja érvényesíteni.

A megnyert csatákat Kansuke rendkívüli takatikai érzékének és módszereinek köszönthetik, de a film előrehaladtával egyre inkább érződik, hogy az álmok kergetése akár végzetes is lehet.

A főszerepben Toshiro Mifune, aki fantasztikusan valósítja meg a szerepet, egyszerűen tökéletes. Mellesleg a filmet a Mifune Productions jegyzi.

Hibátlan darab, bár a harci jelenetekből nincs sok és azok sem valami tökéletesek, de maga a film remek, hatalmas statisztéria és gyönyőrű helyszínek biztosítják figyelmünk lekötését.

Hozzászólások   

#3 Császár István 2014-08-06 20:20
Uesugi Kenshin oldaláról az utolsó csata a Heaven and Earth (1990) című filmben lett vászonra víve - és itt valóban grandiózus csatajelenetek vannak, nemcsak félközeli hanem tág nézetből - csataformációk, lenyűgöző lovassági támadások. Sajnos maga a történet kevésbé kidolgozott, de egyszer mindenképp megéri megnézni.
#2 Guest 2007-11-05 07:24
A korszak legnagyobb költségvetésű filmje volt, minőségi színészekkel, valós eseményekről. Az egyedüli hibája tényleg csak az, hogy a statisztériához képest kevés lett a csatajelenet, ami a korszakot nézve indokolt lett volna.
#1 YEZy 2007-11-03 23:10
Egyetértek a leírtakkal, ez valóban egy nagyon jó film. Nekem az tetszett benne, hogy a hadúr büszkeségét nagyon bántotta, hogy Mifune figurája sokkal ügyesebb a taktikázás terén és igyekezett ő is trükközni, amivel kénytelen-kelle tlen egyet kellett értenie a nagy stratégának (aztán a lehetőségekhez képest kijavítani az orbitális baromságokat).
Egyébként ez a szépreményű, aranyos kiskölök, akit Katsuyori-nak hívnak a filmben, ugyanaz a fickó, aki a Kagemusha-ban hatalmas baklövéseket fog elkövetni?

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Hachiko (Hachiko monogatari) (1987)

Hachiko (Hachiko monogatari) (1987)

Arra a kérdésre, hogy vajon melyik az a valóban megtörtént eseményeken alapuló történet, amit (majdnem) minden japán ismer, nagy valószínűséggel az egyik legjobb válasz mindenképpen Hachiko, a sanyarú sorsú akita sztorija. Az 1920-as és 30-as...

Johnnie To Kei-Fung

Johnnie To Kei-Fung

Johnnie To Kei-Fung (杜琪峰)To Kei-Fung 1955. április 22-én született Hongkongban. 17 évesen került a TVB-hez, eleinte futárként, üzenetkézbesítőként dolgozott, azonban mivel felkeltette érdeklődését tévéműsorok készítése is, így hamarosan már segédrendezőként tevékenykedhetett. Első munkáinak egyike az...

Vibrator (2003)

Vibrator (2003)

  Japán kamionos road movie. Zárkózott emberek próbálnak megnyílni, de akármilyen testi kapcsolat és egymás titkainak megismerése után sem olyan könnyű ez... A kamionos srácot az a színész játssza, aki az Ichi the Killerben Ichi-t, ő...

Black Cat (Yabu no naka no kuroneko) (1968)

Black Cat (Yabu no naka no kuroneko) (1968)

Black Cat (Yabu no naka no kuroneko) (1968) iMDB  Egy asszonyt és a lányát egy csapat szamuráj megerőszakolja és megöli. Nem sokkal ezután szamurájok egész sorát találják holtan az erdőben elharapott torokkal. Az ügylet kiderítésére egy...