belépés∆

Samurai Banners (Furin kazan) (1969)

 

Samurai Banners (Furin kazan) (1969)

 

Egy regényből készült a film, eredeti címén: Samurai Banner of Furin Kazan (Yasushi Inoue írótól származik) és 1959-ben adták ki Japánban. A történet (és a film is) elég hosszú, mivel egy jelentős időszakot ölel fel japán XVI.századi forrongó történelméből, mégpedig az egyik legnagyobb hadúr, Takeda Shingen életútját végigkísérve, a szolgálatába állt Yamamoto Kansuke történetén keresztül.

Kansuke roninként érkezik Kai tartományba, ahol Takeda az úr. A szolgálatába szegődik, és a film elejétől kezdődően egy hatalmas álmot dédelgetve segíti/irányítja urát, kamatoztatva fantasztikus taktikai érzékét a többi tartomány meghódítására. Az álma nem kevés, egy egységes Japán megvalósítása. A tengertől-tengerig kialakítandó tartományhoz azonban elég rögös út vezet, melyen Kansuke a saját érzései, a szerelem, a felelősség és hűség között lavírozik végig.

Takeda és Kansuke kapcsolata hol baráti, hol ellenséges, attól függően, ahogy Kansuke halad felfelé a ranglétrán, úgy formálódik kettejük viszonya, de erősen kötődnek egymáshoz. Kansuke az egész életét álma megvalósításának szenteli, lemond a személyes boldogság lehetőségéről és a legyőzött szomszéd hadúr lányát odadobja ágyasnak ura számára, akinek a hercegnő fiút is szül. Kansuke a fiúnak szánja a "nagy birodalom" irányításának szerepét. A filmben szintén meghatározó a hercegnő szerepe, aki az akkori szokásoktól eltérően nagyon erős személység, és akaratát a férfiakon is tudja érvényesíteni.

A megnyert csatákat Kansuke rendkívüli takatikai érzékének és módszereinek köszönthetik, de a film előrehaladtával egyre inkább érződik, hogy az álmok kergetése akár végzetes is lehet.

A főszerepben Toshiro Mifune, aki fantasztikusan valósítja meg a szerepet, egyszerűen tökéletes. Mellesleg a filmet a Mifune Productions jegyzi.

Hibátlan darab, bár a harci jelenetekből nincs sok és azok sem valami tökéletesek, de maga a film remek, hatalmas statisztéria és gyönyőrű helyszínek biztosítják figyelmünk lekötését.

Hozzászólások   

#3 Császár István 2014-08-06 20:20
Uesugi Kenshin oldaláról az utolsó csata a Heaven and Earth (1990) című filmben lett vászonra víve - és itt valóban grandiózus csatajelenetek vannak, nemcsak félközeli hanem tág nézetből - csataformációk, lenyűgöző lovassági támadások. Sajnos maga a történet kevésbé kidolgozott, de egyszer mindenképp megéri megnézni.
#2 Guest 2007-11-05 07:24
A korszak legnagyobb költségvetésű filmje volt, minőségi színészekkel, valós eseményekről. Az egyedüli hibája tényleg csak az, hogy a statisztériához képest kevés lett a csatajelenet, ami a korszakot nézve indokolt lett volna.
#1 YEZy 2007-11-03 23:10
Egyetértek a leírtakkal, ez valóban egy nagyon jó film. Nekem az tetszett benne, hogy a hadúr büszkeségét nagyon bántotta, hogy Mifune figurája sokkal ügyesebb a taktikázás terén és igyekezett ő is trükközni, amivel kénytelen-kelle tlen egyet kellett értenie a nagy stratégának (aztán a lehetőségekhez képest kijavítani az orbitális baromságokat).
Egyébként ez a szépreményű, aranyos kiskölök, akit Katsuyori-nak hívnak a filmben, ugyanaz a fickó, aki a Kagemusha-ban hatalmas baklövéseket fog elkövetni?

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Shawn Yue Man-Lok

Shawn Yue Man-Lok

Shawn Yue Man-Lok (余文樂)Yue Man-Lok 1981 november 13-án született Hongkongban, a családban ő volt a középső gyermek, egy bátyja és egy húga van. A szórakoztatóiparral először úgy került kapcsolatba, hogy még tinédzserkorában a Starz People...

Tokyo Raiders (Dong jing gong lue) (2000)

Tokyo Raiders (Dong jing gong lue) (2000)

Tokyo Raiders (Dong jing gong lue) (2000)iMDB  Az Egyesült Államokban egy kínai lány, Macy éppen az esküvőjére készül, azonban a vőlegény nem érkezik meg. Macy bánatában hazautazik Hongkongba, hogy összepakoljon és a férjjelölt legutolsó ismert tartózkodási...

The Rebel (2007)

The Rebel (2007)

Az elmúlt évtizedekben, bár több filmjük igen csábító témával bírt, általános vélekedés volt, hogy sajnos a vietnami mozi pénzügyi okokból képtelen megfelelni a nemzetközi sztenderdnek. A legmagasabb költségvetéssel bíró, államilag szponzorált filmekre is maximum 125.000...

Godzilla - Final Wars (2004)

Godzilla - Final Wars (2004)

 IMDb Több okból is már rég kíváncsi voltam erre a filmre, de eddig még nem találtam, rendes rippet belőle, de hál' istennek most kijött DVD-n. Az első, amit már többször is mondtam, aki szereti a...