belépés∆

Samurai Banners (Furin kazan) (1969)

 

Samurai Banners (Furin kazan) (1969)

 

Egy regényből készült a film, eredeti címén: Samurai Banner of Furin Kazan (Yasushi Inoue írótól származik) és 1959-ben adták ki Japánban. A történet (és a film is) elég hosszú, mivel egy jelentős időszakot ölel fel japán XVI.századi forrongó történelméből, mégpedig az egyik legnagyobb hadúr, Takeda Shingen életútját végigkísérve, a szolgálatába állt Yamamoto Kansuke történetén keresztül.

Kansuke roninként érkezik Kai tartományba, ahol Takeda az úr. A szolgálatába szegődik, és a film elejétől kezdődően egy hatalmas álmot dédelgetve segíti/irányítja urát, kamatoztatva fantasztikus taktikai érzékét a többi tartomány meghódítására. Az álma nem kevés, egy egységes Japán megvalósítása. A tengertől-tengerig kialakítandó tartományhoz azonban elég rögös út vezet, melyen Kansuke a saját érzései, a szerelem, a felelősség és hűség között lavírozik végig.

Takeda és Kansuke kapcsolata hol baráti, hol ellenséges, attól függően, ahogy Kansuke halad felfelé a ranglétrán, úgy formálódik kettejük viszonya, de erősen kötődnek egymáshoz. Kansuke az egész életét álma megvalósításának szenteli, lemond a személyes boldogság lehetőségéről és a legyőzött szomszéd hadúr lányát odadobja ágyasnak ura számára, akinek a hercegnő fiút is szül. Kansuke a fiúnak szánja a "nagy birodalom" irányításának szerepét. A filmben szintén meghatározó a hercegnő szerepe, aki az akkori szokásoktól eltérően nagyon erős személység, és akaratát a férfiakon is tudja érvényesíteni.

A megnyert csatákat Kansuke rendkívüli takatikai érzékének és módszereinek köszönthetik, de a film előrehaladtával egyre inkább érződik, hogy az álmok kergetése akár végzetes is lehet.

A főszerepben Toshiro Mifune, aki fantasztikusan valósítja meg a szerepet, egyszerűen tökéletes. Mellesleg a filmet a Mifune Productions jegyzi.

Hibátlan darab, bár a harci jelenetekből nincs sok és azok sem valami tökéletesek, de maga a film remek, hatalmas statisztéria és gyönyőrű helyszínek biztosítják figyelmünk lekötését.

Hozzászólások   

#3 Császár István 2014-08-06 20:20
Uesugi Kenshin oldaláról az utolsó csata a Heaven and Earth (1990) című filmben lett vászonra víve - és itt valóban grandiózus csatajelenetek vannak, nemcsak félközeli hanem tág nézetből - csataformációk, lenyűgöző lovassági támadások. Sajnos maga a történet kevésbé kidolgozott, de egyszer mindenképp megéri megnézni.
#2 Guest 2007-11-05 07:24
A korszak legnagyobb költségvetésű filmje volt, minőségi színészekkel, valós eseményekről. Az egyedüli hibája tényleg csak az, hogy a statisztériához képest kevés lett a csatajelenet, ami a korszakot nézve indokolt lett volna.
#1 YEZy 2007-11-03 23:10
Egyetértek a leírtakkal, ez valóban egy nagyon jó film. Nekem az tetszett benne, hogy a hadúr büszkeségét nagyon bántotta, hogy Mifune figurája sokkal ügyesebb a taktikázás terén és igyekezett ő is trükközni, amivel kénytelen-kelle tlen egyet kellett értenie a nagy stratégának (aztán a lehetőségekhez képest kijavítani az orbitális baromságokat).
Egyébként ez a szépreményű, aranyos kiskölök, akit Katsuyori-nak hívnak a filmben, ugyanaz a fickó, aki a Kagemusha-ban hatalmas baklövéseket fog elkövetni?

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

The Blue Light (2003)

The Blue Light (2003)

 IMDbEszement dráma, japán módra. Rezdülések képesek megszorongatni az ember torkát, pedig minden a hétköznapok valóságában játszódik, én ezt is Ozu örökségének tartom, s igazán ezt szeretem legjobban a japán filmben. Csendes állóképek, nagytotálok, amelyek annak...

Go Go 70s (Gogo chilship) (2008)

Go Go 70s (Gogo chilship) (2008)

A diktatúra idején a hetvenes évek második felében tetőzött a koreai szórakoztatóipar feletti kormányzati ellenőrzés. Miközben a lázadó tinédzserek számára a farmer és a gitár vált státuszszimbólummá, már csak a központilag jóváhagyott népzene és a...

No Mercy for the Rude (2006)

No Mercy for the Rude (2006)

Elég furcsa karriert futott be eddig Cheol-hie Park (Face) új filmje, a No Mercy for the Rude (Tahóknak nincs kegyelem). Az augusztusi első vetítések csúfos kudarccal zárultak, s már azt lehetett hinni, hogy a film...

Kelly Chen Wai-Lam

Kelly Chen Wai-Lam

Kelly Chen Wai-Lam (陳慧琳) 1972. szeptember 13-án született Hongkongban, születésekor még a Vivian Chen Wai-Man nevet kapta. A család három gyermeke közül ő volt a középső, egy nővére és egy öccse van. Öccse szintén híresség...