belépés∆

Samurai Banners (Furin kazan) (1969)

 

Samurai Banners (Furin kazan) (1969)

 

Egy regényből készült a film, eredeti címén: Samurai Banner of Furin Kazan (Yasushi Inoue írótól származik) és 1959-ben adták ki Japánban. A történet (és a film is) elég hosszú, mivel egy jelentős időszakot ölel fel japán XVI.századi forrongó történelméből, mégpedig az egyik legnagyobb hadúr, Takeda Shingen életútját végigkísérve, a szolgálatába állt Yamamoto Kansuke történetén keresztül.

Kansuke roninként érkezik Kai tartományba, ahol Takeda az úr. A szolgálatába szegődik, és a film elejétől kezdődően egy hatalmas álmot dédelgetve segíti/irányítja urát, kamatoztatva fantasztikus taktikai érzékét a többi tartomány meghódítására. Az álma nem kevés, egy egységes Japán megvalósítása. A tengertől-tengerig kialakítandó tartományhoz azonban elég rögös út vezet, melyen Kansuke a saját érzései, a szerelem, a felelősség és hűség között lavírozik végig.

Takeda és Kansuke kapcsolata hol baráti, hol ellenséges, attól függően, ahogy Kansuke halad felfelé a ranglétrán, úgy formálódik kettejük viszonya, de erősen kötődnek egymáshoz. Kansuke az egész életét álma megvalósításának szenteli, lemond a személyes boldogság lehetőségéről és a legyőzött szomszéd hadúr lányát odadobja ágyasnak ura számára, akinek a hercegnő fiút is szül. Kansuke a fiúnak szánja a "nagy birodalom" irányításának szerepét. A filmben szintén meghatározó a hercegnő szerepe, aki az akkori szokásoktól eltérően nagyon erős személység, és akaratát a férfiakon is tudja érvényesíteni.

A megnyert csatákat Kansuke rendkívüli takatikai érzékének és módszereinek köszönthetik, de a film előrehaladtával egyre inkább érződik, hogy az álmok kergetése akár végzetes is lehet.

A főszerepben Toshiro Mifune, aki fantasztikusan valósítja meg a szerepet, egyszerűen tökéletes. Mellesleg a filmet a Mifune Productions jegyzi.

Hibátlan darab, bár a harci jelenetekből nincs sok és azok sem valami tökéletesek, de maga a film remek, hatalmas statisztéria és gyönyőrű helyszínek biztosítják figyelmünk lekötését.

Hozzászólások   

#3 Császár István 2014-08-06 20:20
Uesugi Kenshin oldaláról az utolsó csata a Heaven and Earth (1990) című filmben lett vászonra víve - és itt valóban grandiózus csatajelenetek vannak, nemcsak félközeli hanem tág nézetből - csataformációk, lenyűgöző lovassági támadások. Sajnos maga a történet kevésbé kidolgozott, de egyszer mindenképp megéri megnézni.
#2 Guest 2007-11-05 07:24
A korszak legnagyobb költségvetésű filmje volt, minőségi színészekkel, valós eseményekről. Az egyedüli hibája tényleg csak az, hogy a statisztériához képest kevés lett a csatajelenet, ami a korszakot nézve indokolt lett volna.
#1 YEZy 2007-11-03 23:10
Egyetértek a leírtakkal, ez valóban egy nagyon jó film. Nekem az tetszett benne, hogy a hadúr büszkeségét nagyon bántotta, hogy Mifune figurája sokkal ügyesebb a taktikázás terén és igyekezett ő is trükközni, amivel kénytelen-kelle tlen egyet kellett értenie a nagy stratégának (aztán a lehetőségekhez képest kijavítani az orbitális baromságokat).
Egyébként ez a szépreményű, aranyos kiskölök, akit Katsuyori-nak hívnak a filmben, ugyanaz a fickó, aki a Kagemusha-ban hatalmas baklövéseket fog elkövetni?

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Broken Swords (Hiken yaburi) (1969)

Broken Swords (Hiken yaburi) (1969)

    iMDB   Főszereplők: Hongo Kojiro; Matsukata Hiroki Rendezte: Ikehiro Kazuo (1969, színes, 90 perc) Egy ifjú szamuráj rohan a kijelölt párbaj színhelyére és még időben érkezik, hogy győzelemre fordítsa a vereséget, de a tragédia azért őt is megérinti. Csakúgy, mint...

Midori (Shojo Tsubaki: Chika gento gekiga) (1992)

Midori (Shojo Tsubaki: Chika gento gekiga) (1992)

Elborult szellemiségű művészek mindig voltak (vannak) a japán filmgyártásban. A teljesség igénye nélkül, csak legközismertebbekre szorítkozva: Norifumi Suzuki lökött agymenései jól eladhatóak voltak, mert bőven termelte a lenge ruhás, - vagy anélküli - lányokkal és...

Isola: Persona 13 (Isola: Tajuu jinkaku shojo) (2000)

Isola: Persona 13 (Isola: Tajuu jinkaku shojo) (2000)

 IMDb Rendezte: Toshiyuki Mizutani1995-ben pusztító földrengés rázza meg Japánt. Yukari Kamo (Yoshino Kimura) Kobéba utazik, hogy önkéntesként segédkezzen a földrengés áldozatainak ellátásában.Különleges képességét felhasználva - tudniillik tud olvasni az emberek gondolataiban - igyekszik segíteni embertársain,...

Comrades, Almost a Love Story (Tian mi mi) (1996)

Comrades, Almost a Love Story (Tian mi mi) (1996)

Comrades, Almost a Love Story (Tian mi mi) (1996)iMDBMíg 1998 legsikeresebb hongkongi filmje, a Beast Cops esetében igencsak megkérdőjelezhető volt, hogy vajon miért is értékelték ennyire sokra a látottakat a filmes díjkiosztókon, Peter Chan...