belépés∆

Gamera the Brave (Chiisai yuusha-tachi) (2006)

Gamera the Brave (小さい勇者達) (2006)

Gamera the Brave (Chiisai yuusha-tachi) (2006)

iMDB

Amikor a Toho filmstúdió bejelentette, hogy a drasztikus nézőszámcsökkenés miatt a Godzilla Final Wars után hosszú időre felhagy a további szörnyes filmek készítésével, úgy tűnt, hogy egy jellegzetesen japán műfaj, a „kaiju eiga” átmenetileg kihalásra ítéltetett. A rivális Daiei stúdió azonban a 60-as és 70-es években Godzilla riválisának szánt óriásteknős, azaz Gamera újjászületésével próbálta betölteni az így keletkezett űrt 2006-ban, a kaiju filmek rajongói számára azonban csalódást okozhat, hogy elsődlegesen a gyerek nézőknek igyekeztek kedvezni vele.

Gamera the Brave (Chiisai yuusha-tachi) (2006)

A történet elején 1973-ban járunk, ahol egy kisgyerek látja, amint Gamera feláldozza saját magát az emberek megmentése érdekében. Egy nagy ugrás után 2006-ban járunk, az akkori kisgyerek immáron családapa, akinek a fia a nem messze levő szigeten talál egy tojást, amiből kikel egy nagyon aranyos kisteknős. A Toto-nak elnevezett állatot hazaviszi, azonban a furcsa képességekkel is rendelkező keményhátú házikedvenc egyre több dologban hasonlít Gamerára. Aztán egyszer csak feltűnik Zedus, egy emberhúst kedvelő óriás dinoszaurusz...

Gamera the Brave (Chiisai yuusha-tachi) (2006)

Egy kaiju filmben elsősorban a technikai kivitelezés érdekes, azaz az, hogy hogyan is sikerült a vászonra álmodni ezeket a fantázialényeket. Véleményem szerint ezen a téren remekül teljesít a film, az elmaradhatatlan gumifigurákat jól ötvözték a számítógépes effektekkel, bár ahogy az lenni szokott, a CG-s részeken nagyon látszik, hogy semmi realitás nincs bennük. Gamera, illetőleg Toto karakterét jól eltalálták, igyekeztek minden szempontból szimpatikussá tenni a néző számára, míg a gonosz Zedus egy közepes képességekkel megáldott (a nyelvét tudja fegyverként használni) kaiju, akit Godzilla valószínűleg pillanatok alatt péppé csapna, de a „növendék” Gamerának pont elég nagy falat.

Gamera the Brave (Chiisai yuusha-tachi) (2006)

Ezeknek a filmeknek nagy gyengéjük szokott lenni a történet hiánya, általában csak arról szólnak, hogy jön egy gonosz szörny pusztítani, aztán jön egy másik, hogy ezt megakadályozza és a motivációikról igazán nem tud meg a néző semmit sem. Ezúttal azonban az általában gyerekfilmeket rendező Tazaki Ryuta-nak (az ő nevéhez fűződnek a Sailor Moon, a Power Rangers és a Kamen Rider sorozatok újabbkeletű darabjai) és forgatókönyvírójának köszönhetően egész korrekt és főleg gyerekfejjel teljességgel vállalható sztorit is kapunk. Azt hiszem, minden gyerek imádna egy olyan kis háziállatot, mint a kölyök Toto, akinek a lakásbeli kalandjai nagyon jópofák és aranyosak. Természetesen emiatt (is) megvan a motivációja, hogy miért is védje meg az embereket (köztük kis barátait) a gonosz emberevő Zedustól. Persze ez még nem minden, hiszen a növendék kaiju egyedül nem győzhet és ebből szűri le a rendező a film legfőbb tanulságát is, amit minden gyerek szívesen lát, azaz nem számít, hogy kicsi vagy, te is véghezvihetsz olyan nagy dolgot, amivel segíthetsz a barátaidon.

Gamera the Brave (Chiisai yuusha-tachi) (2006)

Mindezek mellett a kaiju filmek elmaradhatatlan kliséi és kellékei töltik meg a másfél órát. Rengeteg kétségbeesetten menekülő japán, összeomló épületek, hősies cselekedetek, miegymás, amik teljessé teszik a képet. Persze néhány zavaró hiba is belekerült, ezek közül legnagyobb a végső csatába beillesztett drámai rész, ami érthető, hogy ott van, de egyből felmerül a nézőben, hogy amíg ez zajlik, vajon Zedus mivel foglalkozhat? Megeszi a szendvicsét, melegítő tornagyakorlatokat végez, integet a közönségnek? Mindenesetre pont akkor támad újra, amikor a jelenet lezajlik és folytatódhat az ütközet. Eme gagyi drámai rész mellett az is csalódást kelthet, hogy a záró csata meglepően hamar és hirtelen ér véget.

Gamera the Brave (Chiisai yuusha-tachi) (2006)

Összességében azonban egy korrekt, ám igencsak gyerekes kaiju filmet kap a néző, aminek a gyerekeknek szóló tanulságok mellett leginkább az az erőssége, hogy bemutatja, milyen is egy „gyerek” szörny. 15 év alattiaknak kötelező darab lehet, az idősebbek közül azonban elsősorban a kaiju filmek fanatikusai számára nyújthat érdekes perceket.

Hozzászólások   

#1 fea 2007-11-02 02:09
Rettentően szenvedtem ezen a filmen. Lehet a gyermekdedsége ülte meg a gyomrom, de a Gamera trilógiát (content/view/1183/54/), ami pont az ellenkező véglet, sokkal jobban szerettem. Hiába az kaiju, itt nem bírtam elfogadni a bugyutaságot :sad:

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Glory to the Filmmaker (Kantoku banzai) (2007)

Glory to the Filmmaker (Kantoku banzai) (2007)

Glory to the Filmmaker (監督ばんざい) (2007)iMDBAz utóbbi idők vitathatatlanul legtöbb sikert (legalábbis Japánon kívül) elért japán filmrendezője, Kitano Takeshi az elmúlt években igyekezett elszakadni az addig szinte védjegyének számító erőszakos filmektől, előző rendezését, a Takeshis-t...

Szebb holnap (A Better Tomorrow) (Ying hung boon sik) (1986)

Szebb holnap (A Better Tomorrow) (Ying hung boon sik) (1986)

Szebb holnap (Ying hung boon sik) (1986)iMDBVannak filmek, amikről nem feltétlenül szükséges hosszadalmas ajánlót írni ahhoz, hogy kedvet érezzen az olvasó a megnézésükhöz. Véleményem szerint a Szebb holnap is ezek közé tartozik és bőven elég...

Emmanuelle in Hong Kong (2003)

Emmanuelle in Hong Kong (2003)

Emmanuelle in Hong Kong (2003)  iMDB  

Száműzöttek - Exiled (DVD, 2008)

Száműzöttek - Exiled (DVD, 2008)

  EREDETI CÍM: Fong juk (放逐) RENDEZŐ: Johnnie ToFŐSZEREPLŐK: Anthony Wong, Francis Ng, Simon Yam, Lam Suet FORGALMAZÓ: Budapest Film (Vadkelet) KIADÁSI ÉV: 2008 BESOROLÁS: 16+   Pár hónappal ezelőtt örvendetes hír jutott tudomásunkra, nevezetesen az, hogy a Budapest Film kiadónak szándékában...