belépés∆

Tekkonkinkreet (2007)

Tekkonkinkreet (2007)

IMDb 

Spiritualizmus 2007

Japán legújabb egész estés animéje, a Tekkonkinkreet, Taiyo Matsumot ultra-kult mangáján alapszik, mely közel tíz éve látott napvilágot az egyik legnagyobb kiadó, a Víz gondozásában. Az eredeti történet, mely „Black and White” címen futott, két tizenéves fiúval foglakozott, akiket a címben szereplő névvel illetett alkotójuk. Ez a kettősség egyfajta spirituális összhangot szimbolizált, mely a két fiatal között egy rettentően erős köteléket hozott létre, amin keresztül gyönyörűen sikerült bemutatni a humanizmus és barátság erejét.

Tekkonkinkreet (2007)

Az anime ezt a szálat veszi föl. A helyszín Treasure Town, egy nagyváros a közel jövőben, mely otthont ad a két főszereplő, árva, számkivetett gyereknek. Black és White - akik magukat „Macskáknak” titulálják - fiksza ideája, hogy ők a város urai. Ebben van is némi igazság, hiszen az éppen megérkező, s a lábukat megvetni készülő yakuzáknak hamar be kell látniuk, addig nem lesz nyugtuk, s nem teljesíthetik be tervüket, míg a két fiút ki nem vonják a forgalomból…

Tekkonkinkreet (2007)

A film első, szembe ötlő érdekessége, hogy a rendezést egy amerikai úriemberre bízták, aki több éven át kilincselt különböző cégeknél, hogy vászonra vihesse a történetet. Michael Arias-t végül a fiatal tehetségek felkarolásáról híres Studio 4 vette szárnyai alá, és segített neki a project kivitelezésében.

Az animét sok kritika érte, melyek nagyrészt Arias múltjából eredeztetik a film vélt, vagy valós hibáit. Az amerikai kollégának ugyanis ez az első rendezése, előtte kizárólag speciális effektekkel foglalkozott, s olyan alkotásokban találkozhatunk munkájával, mint az Animátrix, vagy a Mononoke hercegnő, de például ő felelt, az azóta már kultikus magasságokba emelkedett, The Abyss c. amerikai sci-fi látványvilágáért is. Az sem lebecsülendő, hogy a Ghibli stúdió most is az ő motorját használja animációi elkészítéséhez. Így a legtöbb elítélő vélemény azt rója fel neki, hogy kizárólag a látványvilágra figyelt, s a lényeg, a történet és a mondanivaló elmaradt.

Tekkonkinkreet (2007)

Véleményem szerint ez némileg túlzás. Bár van a kritikában némi igazság, de a manga csodálatos, gyakran szürreális világa (a srácok könnyedén repkednek akár több tíz méter magasba, vagy azok a bizonytalan eredetű hitman-ek, akik valamiféle földönkívüliek lehetnek talán) átüt az animáción, a felszínre kerül, s ráadásul egy igen jól sikerült, erős elektronikus beütéssel rendelkező soundtrack is erősíti a hangulatot. Azt kell mondja, hogy az animék teljesen elkomformizálódott világában igen csak kellemes élményt nyújtott ez az alkotás, mely egyben volt újító, de megőrizte a stílus legkomolyabb hagyományait is. Egyszerre volt hihetetlenül látványos és elgondolkodtató, még ha olyan alapvető és lerágott témával is foglalkozott, mint a jó és a rossz küzdelme. Gyakran ugyanis nem a téma a lényeg, hanem a megvalósítás, s ez esetben ez különösen igaz.

Tekkonkinkreet (2007)

Egy dologban csúszott el Arias, az pedig a jellemek kidolgozása. Sajnos ez nem igazán sikerült neki. Hiába van tele dialógusokkal a film, a főhősök belső világáról vajmi keveset tudunk meg, pedig fontos lenne. Így egy kicsit a levegőben lóg az egy-egy cselekedetet alátámasztó motiváció, amire nagyon nagy szükség lenne, főleg a film katarzisának kellő átéléséhez.

Tekkonkinkreet (2007)

Hogy őszinte legyek, nekem mind Satosi Kon Paprikája, mind Goro Miyazaki Tales from Earthsea -je egy kicsit csalódást okozott. Bár összességében szerettem őket, nem kaptam meg azt az újszerűséget, amit annak idején az Akirától vagy a GITS-től. A Tekkonkinkreet viszont nagyon kellemesen csapódott le bennem és remélem ezzel nem leszek egyedül.

 

 

 

 

Hozzászólások   

#2 Guest 2007-12-03 22:09
Nem élvezhetetlen, ám kevésbé szentimentális és/vagy sok animét látott emberek talán unatkozni fognak rajta (hiába szép a látvány). Én kegyetlenül untam, max 3/5 csillagot adnék neki.
#1 Karyu 2007-09-21 11:25
Columbia/TriSta r október 30-án hozza ki nálunk egy kétlemezes változatban =)) Remélem jó lesz a transzfer és a hang is. Mindenesetre előrendeltem és remélem, hogy nem fogok csalódni, hiszen úgy látom a kedves cikkíró Manu :-) kellemesnek találta (=

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Legends of the Poisonous Seductress sorozat (1968-1969)

Legends of the Poisonous Seductress sorozat (1968-1969)

  A 60-as években virágkorukat élték a korábbi szamurájfilmekhez képest jóval könnyedebb hangvételű jidaigekik, olyan, máig népszerű hősök kalandjait forgatták szinte futószalagon a filmstúdiók, mint Zatoichi, vagy éppen Nemuri Kyoushiro, valamint olyan, jópár részből álló sorozatok...

Lost In Time (Mong bat liu) (2003)

Lost In Time (Mong bat liu) (2003)

Lost In Time (Mong bat liu) (2003)  iMDB

20th Century Boys vs Fish Story

20th Century Boys vs Fish Story

Ki ne szeretné a pre-apokaliptikus filmeket?

Assassination Orders (Ansatsu shirei) (1984)

Assassination Orders (Ansatsu shirei) (1984)

Azt hiszem, ha a szamurájokról szóló mozik legnépszerűbb témaköreit kellene összeállítani, valószínűleg a következőek lennének a dobogósok: Elsőként, a "Hadakozó fejedelemségek korszaka" amely kb. 1467-1600 közé esik. A kezdetében még csak-csak megegyeznek a történészek, a...