belépés∆

School in the Crosshairs (Nerawareta gakuen) (1981)

School in the Crosshairs (ねらわれた学園) (1981)

School in the Crosshairs (Nerawareta gakuen) (1981)

iMDB

Volt régen egy olyan filmes műfaj, amit magyarul ifjúsági filmnek neveztek és nemcsak idehaza, hanem szerte a világban népszerű volt, többek között Japánban is. Mára ezek a történetek kimentek a divatból és átvették a helyüket a nézőt komplett idiótának tartó „tinédzserfilmek”, csak néha-néha bukkan fel egy-két értelmesebb, elsősorban a fiatalok számára készített alkotás. Ez az 1981-es sulis sci-fi még a klasszikus ifjúsági filmek hagyományait követi, egyúttal érdekes visszatekintést nyújt annak megismerésében, hogy mi is érdekelte a majd 30 évvel ezelőtti fiatalságot.

School in the Crosshairs (Nerawareta gakuen) (1981)

A sztori főhőse egy átlagos japán diáklány, Mitamura Yuki, aki leginkább azzal tűnik ki a többiek közül, hogy ő az osztályelső, akit már többször szavaztak meg az osztály képviselőjének is. Egy napon azt tapasztalja, hogy szuperképességek birtokába jutott, a gondolatai segítségével bele tud szólni a körülötte folyó történésekbe. Apró probléma, hogy hamarosan feltűnik Kyogoku, egy Vénuszról érkezett földönkívüli, aki felajánlja a lánynak, hogy a segítségével a világ ura lehet. Yuki közben az iskolában egyre több furcsasággal találkozik, majd rájön, hogy mindez Kyogoku műve és csak ő és a szuperképessége tudja a diákságot visszaterelni a „megszokott” kerékvágásba. Ebben persze segítségére lesz az iskola kicsit kétbalkezes kendobajnoka is.

School in the Crosshairs (Nerawareta gakuen) (1981)

Nehéz egy ilyen filmet értékelni, egyrészt amiatt, mert már nem tartozom a célcsoportnak szánt korosztályba, másrészt majdnem 30 év eltelt, mióta a film elkészült. Mai szemmel nézve a sci-fi jelleg kifejezetten „gagyi”, illetőleg megmosolyogtatóan régimódi. Egy kicsit olyan érzésem is van, hogy ez már akkoriban is így lehetett, hiszen elég csak abba belegondolni, hogy évekkel a Star Wars elkészülte után forgatták, bár gyaníthatóan nagyságrendekkel kisebb költségvetésből (és az amerikai sci-fié sem volt magas). Amikor „természetfeletti” dolgokat látunk, akkor egyrészt a színek megváltoznak (hol fekete-fehér lesz a kép, hol mondjuk előtérbe kerül a zöld), valamint kezdetleges videografikával mutatják az éppen „kigondolt” agyhullámok útját. A végjáték megvalósítása külön poén, már-már Pirx kapitány kalandjainak megoldásaihoz hasonlítható.

School in the Crosshairs (Nerawareta gakuen) (1981)

A történet semmi extra, a legegyszerűbb sci-fik egyikeként is felfogható. Sajnos a humor, amit azért igyekeztek többször is előtérbe helyezni, nem az igazi, engem a nagyon nagyon rossz Sakigake Cromartie High-ra emlékeztetett időnként (főleg a szemüveges eminens gyerek karaktere), a diákok jellemének ábrázolása viszont sokkal életszerűbb, mint mondjuk a korabeli magyar tévéfilmek gyerekhőseié. Ennek legkirívóbb esete a minden reggel a hídnál kukkoló kisdiákok esete, akik a lányok szoknyája alá tekintgetnek a híd alól, de úgy általában sem idealizált karakter egyikük sem. Jópofa jelenet volt az iskolai sportnap bemutatása is a különféle sportágakat űző rengeteg diákkal.

School in the Crosshairs (Nerawareta gakuen) (1981)

Mindent egybevetve azonban ez a film mára teljességgel idejétmúlt, hiszen a mai diákokat már minden bizonnyal teljesen más dolgok érdeklik, mint a 30 évvel ezelőttieket, ráadásul a kezdetleges technikai kivitelezés miatt egyáltalán nem lehet komolyan venni a filmet. Hogy mégis miért lehet érdemes megnézni ma is? Egyrészt a retro sci-fik fanatikusainak nyújthat egy habkönnyű másfél órát, másrészt a film forgatásakor 17 éves idol, Yakushimaru Hiroko miatt lehet érdemes rászánni az időt, aki az ezt követő filmjével, a Sailor Suit & Machine Gun-nal vált Japán egyik legnagyobb sztárjává.

Hozzászólások   

#2 YEZy 2007-09-14 23:36
FSS-en volt nemrég és éppen egy rövid filmet kerestem, mert csak annyi időm volt, ez meg elég elborultnak tűnt + benne volt Hiroko. 8)
#1 fea 2007-09-14 23:25
Néha komolyan csodálkozom a választásaidon YEZy! :-) Ezt pl. honnan szedted elő? :zzz
Mondjuk az első kép némileg irányt mutat :-)

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Sex & Zen (Rou pu tuan zhi tou qing bao jian) (1992)

Sex & Zen (Rou pu tuan zhi tou qing bao jian) (1992)

Sex & Zen (Rou pu tuan zhi tou qing bao jian) (1992)   iMDB  

The Adventures of Super Monkey (Saiyuuki) (2007)

The Adventures of Super Monkey (Saiyuuki) (2007)

Több mint 10 évvel Stephen Chow után, nem sokkal Jackie Chan és Jet Li előtt még egy stáb igyekezett a mozivászonra álmodni a Majomkirály legendájához kötődő hősök kalandjait, ezúttal Japánban. Mivel a történet közismert szerte...

The Legend of The Seven Cutter (Kariseuma talchulgi) (2006)

The Legend of The Seven Cutter (Kariseuma talchulgi) (2006)

   iMDB Félelmetes legenda terjeng szájról szájra egy diákról a koreai középiskolákban. Azt beszélik, nem fél semmitől és senkitől, hatalmasat képes ugrani, ráadásul egyedül, akár puszta kézzel ver el egy csapatnyi felfegyverzett rosszfiút. Különös és véres...

Love on Delivery (Poh waai ji wong) (1994)

Love on Delivery (Poh waai ji wong) (1994)

iMDBValószínűleg mindenki tudja, hogy mit várhat egy Stephen Chow filmtől, hiszen legyen bármi is a sztori, mindig kerül bele jó sok (esetenként igencsak fárasztó) poén, legalább egy szerelmi szál és természetesen az elmaradhatatlan kungfu....