belépés∆

Bubble Fiction: Boom or Bust (Baburu he go!! Taimu mashin wa doramu-shiki) (2007)

Bubble Fiction: Boom or Bust (バブルヘGO!! タイムマシンはドラム式) (2007)

Bubble Fiction: Boom or Bust (Baburu he go!! Taimu mashin wa doramu-shiki) (2007)

iMDB

A cím egy érdekes időszakra utal Japán közelmúltjából, mégpedig a 80-as 90-es évek fordulójának „buborékgazdaságára”, amikor is minden rózsásnak látszott, az emberek számolatlanul költhették nem kevés pénzüket, továbbá a bankok elképesztően alacsony kamattal adtak hitelt gyakorlatilag bárkinek. Persze a buborék viszonylag hamar kipukkadt, jókora recessziót előidézve. Baba Yasuo filmje ebbe az időszakba nyújt egy nosztalgikus betekintést, némileg sajátos módon.

Bubble Fiction: Boom or Bust (Baburu he go!! Taimu mashin wa doramu-shiki) (2007)

2007-ben járunk, amikor is egy fiatal lány, Mayumi éppen anyja temetésén vesz részt, ám néhány pénzbehajtó még ekkor sem hagyja békén. A lány hamarosan megismerkedik egy Shimokawaji nevű úriemberrel, aki a Pénzügyminisztérium embere és egy elsőre hihetetlennek tűnő történetet mesél el neki. Eszerint Mayumi anyja, aki egy kutatónő, nem halt meg, hanem az általa feltalált időgépen visszament a buborékgazdaság idejébe, hogy meghiúsítson egy bejelentést, ami katasztrofális állapotokat idézett elő az országban, ami ennek következtében 2 éven belül totálisan csődbe megy. A lány persze eleinte nem hisz neki, de hamarosan úgy alakulnak az események, hogy ő is 1990-ben találja magát és rengeteg furcsa és humoros kalandba keveredik.

Bubble Fiction: Boom or Bust (Baburu he go!! Taimu mashin wa doramu-shiki) (2007)

A film alapvetően egy vígjáték, így igen nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy hogyan láthatja az akkori világot egy mai fiatal, illetve hogy hogyan ítélik meg őt az akkori emberek. Ötletes, vicces és valóban szórakoztató jelenetek az akkori és a mostani divat összehasonlításával kapcsolatos párbeszédek, akárcsak az eltelt 17 évben jócskán megváltozott szóhasználatból fakadó szituációk, de ezeken kívül is számtalan jól eltalált poén akad (pl. Mayumi „megbotránkoztató” tánca a hajón). Igyekeztek egy kicsit a megváltozott gondolkodásmódból fakadó gondokat is bemutatni (a lány magától értetődően támaszkodna a mobiltelefonjára a kínos helyzetekben, ám az ugye 1990-ben nem működik), valamint igyekeztek azzal is hitelesebbé tenni a korszakot, hogy az akkori ismert (vagy akkoriban ismertté váló) emberek közül többen is akkori önmagukat alakítják, többek között a pornósztárból tévés személyiséggé avanzsált Iijima Ai, valamint az akkori legnépszerűbb focista, a brazil származású Ramos éppúgy feltűnik a filmben, mint a bemondónő Yagi Akiko, valamint a nem sokkal később színésznőként befutó Iijima Naoko. Jópofa a környezet kialakítása is, mind a ruhák, mind a zenék, mind az autók terén igyekeztek minél hitelesebben visszaadni 1990 hangulatát, valamint némi CG segítségével az akkor még nem létezett építményeket is eltávolították a látképből.

Bubble Fiction: Boom or Bust (Baburu he go!! Taimu mashin wa doramu-shiki) (2007)

Ami esetleg csalódást okozhat, az a relatíve vérszegény sztori, de ez egy vígjáték esetében szerintem nem számít komoly hibának. A végkifejlet ugyan már zavaróan debil (Mayumi gésának öltözve Shimokawaji segítségével lebunyóz egy kisebb hadsereget), valamint az időparadoxonnal sem nagyon foglalkoztak, a modernkori „ének” simán találkoznak akkori megfelelőjükkel, kívülről látva saját magukat. Ha viszont ezen túlteszi magát a néző (ami nem nehéz, hiszen a film legelején már az időgép látványa is sejteti, hogy itt semmi komoylra nem lehet számítani), akkor remekül fog szórakozni.

Bubble Fiction: Boom or Bust (Baburu he go!! Taimu mashin wa doramu-shiki) (2007)

A színészi játékra nem lehet panasz, erre a főszereplő sztárok neve a garancia. Mayumi-t Hirosue Ryouko alakítja, aki gyakorlatilag ugyanazt a figurát hozza, mint néhány évvel ezelőtt a Wasabi-ban (még bunyózik is!), kedvére bolondozhat a film elejétől a végéig. A küldetéstudattal ellátott kutató és feltaláló anyukát a 80-as évek elsőszámú idolja, Yakushimaru Hiroko alakítja, szintén remekül, ám sajnos viszonylag kevés időt tölt a képernyőn. Shimokawaji szerepében Abe Hiroshi látható, neki hálás feladat jutott a jókora személyiségfejlődésen áteső figura megformálásában.

Bubble Fiction: Boom or Bust (Baburu he go!! Taimu mashin wa doramu-shiki) (2007)

A Bubble Fiction tehát egy hangulatos, jópofa vígjáték egy kevéske sci-fi beütéssel (persze nem kell semmi komolyra gondolni), amitől ha nem vár el túl sokat a néző, csak majd 2 óra önfeledt szórakozást, akkor remek kikapcsolódást nyújt, én a magam részéről csak ajánlani tudom mindenkinek.

Hozzászólások   

#5 fea 2007-10-28 22:27
Aranyos kis film vasárnap estére :-) Nekem a végén a felhívás tetszett, miszerint ne próbáljunk a valós életben mosógéppel időutazást végrehajtani :D
#4 YEZy 2007-09-04 23:25
Gyártom hozzá a feliratot, a fele már kész van. 8)
#3 asiafan 2007-09-04 21:27
ez annyira dilisnek tűnt, hogy a közelébe se merek menni..
#2 agentcooper 2007-09-04 14:02
"kutatóhölgy" ? :eek:
#1 YEZy 2007-09-02 19:02
A CHuMo rip vége hibás, olyan, mint egy akadozó bakelit lemez, de ez ne zavarjon senkit, gyakorlatilag az utolsó 5 mondat marad le a filmből emiatt (illetve csúszik el teljesen a felirat), a lényegen addigra régen túl vannak. :-)

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

The Matrimony (Xin zhong you gui) (2007)

The Matrimony (Xin zhong you gui) (2007)

The Matrimony (Xin zhong you gui) (2007)iMDBHorrorelemekkel dúsan tűzdelt thriller kínai nyelvterületről, szellemlánnyal az egyik főszerepben 2007-ben? Sülhet-e ki ebből bármi jó is? Tudnak-e még bármi újat kitalálni ebben a témában? Az első két kérdésre...

Ueto Aya

Ueto Aya

Ueto Aya (上戸彩) 1985 szeptember 14-én született Tokyo-ban. Karrierje tipikus idol karrier, ami 1997-ben kezdődött, amikor is 11 évesen a 7. All-Japan Young Beauty Contest nevezetű szépségversenyen a zsűri különdíját nyerte el. A díjnak köszönhetően...

Leaving me, loving you (Dai sing siu si) (2004)

Leaving me, loving you (Dai sing siu si) (2004)

Leaving me, loving you (Dai sing siu si) (2004)iMDBWilson Yip-nek ez a Shanghaiban forgatott filmje leginkább a külsőségeivel akar hódítani. Hogy miért is? Amint elkezdi nézni az ember, az első dolog, ami feltűnik neki, az...