belépés∆

Waiting in the Dark (Kurai tokoro de machiawase) (2006)

Waiting in the Dark (暗いところで待ち合わせ) (2006)

Waiting in the Dark (Kurai tokoro de machiawase) (2006)

iMDB

Ezt a filmet egy bizonyos Tengan Daisuke rendezte. A neve valószínűleg a legtöbb embernek nem mond sokat, azonban ha hozzáteszem, hogy az úriember Imamura Shohei legidősebb fia, ez már némileg más megvilágításba helyezi a munkáit. Mint annyi más japán dráma, ez is egy regényadaptáció, mégpedig az Otsuichi művésznevet használó író hasonló című munkájának feldolgozása.

Waiting in the Dark (Kurai tokoro de machiawase) (2006)

A történet főszereplője egy fiatal lány, Michiru, aki egy gyerekkori baleset miatt szép fokozatosan elvesztette a látását és gyakorlatilag teljesen vak. Édesapjával éldegél egy vasútállomás tőszomszédságában álló házban, azonban a papa teljesen váratlanul elhalálozik. A lány a rokonok döbbenetére úgy határoz, hogy egyedül marad a lakásban és egyre inkább visszahúzódik és magába fordul, egyedül általános iskolai barátnője látogatja. Egy napon furcsa baleset történik az állomáson, aminek okozásával (egyben gyilkossággal) egy fiatal, félig japán, félig kínai férfit vádolnak, aki azonban nyomtalanul eltűnik. Michiru-nak pedig egy furcsa képzete támad, hogy a lakásban nincs egyedül.

Waiting in the Dark (Kurai tokoro de machiawase) (2006)

A rendező családi kötődése miatt adódik a helyzet, hogy összehasonlítsuk a filmjét apja munkáival, ám ennek véleményem szerint semmi értelme, Imamura csak egy volt. Tengan Daisuke filmje a hétköznapi kisemberek történeteit bemutató drámák hosszú sorába illik bele, nem több és nem is kevesebb azoknál. A történet három részre van osztva, az első részben megismerhetjük a vak lányt, a másodikban a japán-kínai fiút, majd jön a végjáték. A karakterek jellemének bemutatása nagyszerű és érzékletes, teljesen átélhetően mutatják be mindazt, hogy miért is depresszív és visszahúzódó természetű a vak lány, miért van halálfélelme, ha kimegy az utcára (az egymásra oda nem figyelés úgy látszik, nem csak magyar betegség), valamint azt is, hogy hogyan válik megvetés és kiközösítés tárgyává elsősorban a származása miatt a fiú. Jó kis kritikája a meglehetősen furcsa japán szokásoknak (ha nem veszel részt elvárt mértékben a munkatársak munkán kívüli életében, akkor eláshatod magad). Hasonlóképpen érzékletesen ábrázolják a vak lányban régóta berögzült, értelmetlennek látszó szokásokat és azt is, hogy valójában mennyit lát a világból (ez az egyetlen, számítógépes grafikával megvalósított része a filmnek és azon ritka esetek egyike, amikor a CG valóban hozzáad egy film hangulatához).

Waiting in the Dark (Kurai tokoro de machiawase) (2006)

A kevéske CG-t leszámítva a film technikailag a japán drámáktól megszokott színvonalat hozza, azaz lehetőség szerint semmiféle filmes bravúr, sokkal inkább a történetmesélésre helyezik a hangsúlyt és ez így is van rendjén. A tempó elég lassú és sok eseménytelen jelenet tarkítja a történetet, de ez mind amiatt van, hogy a lány meglehetősen sivár életét bemutassák. Szegény nem rendelkezik sem Zatoichi azon képességével, hogy a hallása különösen érzékeny lenne, sem pedig azzal a modorral, amivel könnyen megkedveltetné magát az emberekkel. Inkább elbújna a világ elől, eltaszítva magától gyakorlatilag mindenkit.

Waiting in the Dark (Kurai tokoro de machiawase) (2006)

A két főszerepet Tanaka Rena, illetve a tajvani származású Wilson Chen alakította, mindketten jól. Tanaka kisasszonyról úgy tartják Japánban, hogy a kevés „konzervatív” színészi technikákkal operáló fiatal színésznő egyike, ezúttal is elég jól azonosult a szerepével, gyakorlatilag átváltozott egy szürke egérré és teljesen hitelesen alakítja a vak karaktert, egy pillanatra sem érzi a néző, hogy márpedig ő valójában lát. Wilson Chen nagyszerű választás volt a jóravaló, de lehetetlen helyzetbe kerülő „félvér” fiú szerepére. Jól hallható akcentusa, a japán szereplőktől eltérő fizimiskája mellett ugyan színészi képességeiből nem kell túl sokat bemutatnia (a sztori java részében csak csendben üldögél), de ez is bőven elegendő ahhoz, hogy átérezze a néző a helyzetét.

Waiting in the Dark (Kurai tokoro de machiawase) (2006)

Összességében tehát a Waiting in the Dark egy jól sikerült dráma, aminek a sztorinál jóval erősebb része a karakterek életfelfogásának ábrázolása. A történet sem rossz, bár a végkifejlet nekem egy kicsit csalódást okozott. Ugyan nem tartozik a legjobb japán filmek közé, ám aki hozzám hasonlóan szereti a hétköznapi emberek kalandjait bemutató drámákat, az nem fog csalódni benne.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Daisy (2006)

Daisy (2006)

  iMDB Nem fogok sok szót vesztegeni erre a filmre - amekkora hype volt körülötte, annyira rosszul sikerült, dacára a nagyszerű stábnak.A filmben egy szerelmi háromszög kínlódását kísérhetjük végig - van egy nagyon szerencsétlen, de nagyon...

Hwang Jin-yi (2007)

Hwang Jin-yi (2007)

IMDb  A gisaeng a gésa koreai megfelelője. Ugyanolyan művelt, kulturált szórakozató hölgy, mint japán társa, aki elsősorban az igényes társalgásért felel, egyéb szolgáltatásait ellenben nem olyan könnyű megszerezni - bár nem lehetetlen. Természetes, hogy...

Don't Tell My Partner (Tau ching nam nui) (1997)

Don't Tell My Partner (Tau ching nam nui) (1997)

Ez a „szabványunalmas”, ám category III filmtől talán szokatlanul korrekten kivitelezett erotikus film is a „műfaj” azon alkotásai közé tartozik, amiket egy mondatos ajánlóval el lehet intézni. Vagyis bőven elég lenne róla annyit írni, hogy...

Especial Kelly (2006)

Especial Kelly (2006)

Kelly Chen Wai-Lam: Especial Kelly (2006) Ezúttal egy rendhagyó ajánló következik, ami azért szerény véleményem szerint hellyel-közzel illeszkedik az oldal profiljába, remélem, tetszeni fog.Míg a nyugati világban hírértékű, ha egy színész a zeneiparban is próbára teszi...