belépés∆

Zatoichi meets the one armed Swordsman (Yabure! Tojin-ken) (1971)

 

Zatoichi meets the one armed Swordsman (Yabure! Tojin-ken) (1971)

 

 IMDb 


Zatoichi mindig is híres volt arról, hogy Ő aztán igazából csak magával szeretne foglalkozni, de valahogy az az áldott jó lelke, (meg az események) folyamatosan keresztülhúzzák számításait. Viszont ha már benne van, akkkor megállíthatatlanul és könyörtelenül küzd a maga igazáért. 

Ez a film is a klasszikus Zatoichi vonalon indul, hiszen mindjárt a legelején néhányan megpróbálják megölni, szegények nyilván csekély eséllyel indulnak a villámkezű/kardú Zatoichi ellen. Utána mit sem sejtő főhősünk (aki ezt a részt producerként is jegyzi) egy útmenti mészárlás helyszínéhez érve "szert" tesz egy kínai kisfiúra, akit szárnyai alá vesz. Ettől kezdve nincs nyugvása, hiszen a vérengzés elkövetésével a félkarú kínai harcost vádolják, akire viszont Zatoichi rábízza a gyermeket és együtt folytatják útjukat. Árulás, tévedések, szerelem, harc... minden együtt van egy kiváló filmhez, amit kiválóan ki is használtak.

A filmen végigvezetett újszerű (és szerintem remekül eltalált) elem egy másik vak szerencsejátékos és Zatoichi csípkelődése, humora. Maga a film a (vérben is) gazdag harci jelenetek mellett végig irónikus és humoros is. A legnagyobb gond az, ami a végkifejletet elkerülhetetlenné teszi, hogy nem értik egymás nyelvét, ami félreértésekhez vezet.

A legjobb, amit eddig láttam.

A leghumorosabb rész, amikor az ivóban a két látó, aki a vak szerencsejátékost kíséri, a szaké töltögetése közben folyamatosan megtréfálják a vakot, amíg Zatoichi ki nem szúr velük.

Elég gyakran használják a spriccelő vér elemet a filmben, ami az új chambara film stílusának átvételét mutatja, az előző részek hagyományosabb küzdelmeihez képest.

Zatoichi az egész film alatt, mint gondoskodó apa jelenik meg, bár a lány kiszabadításakor kicsit eltúlzottnak tartottam az ellenség főhadiszállására való behatolásást , a mintegy 30-40 ember ellen, de ennek ellénre pazar az alakítása.

Érdekesnek találtam a kínai rövid kardját a hosszabb katana ellen, viszont ami nem tetszett azok a wuxia elemek amikor Pl. a kínai a gyerekkel a kezében felugrik egy x méter magas fára...

Összességében: kihagyhatatlan.

BK

                                                             

Hozzászólások   

#4 Papinóth Viktor 2009-03-30 16:46
De hogy ne csak negatívumot írjak: tetszett a kocsmás fej vagy írásos rész,humoros volt. Nagyszerű volt belevinni egy olyan "problémát" ami sajnos korunkban is jelen van, méghozzá, hogy milyen apróságok tehetnek tönkre életeket, pusztán azért, mert két ember nem érti egymást!
#3 Papinóth Viktor 2009-03-30 16:45
Ezt a részt vártam a legjobban. A cím és az ismertető után. Azonban csalódnom kellett. Tele volt klisékkel, amik számomra kevésbé élvezhetővé tették ezt az epizódot. Ha már kínai akkor ne legyen félkarú, ha félkarú akkor meg legyen japán. A csata jelenetek sem voltak olyan lenyűgözőek, mint a korábbi részeknél.Viszo nt azokból sok volt:)
#2 Boros69 2007-08-06 22:17
Meg is lepődtem a rengeteg akción, az első részekhez képest kb. a 100x annyi és hogy szinte mindegyik nappal játszódik az hibátlan.
Igazából most értékeltem igazán először a kardforgató képességét Z-nek. Nem tudom, hogy a szemét közben csukva tartja, vagy hunyorít, vagy valami spéci lencséje van, ami kifelé nem átlátszó?
#1 oldfan 2007-08-06 17:27
Ez már akkor készült, amikor Katsu kezében voltak a jogok és az irányítás. Rámenősebb is lett. A félkarú harcos távol-keleti legenda, a találkozásuk "elkerülhetelen " volt, úgy mint Yojimbóval. A wuxia elemek szerintem sem illettek ide, de ezt leszámítva igazi jó film.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Detectives in 40 Minutes aka 4th Period Mystery (4-kyo-si Choo-ri…

Detectives in 40 Minutes aka 4th Period Mystery (4-kyo-si Choo-ri-yeong-yeok) (2009)

A cím röpke szórakozást sugall és a film maga nem is nyújt többet annál. A koreai produkcióktól megszokott 2 órás játékidő helyett a sietős hongkongi akciókra emlékeztető mintegy 85 percbe sűrítettek bele egy jópofa, tinédzsereknek...

Antarctica (1983)

Antarctica (1983)

  Két kutya igaztörténetét dolgozza fel ez az azóta már klasszikussá vált, 1983-ban készült mozi.

Dream (Bi-mong) (2008)

Dream (Bi-mong) (2008)

Nincs is annál hálátlanabb feladat, mint Kim Ki-Duk filmjeiről ajánlót, vagy kritikát írni. Ennek legfőbb oka, hogy annyira egyéni stílusa van, hogy igazándiból nem is lehet a többi rendező munkáihoz hasonlítgatni a műveit, ráadásul a...

Triangle (Tie saam gok) (2007)

Triangle (Tie saam gok) (2007)

Triangle (鉄三角) (2007)iMDBMinden valószínűség szerint a Triangle az év egyik leginkább várt filmje lett, miután felröppentek az első híresztelések arról, hogy kik is állnak a project mögött. Johnnie To filmes cége, a MilkyWay Image...