belépés∆

Zatoichi meets the one armed Swordsman (Yabure! Tojin-ken) (1971)

 

Zatoichi meets the one armed Swordsman (Yabure! Tojin-ken) (1971)

 

 IMDb 


Zatoichi mindig is híres volt arról, hogy Ő aztán igazából csak magával szeretne foglalkozni, de valahogy az az áldott jó lelke, (meg az események) folyamatosan keresztülhúzzák számításait. Viszont ha már benne van, akkkor megállíthatatlanul és könyörtelenül küzd a maga igazáért. 

Ez a film is a klasszikus Zatoichi vonalon indul, hiszen mindjárt a legelején néhányan megpróbálják megölni, szegények nyilván csekély eséllyel indulnak a villámkezű/kardú Zatoichi ellen. Utána mit sem sejtő főhősünk (aki ezt a részt producerként is jegyzi) egy útmenti mészárlás helyszínéhez érve "szert" tesz egy kínai kisfiúra, akit szárnyai alá vesz. Ettől kezdve nincs nyugvása, hiszen a vérengzés elkövetésével a félkarú kínai harcost vádolják, akire viszont Zatoichi rábízza a gyermeket és együtt folytatják útjukat. Árulás, tévedések, szerelem, harc... minden együtt van egy kiváló filmhez, amit kiválóan ki is használtak.

A filmen végigvezetett újszerű (és szerintem remekül eltalált) elem egy másik vak szerencsejátékos és Zatoichi csípkelődése, humora. Maga a film a (vérben is) gazdag harci jelenetek mellett végig irónikus és humoros is. A legnagyobb gond az, ami a végkifejletet elkerülhetetlenné teszi, hogy nem értik egymás nyelvét, ami félreértésekhez vezet.

A legjobb, amit eddig láttam.

A leghumorosabb rész, amikor az ivóban a két látó, aki a vak szerencsejátékost kíséri, a szaké töltögetése közben folyamatosan megtréfálják a vakot, amíg Zatoichi ki nem szúr velük.

Elég gyakran használják a spriccelő vér elemet a filmben, ami az új chambara film stílusának átvételét mutatja, az előző részek hagyományosabb küzdelmeihez képest.

Zatoichi az egész film alatt, mint gondoskodó apa jelenik meg, bár a lány kiszabadításakor kicsit eltúlzottnak tartottam az ellenség főhadiszállására való behatolásást , a mintegy 30-40 ember ellen, de ennek ellénre pazar az alakítása.

Érdekesnek találtam a kínai rövid kardját a hosszabb katana ellen, viszont ami nem tetszett azok a wuxia elemek amikor Pl. a kínai a gyerekkel a kezében felugrik egy x méter magas fára...

Összességében: kihagyhatatlan.

BK

                                                             

Hozzászólások   

#4 Papinóth Viktor 2009-03-30 16:46
De hogy ne csak negatívumot írjak: tetszett a kocsmás fej vagy írásos rész,humoros volt. Nagyszerű volt belevinni egy olyan "problémát" ami sajnos korunkban is jelen van, méghozzá, hogy milyen apróságok tehetnek tönkre életeket, pusztán azért, mert két ember nem érti egymást!
#3 Papinóth Viktor 2009-03-30 16:45
Ezt a részt vártam a legjobban. A cím és az ismertető után. Azonban csalódnom kellett. Tele volt klisékkel, amik számomra kevésbé élvezhetővé tették ezt az epizódot. Ha már kínai akkor ne legyen félkarú, ha félkarú akkor meg legyen japán. A csata jelenetek sem voltak olyan lenyűgözőek, mint a korábbi részeknél.Viszo nt azokból sok volt:)
#2 Boros69 2007-08-06 22:17
Meg is lepődtem a rengeteg akción, az első részekhez képest kb. a 100x annyi és hogy szinte mindegyik nappal játszódik az hibátlan.
Igazából most értékeltem igazán először a kardforgató képességét Z-nek. Nem tudom, hogy a szemét közben csukva tartja, vagy hunyorít, vagy valami spéci lencséje van, ami kifelé nem átlátszó?
#1 oldfan 2007-08-06 17:27
Ez már akkor készült, amikor Katsu kezében voltak a jogok és az irányítás. Rámenősebb is lett. A félkarú harcos távol-keleti legenda, a találkozásuk "elkerülhetelen " volt, úgy mint Yojimbóval. A wuxia elemek szerintem sem illettek ide, de ezt leszámítva igazi jó film.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Ronin Gai (DVD, 2007)

Ronin Gai (DVD, 2007)

EREDETI CÍM: Ronin-gaiRENDEZŐ: Kazuo KurokiFŐSZEREPLŐK: Katsu Shintaro,  Yoshio Harada, Kanako HiguchiFORGALMAZÓ: BlackMirrorKIADÁSI ÉV: 2007BESOROLÁS: 18+A FILM (oldfan):A RONIN GAI - A roninok utcája a japán filmművészet egyik  nívós darabja. Egyre fokozódó feszültséggel rendelkező, jól felépített...

All's Well End's Well 97 (97 ga yau hei si) (1997)

All's Well End's Well 97 (97 ga yau hei si) (1997)

All’s Well End’s Well 97 (97 ga yau hei si) (1997)iMDBStephen Chow 1997-ben is elkészítette szokásos, a kínai újévre időzített vígjátékát, ám úgy látszik, akkoriban néminemű ötlethiányban szenvedett, ezért egy öt évvel korábbi filmjét, az...

Kill! (1968)

Kill! (1968)

Kihachi Okamoto olyan híressé vált szamurájfilmeket rendezett meg, mint a The Sword Of Doom, a Samurai vagy a Zatoichi And Yojimbo. A Kill! egy egyszerre humoros, már-már parodisztikus film és egy bonyolult, helyenként nagyon...

Everlasting Regret (Changhen ge) (2005)

Everlasting Regret (Changhen ge) (2005)

A japán filmesek a helyi irodalomnak hála valósággal dúskálnak a jobbnál jobb, érdekesebbnél érdekesebb sztorikban, amik valósággal ordítanak azért, hogy mozivászonra kerüljenek. Kínai nyelvterületen ez valahogy bonyolultabban, nehézkesebben működik, az anyaországban a cenzúra, Tajvanon a...