belépés∆

Zatoichi meets the one armed Swordsman (Yabure! Tojin-ken) (1971)

 

Zatoichi meets the one armed Swordsman (Yabure! Tojin-ken) (1971)

 

 IMDb 


Zatoichi mindig is híres volt arról, hogy Ő aztán igazából csak magával szeretne foglalkozni, de valahogy az az áldott jó lelke, (meg az események) folyamatosan keresztülhúzzák számításait. Viszont ha már benne van, akkkor megállíthatatlanul és könyörtelenül küzd a maga igazáért. 

Ez a film is a klasszikus Zatoichi vonalon indul, hiszen mindjárt a legelején néhányan megpróbálják megölni, szegények nyilván csekély eséllyel indulnak a villámkezű/kardú Zatoichi ellen. Utána mit sem sejtő főhősünk (aki ezt a részt producerként is jegyzi) egy útmenti mészárlás helyszínéhez érve "szert" tesz egy kínai kisfiúra, akit szárnyai alá vesz. Ettől kezdve nincs nyugvása, hiszen a vérengzés elkövetésével a félkarú kínai harcost vádolják, akire viszont Zatoichi rábízza a gyermeket és együtt folytatják útjukat. Árulás, tévedések, szerelem, harc... minden együtt van egy kiváló filmhez, amit kiválóan ki is használtak.

A filmen végigvezetett újszerű (és szerintem remekül eltalált) elem egy másik vak szerencsejátékos és Zatoichi csípkelődése, humora. Maga a film a (vérben is) gazdag harci jelenetek mellett végig irónikus és humoros is. A legnagyobb gond az, ami a végkifejletet elkerülhetetlenné teszi, hogy nem értik egymás nyelvét, ami félreértésekhez vezet.

A legjobb, amit eddig láttam.

A leghumorosabb rész, amikor az ivóban a két látó, aki a vak szerencsejátékost kíséri, a szaké töltögetése közben folyamatosan megtréfálják a vakot, amíg Zatoichi ki nem szúr velük.

Elég gyakran használják a spriccelő vér elemet a filmben, ami az új chambara film stílusának átvételét mutatja, az előző részek hagyományosabb küzdelmeihez képest.

Zatoichi az egész film alatt, mint gondoskodó apa jelenik meg, bár a lány kiszabadításakor kicsit eltúlzottnak tartottam az ellenség főhadiszállására való behatolásást , a mintegy 30-40 ember ellen, de ennek ellénre pazar az alakítása.

Érdekesnek találtam a kínai rövid kardját a hosszabb katana ellen, viszont ami nem tetszett azok a wuxia elemek amikor Pl. a kínai a gyerekkel a kezében felugrik egy x méter magas fára...

Összességében: kihagyhatatlan.

BK

                                                             

Hozzászólások   

#4 Papinóth Viktor 2009-03-30 16:46
De hogy ne csak negatívumot írjak: tetszett a kocsmás fej vagy írásos rész,humoros volt. Nagyszerű volt belevinni egy olyan "problémát" ami sajnos korunkban is jelen van, méghozzá, hogy milyen apróságok tehetnek tönkre életeket, pusztán azért, mert két ember nem érti egymást!
#3 Papinóth Viktor 2009-03-30 16:45
Ezt a részt vártam a legjobban. A cím és az ismertető után. Azonban csalódnom kellett. Tele volt klisékkel, amik számomra kevésbé élvezhetővé tették ezt az epizódot. Ha már kínai akkor ne legyen félkarú, ha félkarú akkor meg legyen japán. A csata jelenetek sem voltak olyan lenyűgözőek, mint a korábbi részeknél.Viszo nt azokból sok volt:)
#2 Boros69 2007-08-06 22:17
Meg is lepődtem a rengeteg akción, az első részekhez képest kb. a 100x annyi és hogy szinte mindegyik nappal játszódik az hibátlan.
Igazából most értékeltem igazán először a kardforgató képességét Z-nek. Nem tudom, hogy a szemét közben csukva tartja, vagy hunyorít, vagy valami spéci lencséje van, ami kifelé nem átlátszó?
#1 oldfan 2007-08-06 17:27
Ez már akkor készült, amikor Katsu kezében voltak a jogok és az irányítás. Rámenősebb is lett. A félkarú harcos távol-keleti legenda, a találkozásuk "elkerülhetelen " volt, úgy mint Yojimbóval. A wuxia elemek szerintem sem illettek ide, de ezt leszámítva igazi jó film.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Bangkok Dangerous (1999)

Bangkok Dangerous (1999)

  A Pang tesók filmjei gyakran megosztják a közönséget. Véleményem szerint a The Eye sikeresebb lett, mint amit megérdemelne, míg a Re-cycle nem kapott ilyen kedvező fogadtatást. Mikor nézni kezdtem a Bangkok Dangerous-t, már az első...

Yokohama Underworld: Machinegun Dragon (Yokohama ankokugai mashin…

Yokohama Underworld: Machinegun Dragon (Yokohama ankokugai mashingan no ryuu) (1978)

Ez egy nagyon aranyos, egyben gyönyörű film. De tényleg. Azt a már-már mérhetetlen naivitást, amit beleszőttek a történetbe, nem is lehet más szavakkal kifejezni. Már a cím és a poszter önmagában is árulkodó, hogy mire...

The Spy Dad (Chuet chung tit gam gong) (2003)

The Spy Dad (Chuet chung tit gam gong) (2003)

The Spy Dad (Chuet chung tit gam gong) (2003)iMDBWong Jing, a hongkongi film legtermékenyebb, egyben legtöbbet kritizált és vitatott alakja a gambling movie-k és a category III szoftpornók mellett leginkább a vígjátékok terén alkotott maradandót....

OK baytong (Baytong) (2003)

OK baytong (Baytong) (2003)

IMDb Tum jó ideje buddhista szerzetesként éli nyugodt, ám unalmas hétköznapjait, távol a rohanó világtól. Egy nap azonban hírt kap, hogy testvére vallási fanatikusok által végrehajtott bombamerénylet áldozata lett és életét vesztette, ezért visszatér a városba,...