belépés∆

Zatoichi and the Chess Expert (Zatoichi Jigoku tabi) (1965)

 

Zatoichi and the Chess Expert (Zatoichi Jigoku tabi) (1965)

 

Főszereplők: Shintaro Katsu; Narita Mikio

Rendezte: Misumi Kenji

(1965, 87 perc)

A Zatoichi sorozat szépen haladt előre az évek folyamán. A 7-12. epizódokat munkálta ki legjobban a DAIEI. Aprólékos forgatókönyvek, amelyekben a történet fő vonalán kívül a háttér- és mellékszereplők vonásai, tettei, gesztusai precízen ki lettek dolgozva. Viszont egyre nehezebb volt új színt vinni az epizódokba. A stúdió ezért ITO DAISUKE-t húzta elő a kalapból, aki még a némafilmkorszakban lett naggyá. Az idős mester rendezést már nem vállalt az egészségi állapota miatt, de nagyszerű forgatókönyveket adott ki a kezéből. Így született meg a 12. epizód.

Zatoichi and the Chess Expert (Zatoichi Jigoku tabi) (1965)Zatoichi and the Chess Expert (Zatoichi Jigoku tabi) (1965)Zatoichi and the Chess Expert (Zatoichi Jigoku tabi) (1965)

Zatoichi hajóra száll, ahol "régi jó szokása szerint" palira veszi azokat, akik ki akarnák használni a vakságát. Összeismerkedik egy furcsa szamurájjal, aki a sakkjáték mestere, de igen különös a hozzáállása győzelem-vesztés viszonyhoz (is). Új barátokra tesz szert egy bosszúállást tervező testvérpárban és egy csinos, kisgyermekes hölgyben. A látszólag rendezett helyzet azonban számos titkot rejt, elég veszélyeseket. A fenekedő, vérdíjra pályázó yakuzákkal legalább tiszta a kép...

Irodalmi igényességű, krimiszerű forgatókönyv. A műfaj legjobb hagyományai szerint minden elem ott van, csak össze kell tudni rakni, mégpedig két szálon. Egyrész olyasmiket kap a néző, amit Zatoichi nem láthat, máskor azt kell felismerni, mikből tud a vak masszőr következtetni. Ha neki megy, nekünk miért ne menne? Még egyetlen forgatókönyv sem igényelte ennyire a néző tudatos figyelmét a sorozaton belül. A hétköznapi életbe bújtatott krimi fölöttébb szórakoztató annak, aki hajlandó beszállni a játékba. A spoilerezést elkerülendő, a részletekbe tehát nem mehetek bele.

Zatoichi and the Chess Expert (Zatoichi Jigoku tabi) (1965)Zatoichi and the Chess Expert (Zatoichi Jigoku tabi) (1965)Zatoichi and the Chess Expert (Zatoichi Jigoku tabi) (1965)

Katsu természetesen magabiztosan hozza a szerepet. A sakkmesterként Narita Mikio domborít. Jó színész volt, de sohasem lett igazi sztárrá. Mesteri vívójelenetei miatt szívesen alkalmazták a rendezők. (pl: Shadow Hunters; Nemuri Kyoshiro 9 - A Trail of Traps; Yagyu Conspiracy) Ez a film lett pályafutása legnagyobb szakmai sikere. A rendező Misumi Kenji az 1. és 8. epizódok után újra visszatért. Ezúttal nem a kalandfilmes vénáját mutatja be, hanem a hangulatteremtő képességét.

Rendhagyó film a sorozaton belül, de pont ezért jó.

 

imdb

Hozzászólások   

#3 Papinóth Viktor 2009-03-16 21:39
Tetszett, hogy a nyitó jelenet hajón játszódik. A sztori zseniális, a karakterek kifogástalanok. A cím alapján teljesen másra számítottam, de ebben az esetben örültem hogy csalódnom kellett!
#2 Boros69 2007-09-23 22:27
végre sikerült megnéznem, hosszas várakozás után.
Mindig meglepődöm, hog ymit lehet még kihozni vak barátunkból és mindig van valami amiért 1-1 részkülönleges lesz.
Ez is azok közé tartozik.
Az elején csalódott voltam, hogy hányadszorra veszik elő a becsapós kockajátékot, de aztán rájöttem, hogy hiszen Ő ebből él, mivel yakuza ( és szereti is becsapni a többieket). Amikor pegid (nem várt módon) veszít hihetelen arcjátékkal és mozdulatokkal veszi tudomásul.
Sakkpartnere is remekül hozza a figurát, nem is beszélve a lassan kibontakozó történetről.
Pazar a sztori és a színészek is.
Néha azért foglalkoztat a gondolat, hogy talán ennyire nem lehetett "mészáros" az az időszak, mert akkor kb. 10-15 év alatt elfogytak volna a férfiak...de lehet, hogy tévedek.
Mindenesetre ez a film nem a vérről szól, bár a kard sem pihen benne, mégis inkább a sztori dominál.
Ajánlom mindenkinek.
#1 Ramiz 2007-08-04 06:42
Ezt még nem láttam, de nagyon jól hangzik! :-)

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Cure (1997)

Cure (1997)

Kurosawa Kiyoshi zseniális alkotása, a misztikus/okkult pop film és az art movie határmezsgyéjén. Annyira tetszett, hogy nekiálltam megcsinálni a magyar feliratot hozzá. Nem az a hatásvadász film, lehet hangulat kell hozzá, de engem nagyon elkapott....

The Avenging Quartet (Ba hai hong ying) (1992)

The Avenging Quartet (Ba hai hong ying) (1992)

A cím és a poszter nem is lehetne egyértelműbb. A The Avenging Quartet ugyanis egy igazi, vérbeli girls with guns történet jópár kungfu jelenettel megspékelve, a szokásostól eltérően azonban a hősei nem annyira idealizáltak és...

Shara (Sharasoujyu) (2003)

Shara (Sharasoujyu) (2003)

  IMDb A Sharasoujyu egyszerűen az egyik kedvenc filmem lett, bár még mindig fenntartom, hogy eléggé rétegfilm. Egy gyönyörű történet a hétköznapok valóságában, ahol a mindennapi élet rezdüléseinek is varázsereje van. Valami hihetetlen zseniális színészi játék,...

The Crazy Family (Gyakufunsha kazoku) (1984)

The Crazy Family (Gyakufunsha kazoku) (1984)

iMDB  Sogo Ishii Japán igazi punk rendezője, ezt több filmje is igazolja. A Burst City sötét jövőképének randalírozó, nihilista fiataljai vagy az Electric Dragon 80000 V magasfeszültséggel táplálkozó, magát gitártépéssel kúráló Sárkányszem Morrisonja teljesen egyértelművé teszi...