belépés∆

Zatoichi - The Fugitive (Kyojo tabi) (1963)

 

Zatoichi - The Fugitive (Kyojo tabi) (1963)
 

IMDb 

Főszereplők: Katsu Shintaro; Takada Miwa; Banri Masayo

Rendezte: Tanaka Tokuzo

(1963, 86 perc)

Az 1960-as években lassú változás indult el a japán filmstúdiók világában, még mazok között is, amelyek a DAIEI-hez hasonlóan a tradicionális szerepjátszást és filmkészítést részesítették előnyben. A szamuráj hősök vonzóak, szerethetőek, jól eljátszhatóak, de bizony meglehetősen kiszámítható viselkedésűek voltak. Kevesen tudják, de Katsu Shintaro 1954-ben találkozott James Dean-nel, akinek viharos sikere nagy hatással volt rá. Akkor döntötte el, ő is rendhagyó karakterek eljátszásával fog karriert csinálni. 1960-ra már 18 filmben játszott a DAIEI-nél, de messze állt attól, hogy sztár legyen. Fő vetélytársa a jóképű, remek színész, Ichikawa Raizo volt, aki a hagyományos stílust képviselte nagy sikerrel. Katsunak a nagy lehetőséget a KENGYO SHIRANUI (A TALE OF SUGI NO ICHI) hozta meg, ami tulajdonképpen a Zatoichi filmek előfutárának tekinthető. Főhőse egy vak masszőr, aki gyilkosságot követ el, mohó, élvhajhász, ellentmondásos valaki. Ebből a karakterből lett később Zatoichi, persze alapos átdolgozás után. A papirosízű szamurájokra ráunt közönség lelkesen fogadta az új főhőst, arcot és játékstílust. 1963-ban már a 4. film készült vele, ami szép szám, mert a sorozat 1962-ben indult az útjára.

Ichi megérkezik Shimonita faluba és megtudja, hogy vérdíjat tűztek ki a fejére. A helyi bandafőnök beiktatási szertartására más főnökök is érkeznek a harcosaikkal. Egy erőteljes ronin szintén a vérdíjra pályázik, aki most Ichi régi szerelmével él együtt. A háttérben valaki keveri a kártyákat, hogy átverje a szerelmes ifjú főnököt. Zatoichi próbál békét teremteni, de túl sokan akarják a harcot....

Kevés az olyan Zatoichi történet, ahol a vak masszőr szenvedélyből harcol, inkább bele szokták kényszeríteni. Itt megtörténik és fényes nappal, ami szintén nem jellemző a yakuza világra, akik éjszakai életet éltek. (A sorozat nagy része éjszakai eseményeket dolgoz fel és néha ez nem tesz jót a látványos harcoknak.) Katsu az egyik pazar leszámolási jelenetet forgatta le a veterán Tanaka Tokuzo rendezővel, aki már a 3. részben is bizonyított. (ZATOICHI - A NEW TALE) A film a saga egyik kiemelkedő darabja, ami érthetővé teszi, miért "fél" a vak hős tartós kapcsolatot teremteni a nőkkel, pedig amúgy végig a "hölgyek kedvence" a teljes sorozatban.

 

Kattints a nagyobb mérethez!Kattints a nagyobb mérethez!Kattints a nagyobb mérethez!
 

 

Hozzászólások   

#1 Boros69 2007-08-03 21:23
Mint már korábban is írtam,azt hittem, hogy a sorozat az első pár rész után nem ad semmit, és unalmassá válik.
Nos, ismét tévedtem.
A legjobb rész eddigi, amiben az emberi oldala nagyon ki van hangsúlyozva. Meglepő, hogy meg is sebesül, ezt sem vártam a köré épített mítosznak köszönhetően.
A szumó verseny az elején kifejezetten szórakoztató. Az akciójelenetek alaposan kidolgozottak és kivitelezettek és végre nappal csodálhatjuk meg a technikáit.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Vicki Zhao Wei

Vicki Zhao Wei

Vicki Zhao Wei (赵薇) Zhao Wei 1976. március 12-én született a Kína Anhui tartományában található Wuhu-ban. Apja mérnökként dolgozott, anyja tanítónő volt. Általános iskolai tanulmányait a Teachers’ College Elementary School-ban folytatta, majd a Teachers’ College...

Aankhen (2002)

Aankhen (2002)

  A film címe magyarul annyit tesz, hogy szemek és cselekményében az emberi szem, illetve annak funkcionális hiánya dominál. Az 1990-es évek közepétől Indiában is megjelentek a külföldi bankok és ezzel együtt nőtt a bankrablások száma.

The milkwoman (Itsuka dokusho suruhi) (2005)

The milkwoman (Itsuka dokusho suruhi) (2005)

The milkwoman (いつか読書する日) (2005)  iMDB  

Return of a Band of Assassins (Zoku Shinobi No Mono) (1963)

Return of a Band of Assassins (Zoku Shinobi No Mono) (1963)

      iMDB A Shinobi No Mono című film folytatása. Rendező: Yamamoto Satshuo Főszereplő: Raizo Ichikawa 1963, fekete-fehér, 95 perc A sorozat az addig sem panaszkodható Raizo Ichikawát szupersztár státuszba emelte. Egy év sem kellett hozzá, a vállalat már hozta is a...