belépés∆

First Love (Hatsukoi) (2000)

First Love (はつ恋) (2000)

First Love (Hatsukoi) (2000)

iMDB

A cím és a poszter egy tipikus és sablonos melodrámára enged következtetni, amiben a főszereplő fiatal lány némi nehézségek árán megtalálja élete párját. Japán drámáról lévén szó, amit ráadásul Shinohara Tetsuo, a kortárs japán film egyik legtehetségesebb rendezője jegyez, aki előszeretettel készít rendhagyó témájú filmeket, a címből levont következtetések tévesek lehetnek. Shinohara ezen filmjében ugyan fontos szerepet játszik az első szerelem, de nem a megszokott módon.

First Love (Hatsukoi) (2000)

A film főszereplője egy tinédzser lány, akinek édesanyja beteg és kórházi kezelésre szorul. A lány egyedül marad otthon az apjával, akivel nem éppen felhőtlen a kapcsolata. Egy napon talál egy levelet, amit anyja írt egy ismeretlen férfinak még tizenéves korában, azonban nem küldte el. A lány pedig, anyja egyre romló állapotának tudatában úgy dönt, hogy felkeresi a férfit, Fujiki-t, hogy rávegye egy sok-sok év utáni találkozóra az édesanyával, azonban a furcsa gondolat egyrészt sok ellenállásba, másrészt a családi kötelékek rendhagyó módon történő megerősödésébe ütközik.

First Love (Hatsukoi) (2000)

Shinohara filmjeitől megszokott módon ezúttal is a történetmesélés a film legnagyobb erőssége. Nagyszerűen mutatja be a hol még kissé gyerekes, hol már meglepően felnőtt főszereplő lány jellemfejlődését, aki ugyan maga sem tudja pontosan, hogy mit is akar, viszont miközben próbálkozik az általa elképzelt full romantikus álmot a valóságban is megvalósítani, rengeteget tanul az általa egyébként kissé lenézett Fujiki-től. Elsősorban azt, hogy hogyan is kell az idősebb férfiakkal viselkedni, amit aztán apjával szemben tud kamatoztatni (akit egyébként szintén nem tart túl sokra), valamint azt is, afféle tanulságként, hogy nem biztos, hogy a régmúltban történteket a mában is elő kell hozni. A lány feltűnése persze Fujiki-re is hatással van, aki a lány derült égből villámcsapásként ható ötletének köszönhetően kezd el saját, zsákutcába jutott életével kapcsolatban a kivezető útról gondolkodni.

First Love (Hatsukoi) (2000)

A film a japán drámákra jellemző módon lassú tempóban, helyenként kicsit szentimentálisan mutatja be a történetet, bőségesen hagy időt a nézőnek gondolkozni akár a saját hasonló tapasztataival kapcsolatban is. A japán filmekre jellemző tipikus szimbólum, a cseresznyefavirágzás is központi szerepet kap benne, erősítve a mondanivalót és növelve a történet szépségét.
Akárcsak Shinohara többi filmjében, a Hatsukoi-ban is remek színészi alakításokat láthatunk. A főszereplő lányt, Satoko-t alakító Tanaka Rena nagyon hitelesen játszik, pont annyira harsány csak, amennyire egy korabeli lány szokott. Alakításáért megkapta a Japanese Professional Movie Awards Legjobb Színésznő díját, valamint jelölték a Japán Filmakadémia ugyaneze díjára is. Fujiki-t a japán film egyik legismertebb figurája, Sanada Hiroyuki alakítja, aki remekül hozza az eleinte a lány kéréseit elutasító, majd kelletlenül teljesítő kissé lepukkant férfi figuráját.

First Love (Hatsukoi) (2000)

Összefoglalva a film egy helyenként megható, aranyos történet, elgondolkodtató végkifejlettel. A néhol kicsit lassú tempó ellenére is mindenképpen érdekes néznivaló, aki látta már Shinohara újabbkeletű filmjeit (pl. Heaven’s Bookstore, Breathe in Breathe out, Riding the Metro), az ebben sem fog csalódni.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Legendary Assassin (Long nga) (2008)

Legendary Assassin (Long nga) (2008)

 Ha egy filmet úgy harangoznak be, hogy egy akciósztár és egy akciókoreográfus közös produkciója, az természetesen egyből érdeklődésre tarthat számot. Ha azonban nem csak az akciók, hanem az egész megrendezését is magukra vállalták, akkor...

Magistrate Mayuzumi (Kiba Bugyo ga Yuku) (1995)

Magistrate Mayuzumi (Kiba Bugyo ga Yuku) (1995)

  Főszereplők: Takahashi Hideki; Meguro Yuuki; Matsukata HirokiRendező: Inoue Taiji(1995, 94 perc, Nippon TV)A Tokugawa korszak végnapjaiban lázadások törnek ki az országban. Mayuzumi felügyelő bátran szól a problémákról és erős támogatót szerez magának. Előléptetik, majd rögtön...

Vampire Effect / The Twins Effect (Chin gei bin) (2003)

Vampire Effect / The Twins Effect (Chin gei bin) (2003)

   Reeve (Ekin Cheng) egy vámpírvadász, akihez egy új segéd csapódik Gypsy (Gillian Chung) személyében, aki nagy rajongója Reeve-nek. Reeve húga, Helen (Charlene Choi) megismerkedik egy fura illetővel, Kazaffal, akiről nem tudja, hogy ő a...

The Day a Pig Fell Into the Well (Daijiga umule pajinnal) (1996)

The Day a Pig Fell Into the Well (Daijiga umule pajinnal) (1996)

The Day a Pig Fell Into the Well (Daijiga umule pajinnal) (1996) iMDB HanCinema   Ez egy sokszereplős dráma, amiben a szereplők útja többször is keresztezi egymást. Az egyik főszereplő...